Δευτέρα 19 Μαΐου 2025

Νέα μελέτη : Εργάζονται οι Γερμανοί πολύ λίγο ;

Μία νέα μελέτη άνοιξε τη συζήτηση για το αν οι Γερμανοί εργάζονται αρκετά. Ο καγκελάριος Μερζ και το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας ζητούν περισσότερη εργασία για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Η Γερμανία βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες όσον αφορά τις μέσες ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο. Οι ειδικοί προτείνουν μέτρα όπως η κατάργηση μιας αργίας για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, ενώ άλλοι βασίζονται στη μετανάστευση και την καλύτερη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν οι μεγαλύτερες ώρες εργασίας είναι ωφέλιμες, καθώς επηρεάζουν κοινωνικά και δημοκρατικά ζητήματα.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η Γερμανία, με μέσο όρο 1.036 ωρών ανά εργαζόμενο, κατατάσσεται στην προτελευταία θέση σε έναν κατάλογο 27 χωρών που αναλύθηκαν και βρίσκεται στην κατάταξη μόλις λίγο πριν από τη Γαλλία (1.027) και το Βέλγιο (1.021) και πολύ πίσω από την πρωτοπόρο Νέα Ζηλανδία (1.402).

Περισσότερη εργασία με λιγότερες αργίες 

Σύμφωνα με το IW, το πρόβλημα δεν είναι ότι εργάζονται πολύ λίγοι άνθρωποι δεν υπάρχει ζήτημα με το εργατικό δυναμικό αλλά ότι οι άνθρωποι εργάζονται συνολικά πολύ λίγο, εξήγησε ο ερευνητής του IW Holger Schäfer σε συνέντευξή του στο BR24. Η συμμετοχή στην αγορά εργασίας, δηλαδή ο αριθμός των ατόμων στην αγορά εργασίας, είναι ήδη υψηλός, δήλωσε ο Schäfer. Ωστόσο, το δυναμικό τους δεν αξιοποιείται τόσο καλά όσο σε άλλες χώρες. Χρειάζονται γρήγορες λύσεις. Η συνταξιοδότηση της γενιάς των boomers σημαίνει μια τεράστια «δημογραφικά προκαλούμενη συρρίκνωση του δυναμικού του εργατικού δυναμικού», η οποία δεν μπορεί να αντισταθμιστεί χωρίς προσαρμογές των υφιστάμενων κανονισμών. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζαμε έλλειψη εργατικού δυναμικού 

Μια γρήγορη και απλή λύση θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η κατάργηση μιας δημόσιας αργίας. Σύμφωνα με το IW, μια επιπλέον εργάσιμη ημέρα θα αύξανε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας έως και κατά 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατά το πρότυπο της Ημέρας Προσευχής και Μετάνοιας (Buß- und Bettag), η οποία καταργήθηκε το 1995 για να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ασφάλισης περίθαλψης. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να γίνει πιο ελκυστική η μεγαλύτερη διάρκεια εργασίας, για παράδειγμα «με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης». Σύμφωνα με τον Schäfer, μια αρχή θα ήταν να «καταργηθούν οι κρατικές παροχές που επιδοτούν την αποχή από την αγορά εργασίας», όπως η σύνταξη για όσους έχουν ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο ασφάλισης.

Άλλοι οικονομικοί ερευνητές συμφωνούν κατ' αρχήν με την έκκληση για περισσότερη εργασία, αλλά δεν θεωρούν την κατάργηση των αργιών ως λύση. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού δεν θα λυθεί με λιγότερες δημόσιες αργίες, δήλωσε ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Marcel Fratzscher στο Funke Media Group, αλλά με περισσότερη μετανάστευση και την άρση των εμποδίων στην απασχόληση για τις γυναίκες και τους πρόσφυγες.

Η αντίθεση προέρχεται από τα συνδικάτα. Ο επικεφαλής του DGB της Βαυαρίας Bernhard Stiedl δήλωσε στο ραδιόφωνο Bayerischer Rundfunk ότι το αίτημα είναι μη ρεαλιστικό και θα επιδεινώσει τα υφιστάμενα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Οι ψυχικές ασθένειες και οι ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος αυξάνονται εδώ και χρόνια. Η απαίτηση περισσότερων ωρών εργασίας σε αυτή την κατάσταση δεν είναι αποδεκτή. Αντίθετα, το πρόβλημα είναι ότι το δυνητικό εργατικό δυναμικό εξακολουθεί να μην αξιοποιείται πλήρως. Αυτό επηρεάζει τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο, για παράδειγμα. Οι πολιτικοί πρέπει επιτέλους να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες πλαισίου. Αυτό περιλαμβάνει την αξιόπιστη φροντίδα των παιδιών καθώς και καλύτερες υπηρεσίες φροντίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.