«Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις επηρεάζονται από μία διαμάχη για μια σύλληψη. Πρόκειται για έναν πολιτικό της τοπικής αυτοδιοίκησης που ανήκει στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Η διαμάχη έχει αντίκτυπο μέχρι τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο».
Άρθρο της Ιrini Bafas αναφέρεται στην ενθουσιώδη υποδοχή του Αλβανού Πρωθυπουργού, Εdi Rama, από σχεδόν 7000 ομοεθνείς του στο Γαλάτσι, την προηγούμενη Κυριακή, σχολιάζοντας ότι εκτός της αίθουσας ήταν κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτος, καθώς, όπως υπονόησε κατά την ομιλία του και ο Αλβανός Πρωθυπουργός, πολλοί στην Ελλάδα αντιλήφθηκαν την ‘ιδιωτική επίσκεψή’ του ως πρόκληση, με τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών να μη βρίσκονται στην παρούσα φάση σε καλό επίπεδο.
Η αρθρογράφος στη συνέχεια αναφέρεται στη σύλληψη Βeleri, η οποία οδήγησε στην όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, επισημαίνοντας ότι, η Ελληνική Κυβέρνηση την εξέλαβε ως σκάνδαλο, θεωρώντας ότι πρόκειται για κίνηση διάκρισης εναντίον της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να απαιτεί από την Αλβανική Κυβέρνηση την απελευθέρωση του Beleri, απειλώντας ότι θα θέσει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και σε ό,τι αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η αρθρογράφος, η Αλβανική Κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει λάβει έως σήμερα υπ’ όψιν τις ανωτέρω απειλές, αντιθέτως, ο Αλβανός Πρωθυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένως στο παρελθόν ότι η χώρα του αποτελεί συνταγματικό κράτος με ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ενώ, όπως περαιτέρω τονίζει ο Rama, ουδείς λόγος συντρέχει να τεθεί η υπόθεση σε ευρωπαϊκή βάση.
Το δημοσίευμα εστιάζει επίσης στην περαιτέρω κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών ως προς το εν λόγω ζήτημα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ανακοινώνει την υποψηφιότητα του Beleri στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος του οποίου ηγείται, προκειμένου η υπόθεση να κεντρίσει το διεθνές ενδιαφέρον. Όμως, ο Edi Rama, επιλέγοντας να μιλήσει στην Αθήνα κατά την επέτειο ενός έτους από τη σύλληψη του Βeleri, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό φάνηκε ενωτικός, εξαίροντας την ευρωπαϊκή δημοκρατία, ενώ στην αίθουσα υπήρχε διάχυτο κλίμα υπέρ της Ευρώπης και κυριαρχούσε η αίσθηση ότι η είσοδος στην ΕΕ είναι εφικτή. Όμως, όπως σχολιάζει η Bafas, χωρίς την υποστήριξη της Ελλάδος ο δρόμος της Αλβανίας προς την ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.