Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Scholz: Οι καιροί είναι σοβαροί. Πολύ σοβαροί για ψεύτικες λύσεις και λόγια

Süddeutsche Zeitung:

«Scholz:‘Οι καιροί είναι σοβαροί. Πολύ σοβαροί για ψεύτικες λύσεις και λόγια  »

«Ο Καγκελάριος φάνηκε ασυνήθιστα μαχητικός στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Θέλει να αντιμετωπίσει τον λαϊκισμό με αντικειμενικότητα και αυτοπεποίθηση. Ο ηγέτης του CDU, Merz, κατηγορεί την κυβέρνηση συνασπισμού για την άνοδο των ακραίων δυνάμεων».

Άρθρο του Daniel Brössler επικεντρώνεται στη χθεσινή ομιλία του Γερμανού Καγκελάριου, Olaf Scholz, στην Ομοσπονδιακή Βουλή

Άρθρο του Daniel Brössler επικεντρώνεται στη χθεσινή ομιλία του Γερμανού Καγκελάριου, Olaf Scholz, στην Ομοσπονδιακή Βουλή, με την οποία απηύθυνε έκκληση για υπεράσπιση της δημοκρατίας σε Γερμανία και Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας ‘σημείο καμπής’ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εξαιτίας της μεγάλης ανόδου των δεξιών λαϊκιστικών δυνάμεων. Όπως τόνισε, σε περίπτωση που οι πολίτες στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου, θα αποτελούσε ‘κίνδυνο για τη δημοκρατία και τη συνοχή’, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα αποκτήσουν και πάλι εμπιστοσύνη, δια της παροχής ουσιαστικών απαντήσεων. 

Στη συνέχεια ανέφερε ότι, οι καιροί είναι πολύ σοβαροί για ψεύτικες λύσεις και συνθήματα, ενώ υπογράμμισε ότι ο αγώνας των παρατάξεων της κυβέρνησης συνασπισμού να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό αποτελεί απόδειξη της ικανότητας δράσης της κυβέρνησής του, αναφέροντας ότι το νέο σχέδιο, προϊόν ‘συλλογικών συνομιλιών’ πρόκειται να παρουσιαστεί εντός Ιουλίου. Ως στόχους της κυβέρνησής του ο Scholz ανέφερε επίσης την ασφάλεια, τη συνοχή και την ανάπτυξη, καλώντας παράλληλα να μην ακούγονται αρνητικά σχόλια για τη Γερμανία ως επιχειρηματικό χώρο, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Friedrich Merz, κατηγόρησε την κυβέρνηση συνασπισμού για αποτυχημένη οικονομική πολιτική και διολίσθηση στις διεθνείς κατατάξεις, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία χαρακτηρίστηκε στο εξωτερικό ως ο ‘άρρωστος της Ευρώπης’, σχολιάζοντας ότι ‘ποτέ άλλοτε στην ιστορία της χώρας δεν υπήρξε διακυβέρνηση τόσο ξεκάθαρα ενάντια στα συμφέροντα του ίδιου του λαού της’, προσάπτοντας ευθύνες στη Γερμανική κυβέρνηση για την άνοδο των ακροδεξιών και ακροαριστερών δυνάμεων στις ευρωεκλογές, κατηγορώντας τον Scholz ότι απέτυχε για άλλη μια φορά να ασκήσει αυτοκριτική. 

Ενότητα υπήρξε ανάμεσα σε κυβέρνηση συνασπισμού και Ένωση CDU/CSU σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, με τον Scholz να χαρακτηρίζει την Ευρώπη ‘εθνικό καθήκον’ και να τονίζει ότι το ΝΑΤΟ και η διατλαντική συμμαχία κατέχουν ‘κεντρικό’ ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Γερμανία την ασφάλεια και το κράτος, εστιάζοντας επίσης στο γεγονός ότι η Γερμανία βρίσκεται πλέον πάνω από τον στόχο του 2% για τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Καγκελάριος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας ‘λάθος, δειλή και ανάξια της Ομοσπονδιακής Βουλής’ την απουσία σχεδόν όλων των βουλευτών του AfD και των μελών του BSW κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ουκρανού Προέδρου την 11η Ιουνίου, λαμβάνοντας τη σύμφωνη γνώμη του Merz επ’ αυτού, ο οποίος υπερασπίστηκε τον Καγκελάριο επίσης αναφορικά με αποδοκιμασίες προερχόμενες από το AfD για το θέμα της Ουκρανίας. Τέλος, την ικανοποίησή τους εξέφρασαν Scholz και Merz για τα άτομα που επελέγησαν να στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.