Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε την Αττική με χαρακτηριστικό τους κεραυνούς που έπεφταν με συχνότητα δύο δευτερολέπτων.
Η κακοκαιρία που έφερε ένα άκρως φθινοπωρινό σκηνικό εν μέσω θέρους και αλεπάλληλων κεραυνών υποχωρεί με τον καιρό να επανέρχεται σιγα σιγά στα συνήθη δεδομένα του.
Η έντονη κεραυνική δραστηριότητα η οποία οδήγησε και στην πρόκληση πύρινων εστιών προβλημάτισε τους πολίτες με πολλούς μάλιστα να διερωτώνται τι συμβαίνει με τον δυνατό ή και όχι τόσο δυνατό κρότο από τις βροντές σε περιπτώσεις κακοκαιρίας. Τη δική του απάντηση και εξήγηση για αυτό το φαινόμενο έδωσε ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς.
✅Όλοι οι κεραυνοί προκαλούν βροντή, όταν η απίστευτα υψηλή θερμοκρασία του κεραυνού αναγκάζει τον περιβάλλοντα αέρα να συμπιεστεί, δημιουργώντας ένα κρουστικό κύμα το οποίο διαδίδεται προς όλες τις κατευθύνσεις.
✅Εάν ο κεραυνός που προκάλεσε τη βροντή απέχει πολύ από τα αυτιά μας , ο ήχος που παράγεται έχει άφθονο χρόνο και χώρο για να εξαπλωθεί και να αναπηδήσει πάνω από αντικείμενα στον ουρανό και στο έδαφος. Αυτό κάνει τον κεραυνό εξ αποστάσεως να ακούγεται σαν ένα μακρύ, χαμηλό βουητό μέχρι να φτάσει στα αυτιά μας . Από την άλλη πλευρά, όταν ο κεραυνός δημιουργείται κοντά, ο ήχος φτάνει γρήγορα σε μας χωρίς να χάνεται.
✅Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη πιο δυνατός τύπος βροντής που μπορεί να συμβεί μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Ονομάζεται «κεραυνός αναστροφής» και συμβαίνει όταν ένας κεραυνός χτυπά το έδαφος κάτω από μια αναστροφή θερμοκρασίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.