Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Επιστολή Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης στην Κεραμέως

Ανοιχτή επιστολή στην Υπουργό Εσωτερικών Ν. Κεραμέως δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης κάνοντας αναφορά στους λόγους της μή μαζικής συμμετοχής των αποδήμων αλλά και στο γεγονός ότι "Παραμονές ευρωεκλογών δεν τολμούν να επισκεφθούν τη Βαυαρία των εκατόν πενήντα χιλιάδων Ελλήνων, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης!"

Η επιστολή

Αγαπητή κα Κεραμέως,

στην πρόσφατη επίσκεψή σας σε Στουτγκάρδη και Φρανκφούρτη και σ` ό,τι αφορά στην επικαιρότητα των ευρωεκλογών, αναρωτηθήκατε δημοσία για την ισχνή κινητικότητα των εγγραφών της επιστολικής ψήφου αποδήμων κλπ.  Αργοπορήσατε όμως στις πραγματογνωμοσύνες σας και αιφνιδιαστήκατε εύλογα.

Ο απόδημος της Γερμανίας δε δείχνει ζήλο εγγραφών, γεγονός με βαθύτερες αιτίες του `δε βαριέσαι`:-Όπως την έλλειψη αρμόδιας ενημέρωσης. (τα προξενικά γραφεία έστειλαν διεκπεραιωτικά μέιλ ενημέρωσης για την τιμή των όπλων. 

Υπάρχουν τρόποι αποτελεσματικότερης διείσδυσης και διάδρασης της πληροφόρησης στους κοινωνικούς ιστούς των απόδημων, όμως πάντοτε εξαρτημένοι από την καλή μαρτυρία, προσωπικότητα και εργατικότητα του διπλωματικού υπαλλήλου).

-Όπως τη θολή εικόνα της Αθήνας ως αλληλέγγυου συνεργάτη του απόδημου. (βλ. τα τελευταία νέα περί της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, σχολικών κτηρίων και συμπαρομαρτούντων στη Γερμανία)

-Όπως την απουσία πολιτικής προπαίδειας του απόδημου στα σχολεία περί Ευρωπαϊκής Ένωσης-εκλέγειν-εκλέγεσθαι.

-Όπως το ανύπαρκτο αποτύπωμα της δράσης των Ελλήνων ευρωβουλευτών στις συγκροτήσεις των αποδήμων κ.α

Θα συμφωνήσετε μαζί μας πως έχουν μεταλλαχθεί τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά του απόδημου Έλληνα στην Ευρώπη, ειδικά μετά την μετανάστευση των μνημονίων, τα οποία δεν έχουν ερευνηθεί/καταγραφεί σε επιστημονικό επίπεδο στατιστικής-κοινωνιολογικής μελέτης όπως οφείλεται. 

Συνεπώς αυτού, η Αθήνα πλημμελώς πληροφορούμενη, αγρόν αγοράζει αναγιγνώσκοντας τον απόδημο ως μία απλώς βελτιωμένη εκδοχή του Καζαντζιδικού μοντέλου μετανάστη. 

Συμβαίνει-συμπληρώνοντας, αυξανόμενη η δυσαρέσκεια του απόδημου ελληνισμού, καθώς οι άξονες επικοινωνίας με τις ελλαδικές θεσμικότητες-Υπουργεία κλπ, να παραμένουν κατά περίπτωση `φρουρούμενοι` από την κατά το δοκούν εκτίμηση πολλών εκπροσώπων της ελληνικής Πολιτείας στη Γερμανία, οι οποίοι λειτουργούν αυτάρεσκα με την πλάνη του παντογνώστη της αλλοδαπής.  

Έχει εγκατασταθεί (τοξικά), συνεπεία γεγονότων, πολωτική καχυποψία στη συνείδηση του απόδημου.Αυτή του: `εμείς και αυτή`.  Ο απόδημος κ` απέναντί του η Αθήνα δηλαδή.

Κάκιστοι χειρισμοί στα των ελληνικών σχολείων, αδιαφορία ανάδειξης πρωτοβουλιών των αποδήμων, απαξία τακτικού διαλόγου με τα κοινά του, αναιμικό παρόν στη δημόσια επιχώρια αναφορά, αγορά και επικαιρότητα με, αντ` αυτών τυπικές παραστάσεις σ` επετείους και δεξιώσεις ΣΚ, δεν προάγουν την έγκυρη εικόνα ούτε της χώρας, αλλά ούτε και την εμπιστοσύνη του απόδημου ελληνισμού προς τους ελληνικούς θεσμούς.

Όσο αφορά την πρόθεση της δικής σας επίσκεψης, τη θεωρήσαμε απριόρι ειλικρινή, έως ότου μάθαμε για την ακύρωση περαιτέρω περιοδείας σας στη Γερμανία, που θα περιελάμβανε και τη Βαυαρία.

Λυπούμαστε που το ταξίδι σας, όπως και του κ. Κώτσηρα πρόσφατα, θυματοποιήθηκε από τον  υπερβάλλοντα ζήλο oρισμένων δίκην ρεβεράντζας στην Αθήνα, όπως διέρευσε στον απόδημο.  

Το ακυρώσατε κατόπιν προειδοποίησης σας, πως θα προπηλακιστείτε από τις γονεϊκές κοινότητες των ελληνικών σχολείων Μονάχου. Το ανάλογο μάθαμε πως συνέβη και στον κ. Κώτσηρα. 

Δεν είναι να τα καυχώνται αυτά οι δημοκρατίες κα Κεραμέως.

Παραμονές ευρωεκλογών δεν τολμούν να επισκεφθούν τη Βαυαρία των εκατόν πενήντα χιλιάδων Ελλήνων, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης!

Αφενός προσβάλλουν-δεν είμαστε αγριάνθρωποι οι απόδημοι, αφετέρου χάθηκε η ευκαιρία της εκ του σύνεγγυς  ενημέρωσης υμών και ημών περί παντός, της επιστολικής ψήφου και των σχετικών ενεργειών προσέτι.  

Εκτός και εάν η Αθήνα αρκείται σε επιλεκτική-βολική πλοήγηση όταν εκδράμει στην Ευρώπη και δεν ενδιαφέρεται για ειλικρινή διεπαφή με τον απόδημο. Σε τέτοια περίπωση ενισχύεται το `εμείς και αυτή`. 

Ειρήσθω εν παρόδω κα Υπουργέ, 

σας σημειώνουμε πως δικαίως-πλην κοσμίως αγανακτεί ο απόδημος με την ελληνική Πολιτεία, καθώς στη διάρκεια της θητείας του εκπροσώπου αυτής, του κ. Γενικού Προξένου στο Μόναχο, χάθηκε! ένα ελληνικό σχολείο (Πυθαγόρας) 

και οσονούπω χάνεται! το επόμενο (Αριστοτέλης) εξαιτίας αστήρικτων αιτιάσεων και πολύμηνης κωλλυσιεργίας στην ανανέωση του ενοικιοστασίου αυτού από τον υπεύθυνο κ. Γενικό. (Διαψεύστε μας, αλλ` έχουμε την εντύπωση πως τις φρεγάτες Belharra τις κλείσαμε πιο γρήγορα)

Σας ενημερώνουμε επίσης πως χορηγικές πρωτοβουλίες των απόδημων με τις οποίες ξεκινούν προγράμματα ελληνικών σπουδών σε γερμανικά πανεπιστήμια, (βλ.  Νοέμβρης 2023, έναρξη Forschungstelle Bessario, University Friedrich Schiller-Jena) καίτοι εγνωσμένες τυγχάνουν επιδεικτικής αδιαφορίας της διπλωματικής αποστολής των Ελλήνων στη Γερμανία. 

(Μετά χαράς-οφείλουμε να σας πληροφορήσουμε κατ` ιδίαν για τους πραγματικούς λόγους των άνω σουρεαλισμών).

Κυρία Κεραμέως, 

επισκεφθήκατε φορέα του ποντιακού ελληνισμού Στουτγκάρδης και εκφραστήκατε θετικά για τη συγκρότηση του, όπως και τις εν γένει δυνατότητες κινητοποίησης του ανθρωποδικτύου των πολιτιστικών σωματείων του ελληνισμού στη Γερμανία. Ορθότατη και ασφαλής εκτίμηση. 

Έχετε όμως υπόψιν, πως για μερίδα των εκπροσώπων της ελληνικής Πολιτείας, διπλωματικών υπαλλήλων δηλαδή,  αυτοί οι φορείς αξιολογούνται ως καρικατουρίστικα φολκλορικοί και περιφρονούνται ως ανάξιοι διαλόγου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και αντανακλά στην καλή μαρτυρία των ελλαδικών θεσμών στον απόδημο...

έντιμα,

για τον ΣΠΝ

Λαμπρόπουλος Δημήτρης-πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.