Επιμέλεια :Βασίλης Καραμαγκιόλης
Προχθές ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Καιρός για κάποια στατιστικά λοιπόν μιας και δεν υπάρχει κάτι άλλο για τους ποδοσφαιρόφιλους (εντός Ευρώπης καθώς έχουμε και το Κόπα Αμέρικα).
Γκολ:
Συνολικά 81 γκολ σημειώθηκαν στις 36 αναμετρήσεις της φάσης των ομίλων του Euro 2024, 2,25 γκολ ανά παιχνίδι ή διαφορετικά ένα κάθε 40 λεπτά. Όπως αναφέρει σε σχετική της ανάλυση η ιστοσελίδα της UEFA, τα περισσότερα (17) σημειώθηκαν στο χρονικό διάστημα 16′-30′, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι 10 μπήκαν στον επιπλέον χρόνο των καθυστερήσεων.
Καλύτερη επίθεση
Η Γερμανία με 8 γκολ είναι η ομάδα με την καλύτερη επίθεση, αλλά κι εκείνη με τη μεγαλύτερη κατοχή μπάλας (64,3% μέσος όρος), τις πιο σωστές μεταβιβάσεις (93% μέσος όρος/1924 από τις 2070) και τις περισσότερες προσπάθειες (57/19 στην εστία). Συνολικά τις πιο πολλές προσπάθειες (213) έχει η Πορτογαλία.
Αυτογκόλ
Τα αυτογκόλ όμως μεχρι στιγμής είναι με 7 γκολ ο άτυπος πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.
Η αρχή έγινε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, όταν ο Αντόνιο Ρίντιγκερ πέτυχε το μόνο γκολ της... Σκωτίας στη νίκη της Γερμανίας με 5-1. Ακολούθησε το αυτογκόλ του Μαξιμίλιαν Βέμπερ της
Αυστρίας, που διαμόρφωσε τη νίκη της Γαλλίας με σκορ 1-0, ενώ στη συνέχεια σκόραραν στη λάθος εστία ο Ρόμπιν Χράνατς της Τσεχίας, ο Κλάους Γκιασούλα της Αλβανίας, ο Ρικάρντο Καλαφιόρι της Ιταλίας, ο Σαμέτ Ακαϊντίν της Τουρκίας και ο Ντονιέλ Μάλεν της Ολλανδίας. Για την ιστορά να πουμε οτι το πρώτο αυτογκόλ της διοργάνωσης μπήκε στις 16 Ιουνίου του 1976 όταν ο Αντόν Οντρούς, ως παίκτης της Τσεχοσλοβακίας, πέτυχε το πρώτο αυτογκόλ στην ιστορία του Euro.
Κόρνερ - φάουλ - τάκλιν κ.α.
Γερμανία και Πορτογαλία έχουν τα περισσότερα κόρνερ (από 25), τα πιο πολλά φάουλ (49) έκανε η Αυστρία και η Γαλλία είναι εκείνη που δέχθηκε τα περισσότερα (43).
Η Γεωργία έχει τα περισσότερα τάκλιν (55), τις πιο πολλές ανακτήσεις μπάλας (134) και τις περισσότερες επεμβάσεις (20).
Κίτρινες κάρτες
Τις πιο πολλές κίτρινες κάρτες (16) δέχθηκε η Τουρκία και κόκκινες (2) η Τσεχία.
Σκόρερ
Πρώτος σκόρερ (3 γκολ) είναι ο Γεωργιανός Μικαουτάτζε, τις περισσότερες προσπάθειες στην εστία (7) έχει ο Λουκάκου (Βέλγιο), ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία) έχει συνολικά τις περισσότερες επιθετικές προσπάθειες, αν και για πρώτη φορά στην καριέρα του σε φάση ομίλων μεγάλης διοργάνωσης (από το 2004) δεν κατάφερε να σκοράρει.
Έξι παίκτες έχουν από δύο ασίστ: Μαν (Ρουμανία), Μπούντιμιρ (Κροατία), Φρόιλερ (Ελβετία), Κούτσκα (Σλοβακία), Πρας (Αυστρία), Ακε (Ολλανδία).
Τα πιο πολλά τάκλιν (από 12) έχουν οι Τσακβετάτζε (Γεωργία) και Χόϊμπεργά (Δανία), τις περισσότερες ανακτήσεις μπάλας (από 26) οι Γκέιγ (Αγγλία) και Ορμπαν (Ουγγαρία) και τις πιο πολλές αποκρούσεις (20) ο Μαρμαντασβίλι (Γεωργία).
Τσέριν (Σλοβενία) και Πος (Αυστρία) έχουν κάνει τα πιο πολλά φάουλ (από 9), τη μεγαλύτερη ταχύτητα (35,9 χλμ/ω) ανέπτυξε ο Νούνο Μέντες (Πορτογαλία), την πιο μεγάλη απόσταση (37,5 χλμ) κάλυψε ο Ραμαντάνι (Αλβανία)
Τέλος, ο Αλβανός Μπαϊράμι σημείωσε το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Euro μετά από 23 δευτερόλεπτα εναντίον της Ιταλίας, αν και η ομάδα του έχασε με 2-1.
Επιδραστικός παίκτης
Τόνι Κροος ο πιο επιδραστιός παίκτης του EURO Ενδεικτικό του πόσο επιδραστικός είναι για την ομάδα του Γιούλιαν Νάγκελσμαν, το γεγονός ότι είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες προωθημένες πάσες στη διοργάνωση! Συγκεκριμένα, έχει πραγματοποιήσει 102 πάσες, χωρίς να υπολογίζονται οι παράλληλες ή οι προς τα πίσω μεταβιβάσεις, περισσότερες από διπλάσιες από τον δεύτερο της σχετικής λίστας, Λούκα Μόντριτς, ο οποίος έχει 43!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.