Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Οι απόδημοι υποψήφιοι της ΝΔ

Eξι υποψήφιοι από Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές του 2024. 

Ακολουθούν τα ονόματα και τα βιογραφικά τους (αποσπάσματα) όπως αυτά δημοσιοποιήθηκαν από το κόμμα της ΝΔ.

Οι υποψήφιοι:

Ο Δημήτρης Κατσαούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Aθήνα όπου και τελείωσε το σχολείο.

Κατόπιν έφυγε για τις ΗΠΑ όπου σπούδασε με υποτροφία. Ειδικεύτηκε στην τεχνητή νοημοσύνη που ήταν τότε στα νηπιακά της στάδια.

Τα επόμενα 20 χρόνια τα πέρασε στην Ελλάδα, όπου δούλεψε σε τράπεζες, ως διαπραγματευτής συναλλάγματος, επενδυτικός σύμβουλος, και για 8 χρόνια ήταν επικεφαλής ομάδας 250 συμβούλων Personal Banking.

Στον τραπεζικό χώρο βίωσε τόσο τη μεγάλη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ως αποτέλεσμα της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά και τη μεγάλη κρίση χρέους από το 2010 και μετά. Είχε εν τω μεταξύ φτιάξει οικογένεια, παντρεύτηκε την Αγάπη με την οποία απέκτησε δυο γιους. Νιώθοντας ότι το μέλλον των παιδιών τους ήταν επισφαλές, πήραν τη μεγάλη απόφαση να ακολουθήσουν τη διαδρομή που επέλεξαν εκατομμύρια Έλληνες πριν από αυτούς, δηλαδή να μεταναστεύσουν.

Το 2015 λοιπόν, εν μέσω κρίσης μετακινήθηκαν στον Καναδά για να χτίσουν από την αρχή τη ζωή τους σε ένα σταθερότερο οικονομικό περιβάλλον με πιο ασφαλείς προοπτικές για τα παιδιά τους.

Στο Μόντρεαλ ξεκίνησε από το μηδέν όπως όλοι οι μετανάστες. Εκεί κατάλαβε πόσο σημαντικό είναι να δίδονται ίσες ευκαιρίες σε όλους, τους γηγενείς και τους νέους πολίτες.

Εργάστηκε αρχικά ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και σύντομα μεταπήδησε στο τομέα της τεχνολογίας. Κάθισε ξανά στα θρανία και πήρε νέο πιστοποιητικό στην Επιστήμη των Δεδομένων και την Τεχνητής Νοημοσύνη από το πανεπιστήμιο McGill. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος στο τμήμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών, με εξειδίκευση στους αυτοματισμούς και στην βελτιστοποίηση διαδικασιών.

Έχει αναπτύξει ευρύ εθελοντικό έργο στο πλαίσιο της ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ, μία από τις πολυπληθέστερες και ακμάζουσες ελληνικές παροικίες παγκοσμίως. Από το 2015 δραστηριοποιήθηκε ως δάσκαλος στα Σαββατιανά σχολεία, και ως μέλος της επιτροπής γονέων, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε θέσεις ευθύνης καθώς εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.

Ορέστης Ομράν Κουκουβιτάκης, Διεθνής Δικηγόρος, Απόδημος από Βρυξέλλες

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Β’ Πειραματικού Λυκείου και της Νομικής Σχολής της Αθήνας, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Σικάγο με υποτροφία. Είναι διδάκτωρ Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου.

Διεθνής δικηγόρος Αθηνών, Βρυξελλών, Αγγλίας και Νέας Υόρκης, ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες ως εταίρος σε μεγάλη διεθνή δικηγορική εταιρεία, ενώ είναι επικεφαλής του ελληνικού τμήματός της. Συμβουλεύει ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών και των κατασκευών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συγκεκριμένα, έχει συμμετάσχει ως εξωτερικός νομικός σύμβουλος σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές συναλλαγές στον κλάδο της ενέργειας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικοποιήσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων, σύνθετων χρηματοδοτήσεων, έργων ΑΠΕ και ηλεκτρικής διασύνδεσης. Συμβουλεύει επίσης την Ελλάδα και άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα κρατικών ενισχύσεων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εθνικών Αρχών και σε συναφείς δικαστικές διαδικασίες ενώπιον των Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Είναι επικεφαλής του Διεθνούς Βραχίονα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ International). To 2016 ήταν ιδρυτικό μέλος του Brain Gain, μιας Πρωτοβουλίας Αποδήμων Ελλήνων, που έχει ως στόχο την ένωσή τους με τη χώρα και τη δημιουργική αξιοποίηση τους στην εθνική προσπάθεια.

Ο Βασίλης Σακελλάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1993

Είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό στα Οικονομικά και τη Διοίκηση του τομέα Υποδομών από το University College London. Έκτοτε ζει και εργάζεται στο Λονδίνο στους τομείς της ενέργειας, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και μεταφορών, αρχικά στη μεγαλύτερη εταιρία διανομής φυσικού αερίου και έπειτα ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων με έμφαση την ενεργειακή μετάβαση, τη στρατηγική και το μετασχηματισμό εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.

Πλέον είναι στέλεχος του Οργανισμού Αυτοκινητοδρόμων του Ηνωμενου Βασιλείου, στον τομέα της εξοικονόμησης και βελτιστοποίησης κόστους κατασκευαστικών έργων.

Το 2014 εκλέγεται Αντιπρόεδρος της φοιτητικής οργάνωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EDS) για δύο θητείες, ενώ το διάστημα 2021-2022 συμμετέχει για πρώτη φορά στο Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ ως Αναπληρωτής Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων.

Παράλληλα, το 2021 εξελέγη Ταμίας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP) και τον Ιούνιο του 2022 ορίζεται Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ.
Τον Ιούνιο του 2023, εκλέγεται αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας του ΕΛΚ.

Άρθουρ Τσουχαντάρης, Επιχειρηματίας, Απόδημος από Αυστραλία, Πρόεδρος ΝΟΔΕ Αυστραλίας

Ο Θανάσης Τσουχαντάρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Παπάζογλου, στο Γυμνάσιο της Σχολής Καπερνέκα και στο Λύκειο Υμηττού. Η εκπαιδευτική του διαδρομή στηρίχθηκε σε σταθερές βάσεις και ένα περιβάλλον που ενέπνευσε την ανάπτυξη των γνώσεων του και των δεξιοτήτων του.

Με ευρεία εμπειρία στον χώρο της επιχειρηματικότητας, διέγραψε μια επιτυχημένη πορεία στον τομέα της συντήρησης και της ασφάλειας των κτηρίων και της προώθησης προϊόντων καθαρισμού σε διεθνές επίπεδο. Έχοντας ιδρύσει και διαχειριστεί μία από τις μεγαλύτερες οικογενειακές επιχειρήσεις σε αυτούς τους τομείς στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Κύπρο, αποτελεί πρότυπο αποτελεσματικής διαχείρισης και προώθησης της υγιούς επιχείρηματικότητας.

Η αγάπη του για τον αθλητισμό και η αφοσίωσή του σε αυτόν τον οδήγησαν σε εξαιρετικές επιδόσεις ως μαραθωνοδρόμος και αθλητής των 3000μ με εμπόδια (steeplechase).

Όλα αυτά τα χρόνια που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, διατηρεί ενεργό ρόλο σε πολλές ελληνικές ομογενειακές και παροικιακές οργανώσεις, κατέχοντας διάφορες θέσεις, όπως:
Πρόεδρος Παγκόσμιας Πανηλειακής Συνομοσπονδίας
Πρόεδρος Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας
Πρόεδρος Ηλείων ο Ερμής
Αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε) της Ωκεανίας
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της AHEPA
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Hellenic R.S.L
Μέλος των Κρητικών Σωματείων Αυστραλίας

Η Νιόβη Παναγιώτα Χριστοπούλου είναι δικηγόρος Αθηνών, Νέας Υόρκης και Ουάσιγκτον

Κατάγεται από την Πελοπόννησο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ζει στη Νέα Υόρκη με την οικογένεια της και είναι μητέρα δύο αγοριών.
Στην παρούσα φάση εργάζεται ως σύμβουλος σε μεγάλες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και της καινοτομίας, με ιδιαίτερη εστίαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών (fintech). 

Μετέχει επίσης ενεργά, ως venture partner σε εταιρείες μόχλευσης κεφαλαίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Προηγουμένως και για αρκετά χρόνια, εργάστηκε σε διεθνή δικηγορικά γραφεία, με έδρα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, ως δικηγόρος εξειδικευμένη σε συγχωνεύσεις, εξαγορές και επενδύσεις ιδιωτικού κεφαλαίου. 

Σταδιοδρόμησε ως νομική σύμβουλος στον κολοσσό Amazon, και συγκεκριμένα στον τομέα των παγκόσμιων συστημάτων πληρωμών (fintech).

Η μητρική της γλώσσα είναι τα ελληνικά και μιλά άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά.

Ως προς την πανεπιστημιακή παιδεία της, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο του Leuven (πρόγραμμα Erasmus). Ακολούθησε δεύτερο στάδιο μεταπτυχιακών, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, όπου και αρίστευσε (J.D., Stone Scholar, LL.M.).  

Η Νιόβη Παναγιώτα Χριστοπούλου ασχολείται συστηματικά με τις διατλαντικές πολιτικές, ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, ειδικά στους τομείς της ασφάλειας και της ηθικής διακυβέρνησης, σε ολόκληρο το φάσμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και με ζητήματα δεοντολογίας και ορθών πρακτικών στη διαχείριση των δεδομένων, τις ψηφιακές πολιτικές κ.λ.π.

Συμμετέχει συχνά ως ομιλήτρια σε συνέδρια για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την καινοτομία, και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Είναι μέλος της επιτροπής για την Παγκόσμια Ψηφιακή Οικονομία του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, Professional in Residence- Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (CUNY), μέντορας στο Πρόγραμμα Καινοτομίας της ΑΣΟΕΕ, και δραστηριοποιείται στον σύλλογο αποφοίτων του Columbia Business School στη Νέα Υόρκη. Έχει διατελέσει μέντορας στην διεθνή οργάνωση Endeavor, μέλος του Δ.Σ. του Carnegie Council for Ethics in International Affairs (NY), μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτών, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΝΥ).

Διονύσιος - Φρέντης Μπελέρης
Γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσα στη Χειμάρρα. Είναι παντρεμένος με την Αντωνία Τάτου και έχει δύο παιδιά, την Ερμιόνη και τον Πέτρο.
Η οικογένειά του υποχρεώθηκε να του δώσει το όνομα Φρέντης διότι το κομμουνιστικό καθεστώς Χότζα δεν επέτρεπε ελληνικά ονόματα. Στο τέλος του 1990, με την κατάρρευση του καθεστώτος στην Αλβανία και το άνοιγμα τωνσυνόρων, μαζί με δεκάδες χιλιάδες Βορειοηπειρώτες πήρε το δρόμο για την Ελλάδα.

Στο βιογραφικό του αναφέρει μεταξύ άλλων 
Μόλις έφτασα, βαφτίστηκα στη Ζάκυνθο και πήρα το όνομα Διονύσιος. Εργάστηκα για 4 χρόνια στη Ζάκυνθο και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου είχα εταιρεία υδραυλικών εγκαταστάσεων για μια εικοσαετία. Παράλληλα σπούδαζα στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2015 επέστρεψα και ζω στη Χειμάρρα όπου δραστηριοποιούμαι στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης.
Η ενασχόληση μου με τα κοινά ξεκίνησε το 1992 με τη δημιουργία της Ένωσης Χειμαρριωτών, της οποίας διετέλεσα Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος.
Από το 2009 είμαι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της οργάνωσης «Δημοκρατική Ένωση Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ» που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Από τον Αύγουστο του 2014, με την επιστροφή μου στη Χειμάρρα, δραστηριοποιήθηκα στο Τοπικό της Παράρτημα ως Πρόεδρος.
Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2023 κατήλθα υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας.
Στις 12 Μαΐου 2023, δύο ημέρες πριν τις εκλογές, με συνέλαβαν και με έκλεισαν στη φυλακή με μία κατασκευασμένη κατηγορία.
Παρά τη φυλάκισή μου και το καθεστώς τρομοκρατίας που επικράτησε, οι Χειμαρριώτες με εξέλεξαν Δήμαρχο Χειμάρρας. Έκτοτε και για 11 μήνες είμαι φυλακισμένος και δεν μου αναγνωρίζεται το τεκμήριο αθωότητας, της δημοκρατικής αρχής που ορίζει ότι οι πολίτες ψηφίζουν για τους τοπικούς τους άρχοντες, μεαποτέλεσμα να μην μου επιτρέψουν να ορκιστώ δήμαρχος. Τον Μάρτιο του 2024 το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε χωρίς στοιχεία για δύο χρόνια φυλακής. Εκκρεμεί η δίκη μου στο εφετείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.