Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

«Ανοιχτή επιστολή - Μέλη του SPD επικρίνουν την κυβέρνηση Scholz

«Ανοιχτή επιστολή - Μέλη του SPD επικρίνουν τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Scholz»

SPIEGEL: «Συνοριακοί έλεγχοι και απελάσεις προς το Αφγανιστάν: η κυβέρνηση συνασπισμού ακολουθεί σκληρή γραμμή στη μεταναστευτική πολιτική. Περισσότερα από 500 μέλη του SPD βλέπουν τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας να κινδυνεύουν».

Το εν λόγω δημοσίευμα επικεντρώνεται σε ανοιχτή επιστολή μελών του SPD, δια της οποίας καλούνται κορυφαία μέλη του κόμματος να υπερασπιστούν το δικαίωμα στο άσυλο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στους υπογράφοντες, όπως επισημαίνεται, περιλαμβάνονται τοπικοί πολιτικοί από το Βερολίνο, μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Gesine Schwan, Πρόεδρος της Επιτροπής Βασικών Αξιών συγκαταλέγεται επίσης στους 550 υπογράφοντες.

Στο πλαίσιο της επιλογής της γερμανικής κυβέρνησης να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή στη μεταναστευτική πολιτική, η εν θέματι επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει ο στόχος της προστασίας των πολιτών να χρησιμοποιείται για την επιβολή οριζόντιων μέτρων, να στιγματίζονται ολόκληρες κοινωνικές ομάδες και να εξυπηρετούνται ρατσιστικά και ξενοφοβικά αφηγήματα. Περαιτέρω, οι υπογράφοντες εκφράζουν τη θλίψη, την οργή και τον τρόμο τους για το γεγονός ότι κορυφαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουν τροφοδοτήσει έναν λόγο αποκλεισμού και στιγματισμού, εννοώντας, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, τα μέτρα κράτησης και απόρριψης εισόδου στα σύνορα, ως ‘υποτιθέμενη λύση σε ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα όπως ο εξτρεμισμός’.

Επιπροσθέτως, οι υπογράφοντες εστιάζουν στο ότι τα προτεινόμενα μέτρα περικοπής των κοινωνικών παροχών κάτω από το ελάχιστο όριο διαβίωσης και η παρεμπόδιση εισόδου εξευτελίζουν τους αιτούντες άσυλο και δε συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές ιδέες, το ευρωπαϊκό δίκαιο και το γερμανικό σύνταγμα, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το δεξιό λαϊκιστικό και εξτρεμιστικό αφήγημα. ‘Το SPD δεν πρέπει ποτέ να υιοθετήσει το μισάνθρωπο αφήγημα και τις θέσεις των δεξιών κομμάτων, οδηγώντας στην κανονικοποίησή τους’, συνεχίζει η επιστολή, καλώντας την ηγεσία του SPD στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Willy Brandt να προβεί στην υπεράσπιση μιας ανθρώπινης πολιτικής ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.