Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Νάνα Μούσχουρη: «Ως παιδί έβλεπα τους Γερμανούς σαν εχθρούς»

Συνέντευξη στο  Spiegel και στον δημοσιογράφο Alexander Kühn παραχωρεί η Ελληνίδα τραγουδίστρια Νανά Μούσχουρη, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι λόγω της προχωρημένης ηλικίας της σκοπεύει να δώσει μερικές συναυλίες ακόμη και στη συνέχεια να αποσυρθεί από το τραγούδι. «Νομίζω ότι έχω κάνει αρκετά», δηλώνει η Μούσχουρη. 

Foto: Facebook 

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, η Νανά Μούσχουρη αναφέρει ότι στην Γερμανία έγινε γνωστή με το τραγούδι ‘Weiße Rosen aus Athen’ πριν από κάποιες δεκαετίες και ότι σήμερα χαίρεται να εμφανίζεται στις εκπομπές του Florian Silbereisen και να τραγουδάει κλασική γερμανική μουσική, λαϊκά τραγούδια και χριστουγεννιάτικα κάλαντα. «Η Γερμανία σημαίνει πολλά για εμένα. Από εδώ ξεκίνησαν όλα», σημειώνει αναφέροντας ότι ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Γερμανία 16 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αψηφώντας την αντίθετη παραίνεση Έλληνα συνθέτη.

Συμπληρώνει ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής βρισκόταν ως παιδί στη γενέτειρά της, τα Χανιά, και έγινε μάρτυρας της δολοφονίας ενός συντοπίτη της από Γερμανούς στρατιώτες, γεγονός για το οποίο δεν ήθελε για πολύ καιρό να μιλήσει.

«Στην πρώτη εμφάνισή σας στη Γερμανία κοιτάζοντας τα πρόσωπα των θεατών αναρωτηθήκατε, τί έκαναν αυτοί οι άνθρωποι πριν από 20 χρόνια;», ερωτά ο δημοσιογράφος και η Μούσχουρη απαντά: «Σίγουρα όχι. Ως παιδί θεωρούσα τους Γερμανούς εχθρούς. Αλλά ήρθα με μεγάλη χαρά, που μου επιτρεπόταν να τραγουδήσω στη Γερμανία. Με είχαν επιλέξει γι’ αυτό. Σκεφτόμουν, ότι αφού θέλουν να σε ακούσουν, δεν μπορούν να σε μισούν. Ήθελα να γίνω φίλη με όλους. Οι φιλίες, που ξεκινούν υπό δύσκολες συνθήκες, διαρκούν κάποιες φορές περισσότερο» .

Η Μούσχουρη εξηγεί στη συνέχεια, ότι κατάφερε να συγχωρήσει τους Γερμανούς επειδή ως παιδί βίωσε σκληρότερα τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, παρά τον πόλεμο με τους Γερμανούς. «Υπήρξε και ένας ακόμη λόγος, που με βοήθησε να δώσω συγχώρεση. Το 1961, όταν ηχογραφούσα τα τραγούδια μου στη Γερμανία, έζησα το πόσο πολύ υπέφεραν οι Γερμανοί. Ήταν η χρονιά που χτίστηκε το τείχος», αναφέρει η Ελληνίδα τραγουδίστρια, συμπληρώνοντας ότι αισθάνεται δυσαρεστημένη με την κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα, καθώς οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια και τα πολιτικά κόμματα εξαπολύουν εκατέρωθεν επιθέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.