Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Ποιες χώρες της Ευρώπης δεν εφαρμόζουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή ώρας, είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, αλλά υπάρχουν και εκείνες που αποφάσισαν να μην ακολουθούν αυτό το σύστημα. Κάποιες από αυτές τις χώρες είναι η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Τουρκία αλλά και για την Ευρώπη είναι η Ισλανδία.

Η Ισλανδία αποφάσισε να παραμείνει μόνιμα στην θερινή ώρα (GMT) από το 1968, καταργώντας την εναλλαγή ώρας που γινόταν δύο φορές το χρόνο. Οι κύριοι λόγοι πίσω από αυτή την απόφαση περιλαμβάνουν την επιθυμία να αποφευχθεί η ταλαιπωρία που προκαλεί η αλλαγή της ώρας, όπως η διαταραχή των προγραμμάτων και των ρουτινών, ιδίως για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η αλλαγή της ώρας είχε εφαρμοστεί στην Ισλανδία από το 1917, αλλά το 1968 οι Ισλανδοί βουλευτές, αναγνωρίζοντας την αποδοχή του μόνιμου «καλοκαιρινού χρόνου», αποφάσισαν να διατηρήσουν μόνιμα το GMT. Αρχικά, οι πολίτες προτιμούσαν το παρατεταμένο φυσικό φως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, κάτι που έφερνα και πιο ευχάριστες συνθήκες για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Αν και από τότε έχουν υπάρξει προτάσεις για την επαναφορά της εναλλαγής ώρας, κυρίως για να αντιμετωπιστούν οι σκοτεινές πρωινές ώρες του χειμώνα, καμία από αυτές δεν έχει εγκριθεί. Έτσι, η Ισλανδία παραμένει η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν εφαρμόζει τη χειμερινή ώρα.

Άλλες χώρες χωρίς αλλαγή ώρας

Εκτός από την Ισλανδία, χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία έχουν αποφασίσει να μην εφαρμόζουν την αλλαγή ώρας, κυρίως λόγω των επιπτώσεων στην υγεία και στην ευημερία των πολιτών. Η Τουρκία, για παράδειγμα, εγκατέλειψε την πρακτική το 2016 και παρέμεινε σε θερινή ώρα, υποστηρίζοντας ότι αυτό ενισχύει την παραγωγικότητα και μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση​

Η Λευκορωσία, επίσης, έχει αποφασίσει να κρατήσει το θερινό ωράριο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Η θερινή ώρα υιοθετήθηκε για πρώτη φορά επίσημα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1916, από τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία, ως μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας (καύσιμα). Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1918​.

Πότε έγινε πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλαγή ώρας

Επισημαίνεται πως στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.

Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη, συνηθίζεται να γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μια ώρα επιπλέον, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Πηγή: ieidiseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.