Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης βρίσκεται στην Αθήνα

Στην Πλάκα βρίσκεται ένας δρόμος με ιστορία αιώνων, που έχει γραφτεί στο ρεκόρ Γκίνες.

Στην Πλάκα βρίσκεται ένας δρόμος με ιστορία αιώνων, που έχει γραφτεί στο ρεκόρ Γκίνες.

Περνάμε συχνά από το συγκεκριμένο δρόμο, σε μια περιοχή που σφύζει από τουρισμό 11 μήνες το χρόνο (και περισσότερο). Η οδός Τριπόδων βρίσκεται στην Πλάκα, στο κέντρο της Αθήνας του σήμερα. Υπολογίζεται πως βρίσκεται στο ίδιο σημείο, με αυτή την ονομασία, από την προ Χριστού εποχή της Αθήνας, και πιο συγκεκριμένα από το 334 π.Χ. Ας «βουτήξουμε» για λίγο στην ιστορία αυτού του δρόμου.

Ο δρόμος αυτός πήρε το όνομα του από τους χάλκινους τρίποδες που τοποθετούνταν κατά μήκος του. Πιο συγκεκριμένα, τα τρίποδα ήταν τρόπαια, που αποδίδονταν από χορηγούς σε νικητές θεατρικών αγώνων. Συχνά αφιερώνονταν στον Θεό Απόλλωνα. Οι τρίποδες αρχικά τοποθετούνταν σε βάζα, ενώ στη συνέχεια απέκτησαν μια πιο επιβλητική μορφή, παραπέμποντας σε μικρά ιερά. 

Οδός Τριπόδων: Ο δρόμος που έμεινε ξακουστός για την ομορφιά του

Στην πορεία των αιώνων, όταν η Αθήνα βρέθηκε για μικρό χρονικό διάστημα ύπο την κατοχή των Βενετών, ανεγέρθηκε στην οδό Τριπόδων το μοναστήρι των Καπουτσίνων Μοναχών. Εκεί φιλοξενήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και ο Λόρδος Μπάιρον, γράφοντας μάλιστα και ένα σύντομο γράμμα, στο οποίο υμνούσε την ομορφιά της οδού Τριπόδων.

«Μπροστά μου έχω τον Υμηττό, πίσω μου την Ακρόπολη, στα δεξιά μου το ναό του Δία, μπροστά μου το Στάδιο. Λοιπόν, αυτό εγώ ονομάζω γραφικό. Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο ούτε στο Λονδίνο, ούτε καν στην οικία του Λόρδου Δημάρχου».

Η οδός Τριπόδων έχει συνδεθεί ιστορικά και με πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η Μελίνα Μερκούρη και ο Δημήτρης Χορν. Σήμερα, έχει καταγραφεί στο βιβλιό των ρεκόρ Γκίνες, ως ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης.

Γιάννης Δημητρέλλος / https://www.reader.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.