Τρίτη 23 Απριλίου 2024

ΚΚΕ- Π. Αλωπούδης: Η κατάσταση στην Υγεία στην Γερμανία

Παρέμβαση για την κατάσταση της Υγείας στη Γερμανία έκανε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Αλωπούδης, μετανάστης στη Γερμανία, νοσηλευτής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) στο νομό Rems Murr του κρατιδίου της Βάδης - Βυρτεμβέργης.

Αναλυτικά η παρέμβασή του:

«Πιστός στις επιταγές και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Καρλ Λάουτερμπαχ με την τελευταία συνέντευξή του δείχνει καθαρά το πού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η πολιτική που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Φιλελευθέρων - Πρασίνων: Σε κλείσιμο ακόμα περισσότερων νοσοκομείων.

Μια πολιτική που έχει μόνο ένα στόχο, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μεγάλων ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Ποιες όμως είναι οι βασικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καταγράφονται και στη συνέντευξή του;

Σημείο πρώτο: Εξασφάλιση "βιώσιμων και αποδοτικών συστημάτων Υγείας" μέσω "της οικονομικής βιωσιμότητάς τους και της αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας". Δηλαδή, ραγδαία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κρατικών μονάδων Υγείας και ενίσχυση της λειτουργίας τους με όρους επιχειρήσεων.

Τι έχουμε σήμερα; Ας πάρουμε μόνο τον προϋπολογισμό της γερμανικής κυβέρνησης για το 2024. Έχουμε μία μείωση κατά 33% των χρημάτων από τον "κρατικό κουμπαρά" -που με θυσίες γεμίζουν κάθε μέρα οι εργαζόμενοι- προς το υπουργείο Υγείας, αφού το ποσό για το 2023 ανερχόταν σε 24,5 δισεκατομμύρια και για το 2024 προβλέπονται μόνο 16,2 δισεκατομμύρια. Με παράλληλη αύξηση των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους άρα και με περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι νέες επιβαρύνσεις λόγω του πληθωρισμού, της αύξησης των τιμών στον τομέα της Ενέργειας, την ακρίβεια στα πρώτα είδη ανάγκης, τα δισεκατομμύρια που σπρώχνονται για την ενίσχυση της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σημείο δεύτερο: Περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της Υγείας μέσω της "εξωστρέφειας" του συστήματος Υγείας. Δηλαδή, ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον κλάδο.

Το 2023 είχαμε 596 ιδιωτικά νοσοκομεία σε σύνολο 1.893, μια αύξηση των ιδιωτικών της τάξης του 34,4% έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία περίπου 20 χρόνια. Ενώ, την ίδια ώρα πάνω από 66% των δημόσιων νοσοκομείων είναι υπερχρεωμένα με αποτέλεσμα το σταδιακό κλείσιμό τους. Δεκαέξι νοσοκομεία έκλεισαν μόνο το 2023. Μέσα στο 2024 πάνω από τα μισά νοσοκομεία στη Γερμανία θα αναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό τους, να κλείσουν πτέρυγες, ορισμένα θα κλείσουν, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα επόμενα χρόνια περιμένουν ως και 20% των υπαρχόντων νοσοκομείων να οδηγηθούν σε εξαφάνιση εξαιτίας φυσικά της υποχρηματοδότησης από τη μία και της ακόμη μεγαλύτερης παρέμβασης των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας, ο οποίος συνεχίζει να είναι κερδοφόρος.

Σημείο τρίτο: "Επένδυση στην υγεία των πολιτών" μέσω της κρατικής παροχής "στοιχειωδών υπηρεσιών". Δηλαδή, περιορισμός των υπηρεσιών που παρέχονται δωρεάν από το κράτος στο επίπεδο του "ελάχιστου βασικού πακέτου".

Τι ζούμε όλοι καθημερινά; Παρ’ όλη τη διαρκή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, όλο και περισσότερο καλούνται οι εργαζόμενοι να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού χρόνο με τον χρόνο μια σειρά από εξετάσεις δεν καλύπτονται πλέον από τα Ταμεία, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός εργαζομένων να μην τις κάνουν με τις ακόλουθες συνέπειες για την υγεία τους.

Όλα τα παραπάνω έρχεται να συμπληρώσει ένα θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ένας τιμοκατάλογος, ασθένεια-τιμή, με την είσοδο εδώ και πολλά χρόνια των λεγόμενων DRG's, των case mix & case mix index τα τελευταία χρόνια και φυσικά την κατηγοριοποίηση των νοσοκομείων σε level 1, 2 και 3 σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι η επιλογή -από την πλευρά των διοικήσεων των νοσοκομείων- στο ποια ασθένεια θα προτιμήσω να θεραπεύσω, με την ελάχιστη διάρκεια νοσηλείας για να έχω το μέγιστο κέρδος. Ενώ παράλληλα ο οικονομικός στραγγαλισμός των δημόσιων νοσοκομείων οδηγεί στη μη κάλυψη οργανικών θέσεων από τη διεύθυνση του κάθε νοσοκομείου.

Σήμερα λείπουν από τα γερμανικά νοσοκομεία 80.000 νοσηλευτικό προσωπικό σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑΖ. Ας σκεφτούμε λοιπόν σε ποιες συνθήκες δουλεύει το υπάρχον προσωπικό, την πίεση που δημιουργείται από την έλλειψη προσωπικού με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην υγεία των εργαζομένων, αλλά και την ίδια την υγεία των ασθενών.

Να γιατί πρέπει οι εργαζόμενοι, οι μετανάστες, τα λαϊκά στρώματα να απορρίψουν συνολικά αυτήν την πολιτική. Να ενισχυθεί η λαϊκή πάλη για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Ένα σύστημα Υγείας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως είναι σήμερα εμπόρευμα.

Αυτό σημαίνει μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλου παραϊατρικού προσωπικού με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Αυτό είναι σήμερα το ρεαλιστικό από την πλευρά των δικών μας αναγκών αφού οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας μας το επιτρέπουν, με στόχο πάντα την προάσπιση, αποκατάσταση και βελτίωση της υγείας του λαού.

Στις ευρωεκλογές πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ!

Οι αγώνες των υγειονομικών στη Γερμανία, που εξελίχθηκαν τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο για αύξηση μισθών, αλλά και για καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και για κάλυψη όλων των κενών θέσεων στα νοσοκομεία, και με τη δική μας συμβολή, του ΚΚΕ, των μελών και των φίλων του, είναι ελπιδοφόροι.

Αλλά ακόμα πιο ελπιδοφόρο είναι η πάλη που μπολιάζεται -αν θέλετε- με την προοπτική βαθύτερων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών. Για μια ανάπτυξη που ως κριτήριο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων και συνεχώς διευρυμένων κοινωνικών αναγκών.

Για αυτό και καλούμε τους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία να συναντηθούν με το ΚΚΕ στους καθημερινούς αγώνες, αλλά και στις κάλπες του Ιούνη, να το ενισχύσουν περισσότερο και να καταδικάσουν την ΕΕ και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομά της.

Από τη στιγμή που στη Γερμανία, όπως και συνολικά στο εξωτερικό, αντί να πολλαπλασιάσουν τα εκλογικά τμήματα για τους Έλληνες πολίτες, όπως εμείς προτείναμε, τα κατάργησαν πλήρως -αυτό ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν λίγους μήνες με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- σας καλούμε να σπεύσετε να γραφτείτε όλοι στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο ως τις 29 Απρίλη και να τους χαλάσετε τα σχέδια. Στέλνοντάς τους στη συνέχεια μαζικά επιστολές που θα γράφουν μέσα ΚΚΕ. Καταδικάζοντας έτσι και όλα αυτά που είδαμε (και επιβεβαίωσαν πριν καν τις εκλογές τις θέσεις μας) με την κυρία Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, την κυρία Κεραμέως, έκανε τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων του εξωτερικού φέιγ βολάν.

Με το ΚΚΕ λοιπόν, πολύ πιο δυνατό για την πανευρωπαϊκή αντεπίθεση.

Με το ΚΚΕ για το δίκαιο των λαών σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση της αδικίας, της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία.

Με το ΚΚΕ λοιπόν για να πάρουν ανάσα, νέο κουράγιο και δύναμη οι λαοί!

Οι Έλληνες μετανάστες, ο λαός μας έχει επιλογή: Πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.