Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Συμμετοχή ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Αρμενικής Διασποράς

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, μετέβη στο Ερεβάν, όπου εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώτσηρα, συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Αρμενικής Διασποράς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Γενική Γραμματέας, κατά τον χαιρετισμό της, παρουσίασε το υπό επεξεργασία Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προβλέπει την υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας, την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού, καθώς και την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς.

Η κυρία Μυρογιάννη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε δυο πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών, την ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών staellinika.com και τη συνεργασία με τον εθνικό φορέα της Ελλάδας Study in Greece (SiG), που αποσκοπεί στην προβολή διεθνώς των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Περαιτέρω, επεσήμανε την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εξωτερικών και Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού για τις ευκαιρίες εργασίας στην Ελλάδα και την επαναπροσέλκυσή τους στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου η Γενική Γραμματέας είχε διμερείς συναντήσεις με τον Ανώτατο Επίτροπο Αρμενίας αρμόδιο για θέματα Διασποράς κ. Ζ. Sinanyan, καθώς και με τη Γενική Διευθύντρια Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Κυπρίων Πρέσβυ Θεοδώρα Κωνσταντινίδου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αρμενίας και συζήτησε εκτενώς με τους Προέδρους και τα μέλη τους για θέματα που άπτονται του εκεί ελληνισμού. Επίσης, επισκέφθηκε το κρατικό Πανεπιστήμιο Ερεβάν, όπου λειτουργεί Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και Ελληνική Βιβλιοθήκη, καθώς και το Πανεπιστήμιο Brusov, όπου το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου είναι αναγνωρισμένο εξεταστικό κέντρο πιστοποίησης Ελληνομάθειας και συζήτησε με Καθηγητές και μαθητές για θέματα διάδοσης της ελληνικής γλώσσας. 

Τέλος, η κυρία Μυρογιάννη επισκέφτηκε το Κέντρο Δημιουργικής Τεχνολογίας TUMO, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους και συζήτησε τις προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων των νέων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Στόχος η σύνδεση της ελληνικής διασποράς με το TUMO και η εμπλοκή της στην καινοτόμα μάθηση και τεχνολογική ανάπτυξη, προάγοντας παράλληλα την πολιτιστική ανταλλαγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.