Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Tageszeitung: «H Κύπρος κλείνει τις πύλες της»

«Η Κύπρος αναστέλλει την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου Σύρων. Ο λόγος είναι ο αυξημένος αριθμός νέων αφίξεων. Τώρα αναζητείται συμφωνία με τον Λίβανο».

Δημοσίευμα της εφημερίδας Tageszeitung εστιάζει στην αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Κύπρο μέσω Λιβάνου. Όπως επισημαίνεται, πολλοί εξ αυτών είναι Σύροι, με την Κύπρο να αποφασίζει να αναστείλει μέχρι νεωτέρας την επεξεργασία αιτήσεων Σύρων πολιτών για χορήγηση ασύλου, καθώς, σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, το ανωτέρω αποτελεί ένα έκτακτο μέτρο προς προστασία των συμφερόντων της χώρας.

Όπως τονίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος Batzoglou, η Κύπρος αποτελεί τη χώρα της ΕΕ με τον αναλογικά με τον πληθυσμό της μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων παράνομων μεταναστών, επισημαίνοντας ότι δεν θα είναι πρώτη φορά που αποφασίζει κ-μ να προβεί στο ανωτέρω μέτρο, καθώς η Ελλάδα το 2020 αποφάσισε την αναστολή εξέτασης όλων των αιτήσεων ασύλου.

Επιπροσθέτως, αναφέρεται ότι προκειμένου να μειωθούν οι αφίξεις παράνομων μεταναστών, η Κύπρος επιθυμεί την παροχή πρόσθετων κονδυλίων προς τον Λίβανο, με τον Κύπριο Πρόεδρο να επισκέπτεται την περασμένη εβδομάδα τη χώρα, έχοντας προηγουμένως ζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ. Τέλος, ως περαιτέρω εργαλείο αντιμετώπισης της κατάστασης, επισημαίνεται ότι η Λευκωσία επιθυμεί την ανακήρυξη τμημάτων της Συρίας ως ασφαλή, υπογραμμίζοντας πως υπό αυτό το πρίσμα ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, πραγματοποίησε επισκέψεις σε Δανία, Τσεχία και Ελλάδα, προκειμένου να  αναζητήσει υποστήριξη εντός ΕΕ. Ο αρθρογράφος σε αυτό το σημείο εστιάζει στο ότι οργανώσεις του ΟΗΕ, ομάδες που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολλές δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν την αντίρρησή τους ως προς το ανωτέρω ενδεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.