Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Επίσκεψη Steinmeier στην Ελλάδα - Επισκόπηση γερμανικών ΜΜΕ

Γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρονται σήμερα στις ‘αμήχανες’ στιγμές της επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου Frank-Walter Steinmeier στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στο ελληνικό αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, αλλά και στην ένταση που επικράτησε κατά την επίσκεψή του στον προσφυγικό καταυλισμό της Μαλακάσας.

Süddeutsche Zeitung

«Αναπάντεχα δύσκολη επίσκεψη»

Υπότιτλος: «Ναζιστικές θηριωδίες, ευρωκρίση, προσφυγικοί καταυλισμοί: Ο Γερμανός Πρόεδρος Steinmeier βιώνει στην Ελλάδα το γεγονός ότι εδώ δεν είναι όλοι συμφιλιωμένοι με τους Γερμανούς»

Το εκτενές δημοσίευμα του Raphael Geiger σχετικά με την επίσκεψη του Frank-Walter Steinmeier στην Ελλάδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στην επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στο μαρτυρικό χωριό Κάνδανος της Κρήτης, ήταν προγραμματισμένο ο ίδιος να ζητήσει συγνώμη για τις ναζιστικές θηριωδίες, όπως έχει κάνει κατά τη διάρκεια της θητείας και σε άλλες χώρες, όπως έλαβαν χώρα εγκλήματα από τις γερμανικές δυνάμεις. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις επρόκειτο ‘για εκδηλώσεις μνήμης, με ήσυχο ακροατήριο και φιλικό χειροκρότημα στο τέλος.

Αυτό που δεν ήταν στο πρόγραμμα είναι όσα συνέβησαν στα πρώτα λεπτά άφιξης του Steinmeier στην Κάνδανο, καθώς ανάμεσα σε όσους τον περίμεναν στην πλατεία του χωριού ήταν και κάποιοι οι οποίοι για κάποια λεπτά φώναζαν ‘δικαιοσύνη’ και ‘αποζημιώσεις’, ενώ ο Steinmeier και η σύζυγός του συνομιλούσαν λίγα μέτρα πιο πέρα με αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής του χωριού από τους Γερμανούς το 1941. «Δεν θα τα παρατήσουμε» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, μέχρι η Γερμανία να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα, αλλά και για τις καταστροφές που άφησαν πίσω οι Γερμανοί αποσυρόμενοι από την Ελλάδα. Οι αποζημιώσεις θα ανέρχονταν σε δισεκατομμύρια ευρώ, αν τελικά καταβάλλονταν, γράφει ο Geiger, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει σταθερά τις ελληνικές απαιτήσεις. Προκειμένου να κάνει κάτι, ίδρυσε ένα ‘ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον’, το οποίο φροντίζει για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ωστόσο ο προϋπολογισμός του απειλείται με περικοπές από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο ίδιος ο Steinmeier δήλωσε στην Κρήτη ότι αντιτίθεται σε αυτές τις περικοπές.

Στην Κάνδανο ο Γερμανός Πρόεδρος ήθελε να καταθέσει ένα στεφάνι και να ζητήσει συγνώμη, αλλά τελικά βρέθηκε σε μια διαδήλωση, κατά την τρίτη και τελευταία μέρα του ταξιδιού του στην Ελλάδα, από το οποίο ήθελε να αφήσει πίσω την ιδέα της συμφιλίωσης. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, που κορυφώθηκε το 2015, οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν, καθώς στην Αθήνα πολλοί πίστεψαν ότι οι Γερμανοί ήθελαν να τους εξευτελίσουν. Αυτό αποτέλεσε ένα ακόμη τραύμα για τους Έλληνες, σημειώνει το δημοσίευμα. Ο Steinmeier το γνωρίζει και γι’ αυτό δήλωσε στην Αθήνα ότι τον γεμίζει χαρά το  γεγονός ότι οι Γερμανοί και οι Έλληνες έχουν έρθει πιο κοντά από τότε. Μόνο που, όπως φαίνεται, κάποιοι μπορούν πιο εύκολα από άλλους να θεωρούν ότι αυτό το ζήτημα έληξε, σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη στην Κάνδανο ο Steinmeier έγινε δεκτός από την Ομόλογό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον Γερμανό Πρόεδρο να παραμένει χαμογελαστός μέχρι τη στιγμή που του μετέφρασαν ότι η Ελληνίδα ΠτΔ του ανέφερε ότι οι ελληνικές απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις είναι ακόμη σε εκκρεμότητα και πρέπει να συζητηθούν. Ο Steinmeier δεν γνέφει πια, προφανώς έκπληκτος από τις ευθείες βολές της Ελληνίδας ΠτΔ, και κοιτάει το πάτωμα, δηλώνοντας ότι η γερμανική θέση είναι ότι το θέμα θεωρείται λήξαν σύμφωνα με το διεθνές  δίκαιο. Αντίστοιχα και ο Έλληνας Π/Θ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό Πρόεδρο δήλωσε στα αγγλικά ότι το θέμα των αποζημιώσεων είναι ακόμη πολύ ‘ζωντανό’, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Steinmeier μεταβαίνει στον προσφυγικό καταυλισμό της Μαλακάσας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προσφυγικές δομές και διαδικασίες στην Ελλάδα. Όταν φτάνει στον καταυλισμό επικρατεί φασαρία, καθώς οι συγκεντρωμένοι πίσω από τα συρματοπλέγματα πρόσφυγες δεν συγκρατούν τον τόνο της φωνής τους, όπως αρμόζει σε μια κρατική επίσκεψη. Σχεδόν δηλαδή όπως έκαναν χτες οι συγκεντρωμένοι στην Κρήτη, σχολιάζει ο Geiger.

Οι πρόσφυγες απαιτούν φωνάζοντας να αποκτήσουν ταυτότητα και να γίνουν δεκτοί στη Γερμανία. Δύο πραγματικότητες συναντιούνται μπροστά στον φράκτη: Για το προεδρικό τσίρκο, πρόκειται για μια συμβολική επίσκεψη. Για τους άλλους, πίσω από τον φράχτη, το θέμα είναι συγκεκριμένο και αφορά το πότε θα φύγουν και τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Steinmeier συνομίλησε αμήχανα με εργαζόμενους της δομής και έφυγε πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο, για να καταθέσει λίγο αργότερα στεφάνι στην πλατεία Συντάγματος, όπου το 2015 γίνονταν μαζικές διαδηλώσεις και εναντίον της γερμανικής πολιτικής.

Το άρθρο ολοκληρώνεται με αναφορά στον πρώην προπονητή της Εθνικής Ελλάδας, Otto Rehhagel, ο οποίος, όπως επισημαίνεται, είπε τη φράση που χαρακτηρίζει αυτό το ταξίδι. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, σε κάποια στιγμή του ταξιδιού του Steinmeier, σε κάποιους σταθμούς του οποίου ο Rehhagel τον συνόδευσε, ο Γερμανός προπονητής ανέφερε ότι όταν του ζήτησαν κάποτε να γίνει σκληρός, απάντησε ότι δεν μπορεί, γιατί ‘όλοι είμαστε ευάλωτοι’. Και κάποια τραύματα διαρκούν περισσότερο, καταλήγει το άρθρο του Geiger.

Spiegel

Τίτλος: «Ο Steinmeier ζητά συγνώμη για τα γερμανικά εγκλήματα»

Υπότιτλος: «’Είναι ένας δύσκολος δρόμος’: Στην Κρήτη ο Steinmeier δεν ζήτησε συγνώμη μόνο για τα εγκλήματα της Wehrmacht στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και για τη στάση των Γερμανών μετά».

Το δημοσίευμα, με πηγή το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, αναφέρεται στις δηλώσεις συγνώμης του Γερμανού Προέδρου Steinmeier κατά την επίσκεψή του στο μαρτυρικό χωριό Κάνδανος της Κρήτης. Παρατίθενται ιστορικά και αριθμητικά στοιχεία σχετικά με την καταστροφή της Κανδάνου από τους Γερμανούς το 1941, ως αντίποινα για ενέργειες Ελλήνων ανταρτών και σημειώνεται ότι ‘μαρτυρικά χωριά/πόλεις’ χαρακτηρίζονται περιοχές στις οποίες διαπράχθηκαν μεγάλης έκτασης εγκλήματα πολέμου εναντίον των κατοίκων.

Επισημαίνεται εξάλλου, ότι ο Γερμανός ιστορικός Hagen Fleischer με παλαιότερες δηλώσεις του στο Spiegel, είχε υποστηρίξει ότι «σε καμία άλλη μη σλαβική χώρα τα SS και η Wehrmacht δεν συμπεριφέρθηκαν τόσο βίαια όσο στην Ελλάδα», σημειώνοντας πόσο λυπάται που αυτό δεν είναι σχεδόν καθόλου γνωστό στη Γερμανία. Κι αυτό, παρόλο που το 2014 ο τότε Γερμανός Πρόεδρος Joachim Gauck είχε ζητήσει ‘με ντροπή και πόνο’ συγχώρεση από την Ελλάδα στο όνομα της Γερμανίας.

Tageszeitung

Τίτλος: «Η γερμανική αλαζονεία»

Υπότιτλος: «Ο Γερμανός Πρόεδρος θυμάται τα γερμανικά εγκλήματα πολέμου, αλλά δεν θέλει να ξέρει τίποτα για αποζημιώσεις. Ωστόσο το θέμα είναι ακόμη ενεργό».

Δημοσίευμα-σχόλιο του Ferry Batzoglou αναφέρει ότι το τριήμερο ταξίδι του Steinmeier στην Ελλάδα θα του μείνει αξέχαστο. Όχι τόσο λόγω της έντασης που επικράτησε με τις απελπισμένες κραυγές των προσφύγων κατά την επίσκεψή του στην προσφυγική δομή της Μαλακάσας, όσο κυρίως λόγω του ότι η επίσημη Αθήνα επιβεβαίωσε τις απαιτήσεις της για αποζημιώσεις λόγω των γερμανικών εγκλημάτων στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν υπέφερε από τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών τόσο πολύ, συγκριτικά με το μέγεθός της, όσο η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για ανθρώπινες απώλειες, ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας και κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών. Ωστόσο, με σφιγμένο πρόσωπο, ο Steinmeier είπε «όχι, δεν πληρώνουμε», αναφέρει ο Batzoglou επισημαίνοντας ότι είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες η εφημερίδα FAZ να υποστηρίζει ότι οποίος ζητά πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία πρέπει να συνυπολογίσει και τις απώλειες από την πλευρά των Γερμανών σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Σαν να ήταν η Ελλάδα που εισέβαλε στη Γερμανία και όχι το αντίστροφο. Άραγε θα φιλοξενούσε η εφημερίδα μια τέτοια παλαβή θέση του συντάκτη της στην περίπτωση της Ρωσίας και της εισβολής της στην Ουκρανία;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος.

Στην επίσκεψη Steinmeier στην Κάνδανο και στη δημόσια συγνώμη του για τα γερμανικά εγκλήματα αναφέρονται επίσης δημοσιεύματα των Tageszeitung, FAZ, Tagesspiegel, Deutsche Welle, τα οποία αναπαράγουν κυρίως αντίστοιχο δημοσίευμα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων dpa. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.