Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016

851.319 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη μέσω Αιγαίου το 2015

851 319 πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν από την Τουρκία στην Ελλάδα διασχίζοντας το Αιγαίο, αντιστοιχώντας στο 80% του συνόλου των ανθρώπων που κατέφτασαν φέτος (παράτυπα) στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης.

Το 28% ήταν παιδιά. 57% ήλθαν από Συρία, 24%Αφγανιστάν. Το Δεκέμβριο ήρθαν 103.000 άνθρωποι σχεδόν όσοι ήρθαν και τον Αύγουστο (107.843) που δείχνει ότι ο καιρός τελικά δεν στέκεται εμπόδια στην αγωνία για την επιβίωση.

Συνολικά ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έχουν έρθει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης (όχι μόνο το Αιγαίο) ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Πολλοί από αυτούς μέσα σε επικίνδυνες και μη αξιόπλοες βάρκες διακινητών, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

Τα τελευταία στοιχεία της Υ.Α., 1.000.573 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία, μέσα στο 2015. Από αυτούς, οι 3.735 αγνοούνται στη θάλασσα και πιθανότατα έχουν πνιγεί.

Από το ένα εκατομμύριο των νεοαφιχθέντων στην Ευρώπη, το 84% προέρχεται από τις δέκα κυριότερες χώρες προέλευσης προσφύγων, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση της Υ.Α. ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη εγκαταλείπουν την πατρίδα τους λόγω του πολέμου και των διώξεων.

«Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αποβιβάστηκαν στις ακτές της Ευρώπης, εγκαταλείποντας την πατρίδα τους λόγω του πολέμου και των διώξεων σε αναζήτηση μια καλύτερης ζωής για τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Vincent Cochetel, Διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α. «Δυστυχώς, πάνω από 3.700 ακόμα παιδιά, γυναίκες και άνδρες δεν επέζησαν στο επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι και η ελπίδα τους για μια καινούρια αρχή ναυάγησε μαζί τους».

Επίσης, εκτός από τις θαλάσσιες αφίξεις, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία επιπλέον 34.000 εκτιμάται ότι έχουν διασχίσει τα χερσαία σύνορα από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων ατόμων λόγω πολέμου και συρράξεων είναι σήμερα ο υψηλότερος που έχει σημειωθεί ποτέ στη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη από τη Βαλκανική κρίση της δεκαετίας του 1990, όταν ξέσπασαν αρκετές συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ένας στους δύο από όσους διέσχισαν τη Μεσόγειο φέτος – μισό εκατομμύριο άνθρωποι – ήταν Σύρος που διέφευγε από τον πόλεμο που μαινόταν στην πατρίδα του. Οι Αφγανοί αντιστοιχούν στο 20% και οι Ιρακινοί στο 7%.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία σημείωσε μια μικρή πτώση, από τις 170.000 το 2014 στις 150.000 περίπου το 2015.

Πηγή: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), dpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου