
Το δημοσίευμα των Carolina Drütten και Philipp Woldin αναφέρει ότι στις αρχές Μαΐου το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε με επιστολή του τα κρατίδια ότι η ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες (BAMF) πρόκειται να ξεκινήσει τις επιστροφές προσφύγων προς την Ελλάδα, με εξαίρεση τους πρόσφυγες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εδώ και περίπου 14 χρόνια η BAMF δεν πραγματοποιούσε επιστροφές στην Ελλάδα, λόγω σχετικής απαγόρευσης των γερμανικών δικαστηρίων, που επικαλούνταν ανθρωπιστικούς λόγους. Η κατάσταση άλλαξε μετά την πρόσφατη απόφαση του διοικητικού Δικαστηρίου της Λειψίας, που έκρινε ότι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη στις αρχές Απριλίου ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Ως εκ τούτου η νέα στάση του γερμανικού ΥΠΕΣ ήταν αναμενόμενη, σχολιάζουν οι αρθρογράφοι. Στο έγγραφο που απεστάλη προς τα κρατίδια, το γερμανικό ΥΠΕΣ επισημαίνει ότι «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια διαθέτει ένα καλό εθνικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης και έχει αναπτύξει τις απαραίτητες υποδομές, μέσα και εργαλεία». Ταυτόχρονα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και προβλήματα που υπήρχαν στις προσφυγικές δομές, όπως η υπερπληθώρα φιλοξενούμενων και οι ανεπαρκείς συνθήκες διαβίωσης. Επομένως «η Ελλάδα μπορεί και πάλι να συμμετέχει στον ίδιο βαθμό με άλλες χώρες στο Σύστημα του Δουβλίνου για την κατανομή των ασυλούχων».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ανθρωπιστικές ΜΚΟ, όπως η Pro ASyl εξακολουθούν να επικρίνουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα, με τον Karl Kopp να δηλώνει, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μαζικές επιστροφές προς την Ελλάδα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργάζεται. Σύμφωνα με τον ειδικό επί ασύλου Daniel Thym μόνο την περασμένη χρονιά περίπου 25.000 άνθρωποι, που είχαν λάβει καθεστώς πρόσφυγα στην Ελλάδα, ταξίδεψαν προς τη Γερμανία. Αυτοί οι άνθρωποι διέμεναν στη Γερμανία, αλλά είχαν λάβει ειδοποίηση ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο προκειμένου να επιστρέψουν, πρέπει και η Ελλάδα να συνεργαστεί με τη Γερμανία.
Οι πρώτες ελληνικές αντιδράσεις ως προς τη νέα στάση της Γερμανίας στο μεταναστευτικό, δεν είναι καθόλου ενθουσιώδεις. «Δεν πρόκειται να είμαστε ιδιαίτερα φιλικοί απέναντι σε τέτοια αιτήματα» δηλώνει ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης. Κατά την άποψη της Αθήνας, η Ελλάδα δεν βλέπει τον λόγο να φροντίσει τους μετανάστες, όταν η ΕΕ κάνει τόσο λίγα, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Στα τέλη Απριλίου ο Βορίδης εξήγησε πιο αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις: «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι -σε σχέση με τον πληθυσμό της- η δεύτερη πιο επιβαρυμένη χώρα της ΕΕ στο ζήτημα της μετανάστευσης, επειδή είναι χώρα υποδοχής. Αυτό ισχύει και για τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου. Επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστροφές (…) Μια συζήτηση για επιστροφές πρέπει να γίνει παράλληλα με μια συζήτηση για την κατανομή των βαρών. Η ερώτηση επομένως είναι: Πώς μπορούν να γίνουν επιστροφές, όταν προηγουμένως δεν υπάρχει καμία κατανομή βαρών;» σημείωσε ο Βορίδης.
Ως εκ τούτου, δεν είναι ακόμη καθόλου ξεκάθαρο, το αν η νέα τακτική του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών θα συμβάλει όντως σε ‘αλλαγή του παιχνιδιού’, σχολιάζει το δημοσίευμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.