«Η Baerbock ασκεί κριτική στη δέσμευση του Καγκελαρίου, το SPD εκφράζει δυσαρέσκεια για την Υπουργό Εξωτερικών»
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας, το ζήτημα των απελάσεων παραβατών στη Συρία και το Αφγανιστάν έχει προκαλέσει ένταση στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς η Υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock (Πράσινοι), με δηλώσεις της την περασμένη Παρασκευή σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα „Die Zeit“ στο Αμβούργο, άσκησε κριτική στην ανακοίνωση του Καγκελαρίου, Olaf Scholz (SPD), ότι οι Αφγανοί και Σύροι παραβάτες του νόμου και όσοι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη θα απελαύνονται στις χώρες προέλευσής τους. Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι σε περιόδους ανασφάλειας τέτοιες δεσμεύσεις που είναι άγνωστο αν τελικά μπορούν να τηρηθούν, δεν συμβάλλουν στην ασφάλεια. Αν και η Baerbock δεν κατονόμασε τον Καγκελάριο, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι κατά την πρόσφατη θερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Καγκελάριος, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να μπορούν σύντομα να διεξαχθούν απελάσεις προς το Αφγανιστάν.
Η Annalena Baerbock με τις δηλώσεις της προκάλεσε δυσαρέσκεια στον κυβερνητικό συνασπισμό, με την Katja Mast από το SPD να δηλώνει στη Welt ότι «κανείς δεν πρέπει να μας κάνει μαθήματα», ενώ σχολίασε ειρωνικά ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να κάνει κανείς διακοπές από το να προκαλεί συνεχώς αναστάτωση.
Στο μεταξύ, με δηλώσεις της στην ε/φ „Bild am Sonntag“ η Υπουργός Εσωτερικών, Nancy Faeser (SPD), επιβεβαίωσε τα όσα δήλωσε ο Καγκελάριος, τονίζοντας ότι «διαπραγματευόμαστε εμπιστευτικά με διάφορα κράτη, ώστε να καταστήσουμε εφικτές και πάλι τις απελάσεις στο Αφγανιστάν και τη Συρία», ενώ διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απελαύνονται ιδίως όσοι διαπράττουν πράξεις ισλαμιστικής βίας. Αλλά και ο Stephan Thomae από το συγκυβερνών FDP, παίρνοντας αποστάσεις από όσα είπε η ΥΠΕΞ Baerbock, επεσήμανε ότι όταν τεκμηριώνεται βάσει νόμου ότι κάποιος δεν δικαιούται προστασία, θα πρέπει να απελαύνεται, και μάλιστα ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει δημιουργήσει τις νομικές προϋποθέσεις για ταχύτερες απελάσεις. Συμπλήρωσε δε ότι ιδίως όποιος διαπράττει σοβαρά αδικήματα, θα πρέπει -εκτός από τις ποινικές συνέπειες- να είναι αντιμέτωπος και με τα νομικά μέτρα που αφορούν το καθεστώς παραμονής. Από την πλευρά του, ο Mario Voigt από το CDU υποστήριξε την άρση της γενικής απαγόρευσης απελάσεων, ενώ η συμπρόεδρος του ΑfD, Alice Weidel, κατηγόρησε τον Καγκελάριο Scholz και την ΥΠΕΣ Faeser για «μη πειστική ρητορική περί απελάσεων» λίγο πριν τις τοπικές εκλογές στα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας.
Αφορμή για την πολιτική αντιπαράθεση ήταν η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σε υπόθεση σχετικά με το καθεστώς προστασίας Σύρου διακινητή, καθώς το Δικαστήριο έκρινε ότι στη Συρία δεν υφίσταται σοβαρή απειλή κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του ατόμου ως αποτέλεσμα αυθαίρετης βίας, στο πλαίσιο της εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης. Μάλιστα, στην ετυμηγορία του το Δικαστήριο αναφέρει ότι δεν είναι σαφές πού στηρίζει το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών την καθολική εκτίμηση που περιλαμβάνεται σε έκθεσή του για τη Συρία, σύμφωνα με την οποία όσοι επαναπατρίζονται στη χώρα χαρακτηρίζονται «προδότες» και είναι αντιμέτωποι με εκτεταμένη και συστηματική αυθαιρεσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.