Tagesspiegel: «Η Ελλάδα και η Κύπρος ανησυχούν εξαιτίας της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ: Έρχεται ο πόλεμος στην Ευρώπη;»
«Τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν λόγω της βοήθειας των ΗΠΑ. Χρησιμοποιήθηκαν και δύο στρατιωτικές βάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο».
Σε άρθρο της η Λιάνα Σπυροπούλου αρχικά σχολιάζει ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ προκάλεσε ανησυχία σε Ελλάδα και Κύπρο εξαιτίας της γεωγραφικής εγγύτητας, συμπληρώνοντας ότι στις δύο χώρες υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τους δυτικούς συμμάχους, ενώ, όπως υπογραμμίζει, μία απλή ματιά στον χάρτη φανερώνει τον ρόλο-κλειδί που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης.
Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι τα αραβικά κράτη απαγόρευσαν την κυκλοφορία στον εναέριο χώρο τους μετά την επίθεση, ενώ η Τουρκία δεν αποδέχτηκε αίτημα των ΗΠΑ για χρήση του εναέριου χώρου της σε περίπτωση πραγματοποίησης επιθέσεων εναντίον του Ιράν. Παρομοίως αρνήθηκαν τη χρήση των βάσεών τους από τις ΗΠΑ το Κουβέιτ, η Ιορδανία και το Κατάρ. Συνεπώς στις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους απέμειναν η βάσεις της Σούδας και του Ακρωτηρίου, οι οποίες, σύμφωνα με τη Σπυροπούλου, ήδη διαδραματίζουν πολύ σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο.
Επίσης παρατίθενται λεπτομέρειες ως προς τη λειτουργία των δύο προαναφερθεισών βάσεων, ενώ φιλοξενούνται και δηλώσεις του βουλευτή και πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος τονίζει ότι αναφορικά με τη βάση της Σούδας ισχύει διμερής Συμφωνία, η οποία και ρυθμίζει πότε δύναται να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα χωρίς να απαιτούνται ειδικές άδειες και πότε πρέπει να εγκριθεί η χρήση της από την ελληνική Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Αποστολάκη η βάση του Ακρωτηρίου συνιστά μία εντελώς διαφορετική περίπτωση, καθώς επί της ουσίας αποτελεί βρετανικό έδαφος, εστιάζοντας ωστόσο στο ότι η Κύπρος φέρει την ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει στο δικό της έδαφος, όπως συνέβη και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν από το Ακρωτήρι προκειμένου να αναχαιτίσουν ιρανικά ντρόουν.
Περαιτέρω, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολιάζει πως είναι πολύ πιο εύκολο για ΗΠΑ και Βρετανία να έχουν αεροπλάνα στις εν λόγω βάσεις από ότι σε αεροπλανοφόρα, καθώς δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ανήσυχος σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η λογική επιτάσσει ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δεν θα συμβάλει στην επέκταση του πολέμου, ωστόσο η πραγματικότητα μπορεί να εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά.
Τέλος, φιλοξενείται και η άποψη του Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, Γεωργίου Τζογόπουλου, ο οποίος επικεντρώνεται κυρίως στο βάθος της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην πορεία του χρόνου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν σημαντικούς συμμάχους του Ισραήλ, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαμεσολάβησή τους για ζητήματα ασφάλειας σε επίπεδο ΕΕ, ενώ προσθέτει ότι και οι δύο χώρες αδιαμφισβήτητα ανήκουν στη Δύση, καθορίζοντας τις προτεραιότητές τους βάσει αυτών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως επιθυμούν απευθείας εμπλοκή στον πόλεμο του Ισραήλ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.