Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Mνημείο Έλληνα μετανάστη στη Μελβούρνη

Στην κορυφή του Red Hill («Κόκκινος Λόφος»), που βλέπει στον κόλπο του Πορτ Φίλιπ, από όπου γινόταν η είσοδος των πλοίων που μετέφεραν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στη Μελβούρνη, σε περίοπτη θέση στους καταπράσινους κήπους της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Καμαριανής, στήθηκε μνημείο αφιερωμένο στους Έλληνες μετανάστες.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν χθες παρουσία πολυάριθμων ομογενών και επισήμων. Τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ τον εκπροσώπησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρεγκ Χαντ, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον ιερέα Ελευθέριο Τάτση, που έλαβε τη σχετική πρωτοβουλία.

Έκανε λόγο για τον «φλογερό παπα-Λευτέρη» και την απίστευτη ενεργητικότητα που τον διακρίνει, αφού έχει να επιδείξει εντυπωσιακό έργο στον χώρο της μονής.

Τον πολιτειακό πρωθυπουργό Ντένις Νάφθαϊν, και τον υπουργό Πολυπολιτισμού Νίκο Κότσιρα τους εκπροσώπησε ο πολιτειακός υπουργός Παιδείας, ο οποίος μίλησε επίσης με κολακευτικά λόγια για τους Έλληνες μετανάστες και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Αυστραλίας.

Το ομοσπονδιακό Εργατικό Κόμμα το εκπροσώπησε η βουλευτής Μαρία Βαμβακινού και το πολιτειακό Εργατικό Κόμμα η σκιώδης υπουργός Τζένη Μικάκου. Και οι δύο στις ομιλίες τους εξέφρασαν συγκίνηση και χαρά για την ύπαρξη του μνημείου, το οποίο συμβολίζει την εγκατάσταση, τον καθημερινό μόχθο, τους αγώνες επιβίωσης και αναγνώρισης, και τα επιτεύγματα καθενός από τους μετανάστες στην ήπειρο του νότιου ημισφαιρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.