
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) συνολικά 4,6 εκατομμύρια άτομα ανήκουν στο μη αξιοποιήσιμο δυναμικό του εργατικού δυναμικού, το οποίο αποτελείται από 3,1 εκατομμύρια άτομα της κρυφής εφεδρείας και λίγο λιγότερο από 1,5 εκατομμύριο ανέργους.
Η ομάδα των ατόμων της κρυφής εφεδρείας χωρίζεται χωριστεί σε τρεις κατηγορίες:
Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τα άτομα που αναζητούν εργασία αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν εργασία βραχυπρόθεσμα (εντός δύο εβδομάδων) λόγω, για παράδειγμα, υποχρεώσεων φροντίδας (σιωπηλή εφεδρεία Α).
Τα άτομα της δεύτερης κατηγορίας θα ήθελαν να εργαστούν και θα ήταν επίσης διαθέσιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δεν αναζητούν επί του παρόντος εργασία, για παράδειγμα επειδή δεν πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν κατάλληλη εργασία (σιωπηλή εφεδρεία Β).
Η τρίτη κατηγορία περιλαµβάνει ανενεργά άτοµα που δεν αναζητούν εργασία ούτε είναι διαθέσιµα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, αλλά εκφράζουν ωστόσο µια γενική επιθυµία να εργαστούν (σιωπηλή εφεδρεία Γ). Τα άτομα αυτά είναι τα πιο απομακρυσμένα από την αγορά εργασίας.
Το 2024, 380.000 άτομα έχουν καταταχθεί στην κρυφή εφεδρεία Α, 930.000 άτομα στην κρυφή εφεδρεία Β και άλλα 1,8 εκατομμύρια άτομα στην "σιωπηλή εφεδρεία" Γ.
Διαφορές μεταξύ των δύο φύλων
Υπήρχαν σαφείς διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τους κύριους λόγους αδράνειας στην αγορά εργασίας, ιδίως στη μεσαία ηλικιακή ομάδα των 25 έως 59 ετών: το 31,3% ή 359.000 των γυναικών ηλικίας 25 έως 59 ετών στην "σιωπηλή εφεδρεία" δήλωσαν ότι δεν είναι σε θέση να εργαστούν λόγω υποχρεώσεων φροντίδας. Μεταξύ των ανδρών ηλικίας 25 έως 59 ετών στην "σιωπηλή εφεδρεία" , αυτό ίσχυε μόνο για το 4,9% ή περίπου 35.000 άτομα.
Αντίθετα, οι περιορισμοί της υγείας παίζουν σημαντικό ρόλο, ιδίως μεταξύ των μεσήλικων ανδρών, αλλά αναφέρονται επίσης συχνά από τις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας: για το 35,5% των ανδρών και το 22% των γυναικών της "σιωπηλής εφεδρείας" , αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν δραστηριοποιούνται στην αγορά εργασίας.
Περισσότεροι από τους μισούς της "σιωπηλή εφεδρείας" , έχει τουλάχιστον μεσαίο επίπεδο προσόντων
Το 58,5% των ατόμων στο σύνολο της κρυφής εφεδρείας είχε μεσαίο ή υψηλό επίπεδο προσόντων το 2024, δηλαδή τουλάχιστον ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτιση ή προσόντα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μεταξύ των γυναικών, το 61,3 % είχε μεσαίο ή υψηλό επίπεδο προσόντων, ενώ μεταξύ των ανδρών το 54,9 %.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.