Της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε έναν απολογισμό για τον Ελληνισμό της Διασποράς, κυρίως σε ότι αφορά τους οργανωμένους φορείς.
Σχέση Γερμανίας – Ελλάδας.
Τα επιθετικά και λαϊκίστικα δημοσιεύματα και δηλώσεις, με την ένταση που τα βιώσαμε τα πρώτα χρόνια που εκδηλώθηκε η δημοσιονομική κρίση, δεν επαναλήφθηκαν τη χρονιά που μας αφήνει. Βέβαια, δεν έλειψαν ρεπορτάζ και άρθρα με αναφορά στην Ελλάδα, αλλά τα σχόλια ήταν από θετικά έως εποικοδομητικώς κριτικά, με ελάχιστες περιπτώσεις προβοκάτσιας.
Η σημαντική, άλλωστε, αύξηση των Γερμανών τουριστών στη χώρα μας από το 2013 και το 2014 (+17,5% στο πρώτο δεκάμηνο του έτους σύμφωνα με την Ομ. Στατιστική Υπηρεσία) επιβεβαιώνουν ότι το κλίμα ασφάλειας σε σχέση με τον προορισμό Ελλάδα επανήλθε στην συνείδηση της γερμανικής κοινής γνώμης. Ενισχυτικό ήταν το γεγονός ότι η χώρα μας είχε την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 και έκανε αισθητή την παρουσία της με διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τα Προξενεία και την Πρεσβεία.
Η νέα μετανάστευση
των Ελλήνων, λόγω της κρίσης, συνεχίστηκε και αυτή τη χρονιά (τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί). Τα δημοσιεύματα στο γερμανικό αλλά και ελληνικό τύπο παρουσίασαν αρκετές περιπτώσεις νεο-μεταναστών που έπεσαν θύμα εκμετάλλευσης από εργοδότες Γερμανούς, αλλά και Έλληνες. Μια δυσμενής εξέλιξη που είναι και αποτέλεσμα της αδυναμίας των οργανωμένων φορέων να καταρτίσουν ένα σχέδιο στήριξης των συμπατριωτών μας για την ένταξή τους στην γερμανική αγορά και την κοινωνία. Βέβαια, υπήρξαν Κοινότητες και φορείς που προχώρησαν σε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά λόγω της απουσίας υποδομών παρέμειναν μεμονωμένες και δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε ευρύτερο σχεδιασμό. Παράλληλα, πρέπει να επισημανθούν οι πολλές προσπάθειές βοήθειας που προφέρονται μέσω των κοινωνικών δικτύων (facebook), οι οποίες όμως, πολλές φορές, μπορούν να γυρίσουν μπούμερανκ.
Ευρωεκλογές -Αποχή
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 μόλις 3.658 ψήφισαν ελληνικό κόμμα στην Γερμανία (συνολικά στην Ε.Ε. 10.995). Όπως είχαμε επισημάνει σε άρθρο μας τότε, όποιος θέλει να δικαιολογήσει την αποχή βασιζόμενος στο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας, θα πρέπει να αιτιολογήσει επίσης, το γιατί οι Έλληνες δεν συμμετείχαν ψηφίζοντας γερμανικό κόμμα (ενώ είχαν το δικαίωμα της επιλογής). Το φαινόμενο της αποχής συναντάται και στις Κοινότητες και σε αρκετούς συλλόγους.
Το ΣΑΕ στην ουσία έχει διαλυθεί, αν μάλιστα προκηρυχθούν σύντομα εθνικές εκλογές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι και το 2015 δεν θα δώσει απάντηση για το μέλλον του.
Η ΟΕΚ (Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων) διανύει την τρίτη θητεία της, χωρίς όμως να έχει διεξάγει συνέδριο !!!. Οι ομοσπονδίες των εθνικοτοπικών συνεχίζουν τις δράσεις τους, με αυτή των Ποντίων να πρωτοστατεί, σε απόσταση από τις άλλες, παρότι και η Ομοσπονδίες των Θεσσαλών και των Ηπειρωτών κινήθηκαν αρκετά δυναμικά.
Το εκπαιδευτικό
παραμένει στάσιμο. Οι εγγραφές στα Λύκεια παίρνουν παράταση, για άλλη μια φορά, χωρίς να γνωρίζει κανείς το αύριο. Σχεδιασμός- όπως προβλεπόταν- για την ένταξη της ελληνικής γλώσσας όσων έχουν επιλέξει το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν υπάρχει.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία
σε διάφορες πόλεις δραστηριοποιείται στο επίπεδο της συμμετοχής σε δράσεις τοπικού επιπέδου, ενώ τέλος, οι ελληνικές υπηρεσίες: Προξενεία, Οικονομικές Υπηρεσίες, Ε.Ο.Τ. τόσο λόγω της Προεδρίας της Ε.Ε., όσο και λόγω της αύξησης των τουριστών είχαν μια θετικά παρουσία, τηρουμένων πάντα των αναλογιών λόγω των οικονομικών δυσκολιών .
Παράλληλες οργανώσεις
όπως το DHWV στην Κολωνία, το Ίδρυμα Παλλάδιο στο Μόναχο είχαν αξιόλογες δράσεις, ενώ σε επίπεδο προσωπικοτήτων σημειώνουμε την βράβευση του Φαίδωνα Κοτσαμπόπουλου, εκτελεστικού Αντιπρόεδρου του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHWV), με την απονομή του μεταλλίου ενσωμάτωσης της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς και της Δρ. Βιρτζίνια Γκριν, η οποία εξελέγη μάνατζερ της χρονιάς 2014 από την TÜV Nord.
Συμπέρασμα:
Ο Ελληνισμός της Γερμανίας παραμένει και φέτος χωρίς σχεδιασμό της παρουσίας του μέσα σ ένα στρατηγικό πλαίσιο που θα εξυπηρετεί την ύπαρξη του και το μέλλον του.
Ξεχωριστό απολογισμό, ειδικά για την πόλη του Μονάχου, μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα του Μονάχου εδω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.