Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Η AHEPA Μονάχου στο Κογκρέσο των Η.Π.Α

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η AHEPA Μονάχου συμμετείχε δια του προέδρου της, κ. Χρήστου Καφάση, και του γραμματέα της, κ. Χρίστου Περπερίδη, στο διήμερο εκδηλώσεων της μητρικής AHEPA (American Hellenic Educational and Progressive Association) προς τιμήν Ελληνοαμερικανών και φιλελλήνων Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. 

Η AHEPA στο Καπιτώλιο

Εκτός από τα μέλη της AHEPA Μονάχου, την αποστολή υπό τον επικεφαλής της AHEPA Ευρώπης, κ. Δημοσθένη Μαμμωνά, αποτελούσαν ο Γραμματέας της oργάνωσης στην Ευρώπη, κ. Ιωάννης Αμούτζας, από το Λονδίνο και οι κ.κ. Δημήτριος Μπαλογιάννης και Πολύκαρπος Παπαγεωργίου, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα του νεοσύστατου τμήματος της AHEPA στη Νυρεμβέργη. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εκκίνησε στις 22.05. με επίσημο δείπνο, στο πλαίσιο του οποίου βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στον Ελληνισμό οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές Chris Pappas, Nicole Malliotakis και John Sarbanes, καθώς και οι παραδοσιακοί υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων στις ελληνοτουρκικές υποθέσεις, γερουσιαστές Richard Blumenthal και Marco Rubio.   

Ο πρόεδρος της AHEPA, κ. Σάββας Τσιβίκος, βραβεύει την Ελληνοαμερικανίδα βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κ. Nicole Malliotakis. Στα δεξιά ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής, κ. Kostas (Gus) Billirakis.

Την επομένη, 23.05, πολυμελής αποστολή της AHEPA έγινε δεκτή στο Καπιτώλιο, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες μελών του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους βουλευτές Nicole Malliotakis, Dina Titus, Chris Pappas και Tom Suozzi βρέθηκαν η επέτειος των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, καθώς και οι σχέσεις της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονές της. Επισημάνθηκε μάλιστα ο ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της AHEPA – της παλαιότερης οργάνωσης της ελληνικής Διασποράς – στην προσπάθεια ενίσχυσης της Ελληνικής Συνέλευσης του Κογκρέσου (Hellenic Congressional Caucus), η οποία αριθμεί σήμερα 94 μέλη, αλλά και ευρύτερα στην υποστήριξη των θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η αντιπροσωπεία της AHEPA Ευρώπης έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής στο γραφείο της κ. Malliotakis, όπου είχε την ευκαιρία για μία ημίωρη ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής, ενώ το επιτελείο της Ελληνοαμερικανίδας βουλευτού φρόντισε για την ξενάγηση των Ευρωπαίων Ahepans στους χώρους του Καπιτωλίου δίνοντάς τους μάλιστα τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Ο γραμματέας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της AHEPA Μονάχου 
με τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή των Δημοκρατικών, κ. Chris Pappas.

Η παρουσία της AHEPA Μονάχου στην Ουάσιγκτον κρίνεται ως ιδιαιτέρως επιτυχημένη και γόνιμη, καθώς τα μέλη της είχαν την ευκαιρία να κάνουν μία σειρά από εποικοδομητικές συζητήσεις με επιφανείς παράγοντες της ελληνικής Ομογένειας των Η.Π.Α. με σκοπό τη σύμπηξη συνεργειών για την καλύτερη εκπροσώπηση του Ελληνισμού και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Η προβολή της Ελλάδας και της Γερμανίας ως σταθερών πυλώνων στήριξης των ευρω-ατλαντικών σχέσεων, αλλά και η προσπάθεια ενίσχυσης των Ελληνικών Σπουδών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της αλλοδαπής αποτελούν τους κεντρικούς άξονες των σχεδιαζόμενων συνεργασιών με φορέα αξιοποίησης την AHEPA ως μία ελληνική οργάνωση με διεθνή χαρακτήρα. Εξάλλου, η AHEPA Μονάχου έχει ήδη δρομολογήσει την προκήρυξη υποτροφίας προς ενίσχυση των Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, καθώς και τη διοργάνωση εκδήλωσης για την ανάδειξη των ελληνογερμανικών σχέσεων, σε συνεργασία με γερμανικούς φορείς της περιοχής το ερχόμενο φθινόπωρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.