Συνέντευξη στην Münchener Μerkur παραχώρησε ο επί 20 χρόνια Δήμαρχος Μονάχου και επίτιμος δημότης Μυκόνου, Christian Ude
Στη συνέντευξη ήταν ιδιαίτερα καυστικός στα προαπαιτούμενα των δανειστών, αναφέρθηκε στην φοροδιαφυγή στα νησιά, στις αναξιοποίητες δυνατότητες της Ελλάδας και έκρινε ότι το δημοψήφισμα δεν είχε κανένα νόημα.Συνοψίσαμε τα βασικά σημεία της συνέντευξης του που αφορούν την Ελλάδα:
Η καθημερινότητα και οι Γερμανοί τουρίστες
Δεν επηρέασε η κρίση την καθημερινότητα, όπως διαπίστωσε ο ίδιος, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα.
Στο ερώτημα πως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τους Γερμανούς τουρίστες επισήμανε ότι "η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, οι Έλληνες να πετάξουν σίγουρα κάποια ατάκα εναντίον των Γερμανών, αλλά η παραδοσιακή φιλοξενία τους δεν επηρεάζεται"
Οι Γερμανοί και η αυτοκριτική
Ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και οι Γερμανοί έγιναν, κατά τον Ude, o αποδιοπομπαίος τράγος της κατάστασης.
Το ότι η τρόικα δεν ήταν αγαπητή είναι κατανοητό, αλλά ο προβληματισμός για τα αίτια της κρίσης δεν αντικατοπτρίζεται στη καθημερινότητα με αποτέλεσμα να τα προσπερνούν οι Έλληνες πολίτες . Επίσης, σημειώνει ότι μπορεί να διακρίνει κανείς την επικράτηση ενός «αριστερού συναισθηματισμού» και ενός "επικαλυμμένου" πατριωτισμού.
Έλληνες στη Γερμανία
Πεποίθηση του είναι ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα οι Έλληνες στο Μόναχο. Μάλιστα, στα ελληνικά εστιατόρια όπου συχνάζει και ο περισσότερος κόσμος, μπορεί να κάνουν κριτική για τον Βαρουφάκη και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά το κλίμα είναι θετικό.
Δημοψήφισμα
Δεν κατανοεί το νόημα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Τάσσεται υπέρ της ελεύθερης έκφρασης του λαού, αλλά υποστηρίζει ότι μετά την καταστρατήγηση των προεκλογικών δεσμεύσεων δεν υπήρχε νόημα να επαναληφθεί μια δεύτερη καταστρατήγηση, μέσω δημοψηφίσματος.
Για τη φοροδιαφυγή
Διαπίστωσή του είναι ότι πατριωτισμός στα νησιά σημαίνει να μην πληρώνουν τον ΦΠΑ στην ,,ανταγωνιστική Αθήνα,, Την εξήγηση αυτή έδωσαν νησιώτες επιχειρηματίες όταν ρωτήθηκαν από τον ίδιο τον Δήμαρχο πως είναι δυνατόν ένας πορτιέρης να πληρώνει λιγότερο φόρο από έναν επιχειρηματία, ο οποίος, μάλιστα, παινεύεται για τη φοροδιαφυγή.
Για τα δάνεια υποστήριξης
Μπορεί να ισχύει η θεωρία ότι δεν θα επιστραφούν τα δανεικά και ότι και δεν ωφελούν τελικά τον ελληνικό λαό, αλλά το ερώτημα είναι αν υπάρχει στρατηγική. Το grexit παρουσιάζεται πολύ χαλαρά, με την θεωρία της ανταγωνιστικής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, όμως διαφεύγει ότι οι Έλληνες δεν έχουν εξαγωγές. Ακόμη και λεμόνια εισάγουν. Αποτέλεσμα, η ανθρωπιστική καταστροφή. Και αν μάλιστα, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή βοήθεια, τότε υπάρχει ο Πούτιν και η Κίνα.
Για την Ευρώπη
Είναι θετική η συζήτηση για την λάθος "γέννα" της Ευρώπης.
Είναι σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η θέσπιση ενιαίας οικονομικής πολιτικής και Υπουργού Οικονομικών της ΕΕ.
Για τα λάθη των δανειστών
Τα λάθη της Ευρώπης δεν είναι λίγα. Οι όροι των δανειστών πρέπει να αλλάξουν.
Δυο παραδείγματα: Είναι λάθος να μαζεύουμε εκατομμύρια υπογραφές στην Ευρώπη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και από την άλλη να απαιτείται πρώτα από τους Έλληνες να το ιδιωτικοποιήσουν. Επίσης, είναι λάθος και η ιδιωτικοποίηση των παραλιών.
Ο Ude τάχθηκε υπέρ του να απαλλαγεί η Ευρώπη από νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Υποστήριξε ότι κάθε σύμβουλος χρέους, που έχει μια κοινωνιολογική εκπαίδευση και δεν εισπράττει μόνο τον μισθό στελεχών γνωρίζει, ότι από κάποιον που βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης μπορείς να πάρεις πίσω τα δανεικά, μόνο αν τον βοηθήσεις να σταθεί στα πόδια του. Όπως λέει μια βαυαρική παροιμία: "δεν μπορείς να βάλεις το χέρι στην τσέπη του γυμνού".
Οι δανειστές λειτούργησαν μόνο ως σύμβουλοι αυστηρής αποταμίευσης, ενώ υπήρχαν άλλες προοπτικές. Για παράδειγμα: να βοηθηθεί η γεωργία, καθώς υπάρχει πολύ καλό κρασί στην Ελλάδα και να προωθηθεί μια έξυπνη ενεργειακή πολιτική, αφού η Ελλάδα διαθέτει υπερβολικά ήλιο και αέρα.
Επιμέλεια ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.