Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Süddeutsche Zeitung : «Η Αθήνα προειδοποιεί τα Σκόπια για εθνικιστική στροφή»

«Για έξι χρόνια θεωρούνταν λήξαν το ονοματολογικό ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Νέοι τόνοι από πλευράς Σκοπίων προκαλούν αγανάκτηση στην Αθήνα».

Επισημαίνεται ότι, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στη Βουλή προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας και τον επικεφαλής της κυβέρνησης, Hristijan Mickoski, να μην αναφέρεται η χώρα ως  ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Μεταξύ άλλων, τονίζεται πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του εστίασε στο ότι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ‘δεν έκανε καλή αρχή’, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες σε ό,τι αφορά την επιθυμία της για εισδοχή στην ΕΕ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι, προκειμένου να πραγματοποιηθεί διεύρυνση της ΕΕ απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των κ-μ.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, δια της οποίας η Βόρεια Μακεδονία αποδέχτηκε το νέο της όνομα, με την Ελλάδα να αποδέχεται ως αντάλλαγμα την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικού έθνους. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, από την ανάληψη των καθηκόντων του Πρωθυπουργού Mickoski, χρησιμοποιείται επανειλημμένα το όνομα ‘Μακεδονία’ σε ανώτατο επίπεδο, με τον ίδιο να δηλώνει πρόσφατα ότι μπορεί να ονομάζεται όπως θέλει, κατηγορώντας παράλληλα τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ότι δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να κατανοήσει τη Συμφωνία. Τέλος, το δημοσίευμα εστιάζει στην ανησυχία που προκάλεσαν οι εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ, καθώς το ονοματολογικό ζήτημα θεωρούνταν λήξαν.

Süddeutsche 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.