18 και 19 Μάη, Μέρες και Μνήμες Πόντου στο Πανεπιστήμιο Ιένα, Διεπιστημονικό συνέδριο για την Ποντική Ρωμιοσύνη.
Ο Σύλλογος Ποντίων
Νυρεμβέργης συμμετέχει ως συνδιοργανωτής και συγχορηγός
στο επιστημονικό διήμερο για τον ελληνισμό του Πόντου στο πανεπιστήμιο Friedrich Schiller της πόλης Jena (Ιένα) Γερμανίας στις 18 και 19 Μάη.
(η ελληνική κληρονομιά του Πόντου, μια διεπιστημονική προοπτική) με υπέυθυνους τους Prof.Dr. Thede Kahl, Prof. Dr. Βασίλη Σπυρόπουλο και Dr. Isabella Greisinger, εντάσσεται στο πλαίσιο διαλειτουργικότητας της Forschungsstelle Bessario (κέντρο έρευνας Βησσαρίων) του πανεπιστημίου της Ιένα.
Συνδιοργανωτές και συγχορηγοί είναι επίσης η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης-ΟΣΕΠΕ και η Διαρκής Επιτροπή για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ.
Επιδίωξη όλων των συνεργατών-φορέων είναι η επιπλέον σήμανση της 19ης Μάη ως ημέρας-πλοηγού για την επιστημονική επικαιροποίηση των πολιτικών συμβολισμών της ποντικής ρωμιοσύνης.
Στη διάρκεια του διήμερου έγκριτοι επιστήμονες από ελλαδικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, καθώς επίσης ερευνητές και συγγραφείς, θα αναφερθούν
στη γλώσσα, ποίηση, μελωδίες, λαϊκό πολιτισμό και ιστορικά ζητήματα του Πόντου, όπως και στον ταυτοτικό προσδιορισμό των μεταπροσφυγικών του γενεών.
Σταχυλογούνται οι συμμετοχές των Vassilios Spyropoulos (Prof., PhD, National University of Athens), Christos Kafasis (PhD, University of Munich), Vitalii Shtybin (PhD Candidate, University of Jena), Triantafyllos H. Kotopoulos (Prof., PhD, University of Western Macedonia), Zeynep Türkyilmaz (PhD, Europa im Nahen Osten - Der Nahe Osten in Europa), Charalampos Karpouchtsis (PhD, University of the Bundeswehr, Hamburg), Nicole Immig (Prof., PhD, University of Gießen), Sotirios Rousiakis (PhD, Research Unit Bessarion for Greek Studies, University of Jena), Grigoris Zarotiadis (Prof., PhD, University of Thessaloniki), Andreea Pascaru (MA, Research Unit Bessarion for Modern Greek Studies, University of Jena, Austrian Academy of Sciences), Eka Tchkoidze (Prof., PhD, University of Halle and Wittenberg), Helmut Sandeck (MA Caucasiology, MA Southeast European Studies, University of Jena), Vasilis Gioranidis (Historian), Georgios Chalkidis (Larnaka College), Laurentia Schreiber (PhD, University of Bamberg), Ioannis Tsekouras (PhD, National University of Athens) κ.α
Ιδιαίτερες είναι οι συμμετοχές των επικεφαλής και διδασκόντων της νέας μεταπτυχιακής κατεύθυνσης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τη Δημιουργική Γραφή στην ποντιακή διάλεκτο Δρ. Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου, Γιάννη Τερζίδη και Στάθη Ταξίδη, όπως και της διευθύντριας του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού του γηπέδου της ΑΕΚ, Έφης Μαυροπούλου.
Την τελευταία συνοδεύει η στήριξη του `Βησσαρίων Ελλάς`, νέου φορέα
με έδρα την Αθήνα για την προώθηση του έργου της Forschungsstelle Bessario.
Στο συνέδριο θα φιλοξενηθούν επίσης τα ρωμαίικα της Οφιούντας με εισηγητή τον Βαχίτ Τουρσούν, καινοτόμες προσεγγίσεις της κλασσικής μουσικής στις μελωδίες των Ποντίων από τον Ελληνοπολωνό συνθέτη Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο καθώς και εικαστικές εκφράσεις του μεταπροσφυγικού ελληνισμού από την Μαρίνα Προβατίδου.
Θεματικές του διήμερου θα αναφερθούν συνάμα στους Ρωμιούς της Καππαδοκίας, στο Κρυπτοχριστιανικό ζήτημα, στην Αυτοκρατορία Τραπεζούντος, στη δημώδη ποίηση και λαϊκές παραδόσεις των Ποντίων κ.α
Αναλυτικό πρόγραμμα του διήμερου με τις εικοσιπέντε συνολικά εισηγήσεις μπορεί να αναζητηθεί στο σύνδεσμο:
https://www.gw.uni-jena.de/en/73381/conference-the-greek-heritage-of-pontus-interdisciplinary-perspectives
Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης, συνεχίζει τη λόγω και έργω στήριξη της Forschungsstelle Bessario και της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Thede Kahl, με τους Dr. Sotirios Rousiakis και MA Andreea Pascaru.
Μάλιστα δε, μαζί με την Επιτροπή για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ υποστηρίζει ένθερμα την ανάληψη ανάλογης ευθύνης από τη νέα γενιά του Δ.Σ
της Ομοσπονδίας.
Μια τέτοια περίπτωση θα διευρύνει τη φιλοξενία του πανεπιστημίου και της Forschungsstelle Bessario σε νέες θεματικές, όπως της έρευνας των οθωμανικών πηγών σε ό,τι αφορά τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Ανατολίας, αξιοποιώντας σχετικές συνεννοήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από την Επιτροπή για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ, τον Σύλλογο Ποντίων Νυρεμβέργης, τον Prof.Dr.Thede Kahl και το πανεπιστήμιο της Ιένα.
Το συνέδριο στην Ιένα, του οποίου οι εργασίες θα είναι στην αγγλική, γερμανική και ελληνική γλώσσα θα είναι ανοικτό στο κοινό, το οποίο θα μπορεί να συμμετάσχει σε συζητήσεις μεταξύ των θεματικών του.
Η σχετική εκδρομή για την Ιένα από τη Νυρεμβέργη θα ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής 18.05. Δηλώσεις συμμετοχής μελών και φίλων στη σελίδα fb του συλλόγου.
Καλή Ανάσταση μέσα μας,
Άγιο Φως στις νοήσεις μας,
Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης,
e.V Cardinal Bessario Nürnberg
Σημειώσεις/διευκρινίσεις:
Κάθε πρωτοβουλία χορηγικών υποστηρίξεων και συνεργασιών του ΣΠΝ, όπως αυτή του
διήμερου στο πανεπιστήμιο της Ιένα, έχει υψηλό κόστος σε χρήματα και εργατώρες
εθελοντισμού.
Τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν από τον ΣΠΝ σε ανάλογες δράσεις περισσότερα από
60 χιλιάδες ευρώ και εκατοντάδες εργατώρες μελών.
Ο Πόντος ως ιστορική μνήμη και πολιτικό κεφάλαιο είναι δραματικά απαραίτητο
να `εποικίσει` τα πανεπιστήμια και τον ψηφιακό κόσμο.
Θα πρέπει να δημιουργηθούν σταθεροί κόμβοι σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα, να επιδοτηθούν
μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ψηφιοποιήσεις βιβλιογραφίας και αρχείων, να
επιδιωχθούν κοινωνικές συναινέσεις, τολμηρές εξωστρέφειες κλπ.
Για τα παραπάνω, αυτονόητα, απαιτούνται χρήματα, οράματα και ανθρώπινη
αφοσίωση. Είναι μία ιστορική υποχρέωση όμως των εκατοντάδων ποντιακών
σωματείων. Να αναζητηθούν δηλαδή χρήματα, οράματα και αφοσίωση
σε σοβαρότερους ρόλους από αυτούς του θεσμικού εργοδότη καλλιτεχνών, του
κλακαδόρου παραγοντισμού, του ταμπουριού εθνολαϊκισμού, του `ξεναγού μουσείου`
και του ταριχευτή λαϊκής παράδοσης.
*Η χορηγική υποστήριξη του συνεδρίου στο πανεπιστήμιο Ιένα γίνεται με κοινή οικονομική
συνδρομή ΣΠΝ και Αναστασίας
Κασαπίδου-Ντικ ως εκπροσώπου της Επιτροπής για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ καθώς και
από το ταμείο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη-ΟΣΕΠΕ.
*Η έναρξη και λειτουργία της Forschungsstelle Bessario στο πανεπιστήμιο Friedrich Schiller της Jena, αποτελεί πρωτοπόρο επίτευγμα συνεργασίας φορέων του Απόδημου ελληνισμού
Γερμανίας. (Η FSB ερευνά,
προς στιγμήν, τις ζώσες διαλέκτους της ελληνικής γλώσσας). Πρόκειται για τους
φορείς ΑΧΕΠΑ Φρανκφούρτης, ΑΧΕΠΑ Μονάχου, Ε.Κ Φρανκφούρτης, Ίδρυμα `Ελληνικό
Σπίτι` Φρανκφούρτης, Σωματείο Γουνεμπόρων Φρανκφούρτης, Διαρκής Επιτροπή για τη
Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ και Σύλλογο Ποντίων Νυρεμβέργης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.