Άρθρο του Gerd Höhler αναφέρεται στην ανάκαμψη των 4 συστημικών ελληνικών τραπεζών, οι οποίες για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια διένειμαν μερίσματα στους μετόχους τους, αφήνοντας πίσω την οικονομική κρίση του 2010 που απείλησε την ίδια την ύπαρξή τους.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι οι 4 συστημικές τράπεζες της Ελλάδας (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα ρευστότητας. Το ποσοστό των επισφαλών δανείων, το οποία τον Μάρτιο του 2016 αντιστοιχούσε στο 50% του συνολικού δανεισμού, διαμορφώθηκε στα τέλη Ιουνίου σε έναν μέσο όρο του 6,9%. Από αυτά το 41% καλύπτεται από αποθεματικά.
Παρά τη μεγάλη πρόοδο, το ποσοστό παραμένει τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει κατά μέσο όσο στην Ευρωζώνη. Και αυτή δεν είναι η μόνη επίπτωση της κρίσης, με την οποία παλεύουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδας στην πρόσφατη έκθεσή της για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έκανε λόγο για ‘προκλήσεις’, καλώντας τις ελληνικές τράπεζες να σταθεροποιήσουν περαιτέρω τα περιουσιακά τους στοιχεία και να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιουχικής τους επάρκειας. Η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων των εμπορικών τραπεζών είναι χαμηλότερη από ποτέ, διαπιστώνει η Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που συζητήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη κατά τη συνάντηση του κεντρικού Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι με την πρώτη ματιά οι ελληνικές τράπεζες δεν φαίνεται να είναι σε άσχημη θέση κατά το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, καθώς το ποσοστό του Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) ανέρχεται σε 15,4%. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, η ποιότητα των Ιδίων Κεφαλαίων είναι χαμηλή, καθώς ένα μεγάλο τμήμα αυτών αφορά σε Φορολογικές Ελαφρύνσεις (DTC) από μεταφερόμενες ζημιές. Με το μέτρο των DTC το ελληνικό κράτος παρείχε αποζημιώσεις στις τράπεζες για τις απώλειές τους από το κούρεμα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο 2013. Αυτό κόστισε στις τράπεζες σχεδόν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τους. Όπως σημειώνει ο Gerd Höhler, η πρακτική του συμψηφισμού των φορολογικών ελαφρύνσεων με ίδια κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες χώρες που πέρασαν κρίση, όπως στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, αλλά πουθενά δεν έλαβε τόση έκταση, όσο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον νόμο, οι ελληνικές Τράπεζες υποχρεούνται να αποσβέσουν μέχρι το 2041 τις φορολογικές πιστώσεις και να τις αντικαταστήσουν με ‘σκληρά’ ίδια κεφάλαια. Τώρα θέλουν να επιταχύνουν τον ρυθμό τους, καθώς υφίστανται πιέσεις από την ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή και την ελληνική Κεντρική Τράπεζα.
Το δημοσίευμα επισημαίνει, τέλος, από αυτή τη διαδικασία χαίρονται οι μέτοχοι, αφού η επιτάχυνση της διασφάλισης ίδιων Κεφαλαίων αποτελεί προϋπόθεση για μεγαλύτερα μερίσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.