Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Tagesspiegel: «Η Τουρκία στο πλευρό της Ελλάδος στη διαμάχη για τον Παρθενώνα»

Tagesspiegel: «Θησαυροί οθωμανικής τέχνης στη Μεγάλη Βρετανία: Η Τουρκία τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδος στη διαμάχη για τον Παρθενώνα»

Tagesspiegel: «Θησαυροί οθωμανικής τέχνης στη Μεγάλη Βρετανία: Η Τουρκία τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδος στη διαμάχη για τον Παρθενώνα»

«Η Ελλάδα απαιτεί ήδη από το 1835 την επιστροφή των γλυπτών από το Λονδίνο. Μετά από ένα πολιτικό σκάνδαλο πέρυσι, υπάρχει τώρα νέα κινητικότητα στην υπόθεση. Θησαυροί τέχνης διεκδικούνται επίσης από το Βερολίνο».

Άρθρο της Susanne Güsten επισημαίνει ότι η Ελλάδα έλαβε σημαντική υποστήριξη στο αίτημά της για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς η Τουρκία τάχθηκε στο πλευρό της Ελληνικής Κυβέρνησης, μη αποδεχόμενη τον βρετανικό ισχυρισμό ότι τα γλυπτά εξήχθησαν από την Ακρόπολη στο Λονδίνο με την άδεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Περαιτέρω, παρατίθενται τα λεγόμενα της επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας, Zeynep Boz, η οποία τόνισε, σε συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Unesco στο Παρίσι για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών, ότι δεν υπήρξε σχετικό διάταγμα από την οθωμανική κυβέρνηση.

Όπως τονίζεται, η Ελληνική Κυβέρνηση χαιρέτισε τη στάση της Zeynep Boz, ως επιβεβαίωση της θέσης της στη διαμάχη με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Tagesspiegel ανέφερε ότι η Τουρκία, ως νόμιμος διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έχει στην κατοχή της όλα τα αρχεία εκείνης της περιόδου, ωστόσο, παρά τις πολυετείς έρευνες, δε βρέθηκε άδεια εξαγωγής για τη ζωφόρο του Παρθενώνα. Επίσης, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι η ανωτέρω εξέλιξη είναι πιθανό να ενδιαφέρει και το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, καθώς αμφισβητείται από την Τουρκία η κατοχή του Βωμού της Περγάμου και άλλων πολιτιστικών αγαθών της Ανατολίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τη Zeynep Boz, δε στοιχειοθετείται, βάσει των αρχείων, νόμιμη κατοχή των εκθεμάτων, υπογραμμίζοντας περαιτέρω ότι η Τουρκία αναμένει απάντηση από τη γερμανική πλευρά. Τέλος, επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση που οι διμερείς προσπάθειες συνεχίσουν να είναι ανεπιτυχείς, η Τουρκία σκοπεύει να προσφύγει στην UNESCO προκειμένου να απαιτήσει την επιστροφή των πολιτιστικών της αγαθών.

Πηγή: https://www.tagesspiegel.de/kultur/osmanische-kunstschatze-in-grossbritannien-turkei-springt-griechenland-im-streit-um-parthenon-zur-seite-11801273.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.