«Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα έλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως βοηθητικά δάνεια –χρήματα, τα οποία πρέπει να επιστραφούν και μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Σε κάποια προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων όμως το κράτος έγινε προσεκτικό».
Ο αρθρογράφος Moritz Pompl εστιάζει στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση, αναφερόμενος αρχικά στο ‘διαμάντι’, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό δημόσιο αναμένει από την πώληση μεριδίου του έσοδα άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Όπως υπογραμμίζεται, η Ελλάδα έχει αλλάξει στρατηγική στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, καθώς στο παρελθόν αποδείχθηκε ότι τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία δεν ήταν τα αναμενόμενα και το 2024 αναμένεται το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον Pompl, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ακμάζουσα οικονομία και ο τουρισμός συμβάλλουν στη μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, με το κλίμα να είναι και πάλι ευνοϊκό για επενδύσεις, ενώ η κυβέρνηση σε κάποιες περιπτώσεις δεν προχωράει με σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις, ενεργώντας βάσει γεωπολιτικών και οικονομικών κριτηρίων, όπως στην περίπτωση των λιμένων σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Ο αρθρογράφος σχολιάζει επίσης ότι, στην περίπτωση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης η Αθήνα αντέδρασε, όταν εκδήλωσε σχετικό ενδιαφέρον επιχειρηματίας από τη Ρωσία με ελληνικές ρίζες, ο οποίος πρόσκειται στον Ρώσο Πρόεδρο, αποδεικνύοντας πως ναι μεν προχωράει με τις ιδιωτικοποιήσεις, ωστόσο η ολοκλήρωσή τους παραμένει εθνική απόφαση.
Περαιτέρω, γίνεται αναφορά στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα Πειραιώς, η διοίκηση του οποίου από την κινεζικών συμφερόντων εταιρεία COSCO χαρακτηρίζεται από Έλληνες πολιτικούς ως επικερδής, ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Pompl, θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η ελληνική αντίδραση σε περίπτωση εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν.
Τέλος, επισημαίνονται και αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με τον Παύλο Γερουλάνο να ισχυρίζεται πως στην παρούσα φάση δε συμφέρει το ελληνικό δημόσιο, καθώς, ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα διανύει την καλύτερη φάση του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.