«Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην παραλία»
H συνέντευξη της Υπουργού Τουρισμού δόθηκε στον ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφο Ζαχαρία Ζαχαράκη και δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουλίου 2024
Κυρία Κεφαλογιάννη, πέρυσι οι κάτοικοι στις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας διαδήλωσαν κατά της αύξησης του τουρισμού. Απαίτησαν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Οι άνθρωποι στη Μαγιόρκα και στα Κανάρια Νησιά έχουν επίσης βγει στους δρόμους. Γιατί διαμαρτύρονται όσοι ζουν από τον τουρισμό;
Δεν νομίζω ότι αυτή η παρατήρηση ισχύει για την Ελλάδα στο σύνολό της. Ο τουρισμός μας βοήθησε πολύ στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Μας πρόσφερε σταθερότητα, παρόλο που πολλοί επισκέπτες έμειναν μακριά από τη χώρα από το 2012 και μετά. Τελικά, η κατάσταση στη χώρα προκάλεσε τεράστια ζημιά και στην εικόνα μας. Χρειάστηκε τότε μεγάλη προσπάθεια για να ξαναβάλουμε την Ελλάδα στον τουριστικό χάρτη. Έκτοτε όμως, έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των επισκεπτών. Το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ με 33 εκατομμύρια αφίξεις στη χώρα.
Όμως ο κόσμος διαμαρτύρεται για αυτά τα πλήθη τουριστών.
Έχουμε κλείσει έναν δεκαετή κύκλο ανάπτυξης στον τουρισμό. Αυτός έχει πλέον ολοκληρωθεί. Ο επόμενος στόχος μας πρέπει να είναι η αναζήτηση μιας καλύτερης ισορροπίας. Πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τη φύση και τους πολιτιστικούς πόρους. Και χρειαζόμαστε περισσότερη ισορροπία μεταξύ της τουριστικής ανάπτυξης και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων στις περιοχές που στην παρούσα φάση είναι πιο δημοφιλείς.
Τι σημαίνει αυτό πιο συγκεκριμένα;
Για παράδειγμα το νησί των Κυκλάδων, η Σαντορίνη, είναι ένα μοναδικό μέρος με μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων πολύ υψηλού επιπέδου. Αλλά δεν μπορούν να ελλιμενίζονται στο νησί ταυτόχρονα τρία ή τέσσερα γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Γι’ αυτό συζητάμε αυτή τη στιγμή με τους αρμόδιους φορείς και τους παρόχους πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα αυστηρότερο σύστημα για την κατανομή των θέσεων στους λιμένες.
Μπορεί ο τουρισμός να είναι βιώσιμος όταν κινείται μόνο γύρω από την αύξηση των ατόμων που αφικνούνται στη χώρα;
Νομίζω πως ναι. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, πρωτοπορεί στην παρακολούθηση των ακτών της Μεσογείου για την πρόληψη της ρύπανσης. Συνέπεια τούτου είναι ο περιορισμός των τουριστικών δραστηριοτήτων σε ορισμένες περιοχές. Πέρυσι, η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να επιβλέπει κεντρικά και με ψηφιακά μέσα τις παραλίες. Σε 200 παραλίες της χώρας δεν θα πραγματοποιούνται πια εμπορικές δραστηριότητες.
Ούτε ξαπλώστρες με χρέωση, ούτε ομπρέλες, ούτε μπαρ στην παραλία;
Ακριβώς! Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην παραλία, να μπορούν να απλώσουν μια πετσέτα και να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα.
Δηλαδή οι διαδηλωτές πέρυσι είχαν δίκιο με τα αιτήματά τους;
Δεν θα το έθετα έτσι. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό ως κυβέρνηση να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών και ταυτόχρονα να μην περιορίζουμε σε υπερβολικό βαθμό τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας.
Ποια η σημασία του τουρισμού αυτή τη στιγμή για την ελληνική οικονομία;
Δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια στην Ελλάδα που αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από τον τουρισμό. Και άλλοι τομείς της οικονομίας είναι στενά συνδεδεμένοι με αυτόν. Η γεωργία, για παράδειγμα, προμηθεύει τη βιομηχανία εστίασης με προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επισκέπτες μας. Ο τουρισμός συνεισφέρει άμεσα περίπου 12% στο συνολικό οικονομικό προϊόν της χώρας – αν προσθέσετε και τις έμμεσες επιδράσεις, το ποσοστό ανέρχεται σχεδόν στο 30%. Ένας αντίστοιχα μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας εξαρτάται από αυτόν.
Η ανάκαμψη του τουρισμού έχει προκαλέσει απότομη αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων και των εστιατορίων τα τελευταία χρόνια. Μήπως υπάρχει δυσανάλογη επιβάρυνση των επισκεπτών;
Ο γενικός πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε εμάς τους Έλληνες γίνεται αισθητό, ακριβώς όπως και στους επισκέπτες μας. Η κυβέρνησή μας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να περιορίσει την αύξηση των τιμών μέσω ελέγχων και άλλων μέτρων. Ωστόσο, ένας λόγος για τις υψηλότερες τιμές είναι η αύξηση της ποιότητας. Οι προσφορές στον τουριστικό τομέα έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα και έχουν εκσυγχρονισθεί τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, ενώ ταυτόχρονα έχει διατηρηθεί η αυθεντικότητα των προορισμών, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η φύση. Αυτό αποτελεί ελκυστικό μείγμα για τους επισκέπτες μας, αλλά έχει και το τίμημά του.
Σε μια έρευνα πέρυσι, οι μισοί Έλληνες δήλωσαν ότι δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές στη χώρα τους. Αυτό οδηγεί σε κοινωνικές εντάσεις.
Έχουμε δημιουργήσει διάφορα προγράμματα για την παροχή οικονομικής στήριξης σε ανθρώπους και οικογένειες που έχουν ανάγκη. Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα ‘Τουρισμός για όλους’. Εάν πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, υπάγεται κανείς στην κατηγορία της μονογονεϊκής οικογένειας ή των συνταξιούχων, είναι πολύτεκνος ή έχει κάποια αναπηρία, μπορεί να λάβει μέρος σε κλήρωση για οικονομική ενίσχυση. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά δυστυχώς οι πόροι είναι περιορισμένοι. Παρόλα αυτά, είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε περίπου μία στις πέντε αιτήσεις. Και στηρίζουμε ειδικά τις τουριστικές περιοχές που δε βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής. Οι επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές επωφελούνται εξίσου με τους επισκέπτες τους.
DIE ZEIT https://www.zeit.de/2024/29/tourismus-griechenland-entwicklung-olga-kefalogianni-strand
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.