Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ποιες χώρες κέρδισαν χρυσό στο ποδόσφαιρο

 Αν και το διεθνές ποδόσφαιρο είχε αναπτυχθεί αρκετά, παραδόξως στην Α΄ Ολυμπιάδα του 1896 δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των αγώνων. Αναφέρεται πως είχαν έρθει ομάδες από τη Σμύρνη και τη Δανία και διοργανώθηκε κάποιο ανεπίσημο τουρνουά με τη συμμετοχή και μιας μικτής ομάδας της Αθήνας. Σε ένα πρώτο αγώνα η Σμύρνη νίκησε την Αθήνα και στον άτυπο τελικό συνετρίβη από τη Δανία με 15-0. Πάντως δεν απονεμήθηκαν μετάλλια ούτε είναι σίγουρο αν διεξήχθησαν αυτοί οι αγώνες.

Το πρώτο ολυμπιακό ποδοσφαιρικό τουρνουά διεξήχθη το 1900 στο Παρίσι και στη συνέχεια σε όλους τους μετέπειτα Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποδόσφαιρο παίχτηκε και στη Μεσοολυμπιάδα του 1906 με νικήτρια τη Δανία.

Μόνο στην Ολυμπιάδα το 1932 δεν συμπεριλήφθηκε το άθλημα, διότι η FIFA φοβήθηκε ότι θα επισκίαζε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο μόλις είχε ξεκινήσει να διοργανώνει το 1930.

Στις διοργανώσεις του 1900 και του 1904 συμμετείχαν μόνον τρεις ομάδες ενώ το 1908 μόνον πέντε. Σταδιακά ο αριθμός τους αυξήθηκε. Το ρεκόρ συμμετοχής κατέχει η διοργάνωση του 1952 στο Ελσίνκι, στην οποία πήραν μέρος 25 χώρες. Στη συνέχεια καθιερώθηκε από τα προολυμπιακά τουρνουά να προκρίνονται 16 χώρες, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα. Εντούτοις, κάποιες χρονιές μετείχαν λιγότερες χώρες, αφού οι ομάδες που είχαν προκριθεί απέσυραν τη συμμετοχή τους.

Στις πρώτες διοργανώσεις κυριαρχούσε η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας. Όμως, η επικράτηση του επαγγελματισμού στην Αγγλία και τη Σκοτία μείωσε τη δυναμικότητα της ερασιτεχνικής εθνικής ομάδας. Έτσι μετά το 1920 επικράτησε η Ουρουγουάη και αργότερα η Ιταλία.

Μεταπολεμικά κυριάρχησαν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αφού τα πρωταθλήματά τους δεν εθεωρούντο επαγγελματικά και μπορούσαν να κατεβάζουν ουσιαστικά τις εθνικές τους ομάδες.

Από το 1984 επιτράπηκε η συμμετοχή και επαγγελματιών παικτών αρκεί να μην ξεπερνούν τα 23 χρόνια ηλικίας, οπότε άρχισαν να διακρίνονται και ομάδες από τη δυτική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.