Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τον νομικό της ΚτΥΠ για το οικόπεδο στο Μόναχο

Ως "παράταση στο τελευταίο λεπτό" βλέπει την τελευταία εξέλιξη σχετικά με την ανέγερση του σχολικού διδακτηρίου ο δικηγόρος στο  Μόναχο και νομικός εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας του δημοσίου (ΚτΥΠ) Σταύρος Κωσταντινίδης.

Στο ερώτημα γιατί οι γερμανοί λίγες μέρες μετά την ομόφωνη απόφαση του Δήμου κάλεσαν την περασμένη
Πέμπτη σε συνάντηση την ελληνική πλευρά απαντάει ότι "τα νομικά επιχειρήματα από πλευράς μας, όπως διατυπώθηκαν στην επιστολή του Υφυπουργού Παιδείας Θ. Πελεγρίνη, ήταν πολύ σοβαρά για να τα αγνοήσει η γερμανική πλευρά".

Ο ίδιος δεν ήθελε να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν το παρελθόν καθώς ανέλαβε όπως επισημαίνει "στις 2 Ιουλίου, δηλαδή λίγες μέρες μόνο πριν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου".

Γιατί χρειάζεται νέα οικονομικοτεχνική μελέτη ρωτήσαμε. Δεν υπάρχει ήδη; 
"Πρέπει να πείσουμε την γερμανική πλευρά ότι υπάρχει η βούληση αλλά και τα χρήματα. Το γεγονός ότι έχουν γραφτεί χρήματα (κατ επανάληψη) σε ένα κονδύλι στην Ελλάδα δεν είναι δεσμευτικό ότι θα καταλήξουν οπωσδήποτε στο συγκεκριμένο έργο και αυτό το γνωρίζουν όλοι άρα και οι γερμανοί" απάντησε.

Αισιόδοξος ήταν ο Σταύρος Κωνσταντινίδης όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα μέχρι 9 Σεπτεμβρίου (ημερομηνία που πρέπει να κατατεθεί στον οικονομικό διευθυντή η νέα πρόταση). "Όσο μας αφορά, όσο δηλαδή έχει να κάνει με εμάς εδώ και τα ζητήματα που έχουμε αναλάβει είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε έτοιμοι".

Πως θα επιτευχθούν αυτά; 
"Υπάρχει μια άψογη συνεργασία με την Γενική Πρόξενο και το Γενικό Προξενείο , με την ΚτΥΠ και το Υπουργείο Παιδείας. Από εκεί και πέρα, αφού η συνεργασία με τις ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες και όλους τους εμπλεκόμενους είναι εξασφαλισμένη, αυξάνονται και οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η πρότασή μας" απαντάει ο Στ. Κωσταντινίδης.
,,Πρέπει να καταθέσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο στην γερμανική πλευρά που θα πρέπει να είναι υλοποιήσιμο, οφείλουμε να ακολουθούμε με σοβαρότητα, συνέπεια και ευθύνη της δεσμεύσεις μας και σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν μύθοι και εντάσεις που προέρχονται από την φαντασία μας και μόνο" .

Και που μπορεί να σκαλώσει η υπόθεση ; 
"Υπάρχουν τρια επίπεδα του δικού μας σχεδιασμού. Το πρώτο είναι το οικονομικό. Να πείσουμε ότι έχουμε χρήματα για την ανέγερση, το δεύτερο το νομικό και το τρίτο το πολιτικό. Το οικονομικό φαίνεται ότι έχει λυθεί, το νομικό το έχουμε διαμορφώσει να είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπέρ μας. Έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος και γι αυτό χρειάζεται δουλειά σε πολιτικό επίπεδο. Έτσι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και το νέο σχέδιο είναι δυο πολύ σημαντικά στοιχεία για την απόφαση του αρμόδιου τμήματος στις 6.10. που εν τέλη θα καθορίσει και την τελική απόφαση της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου στις 14.10."

Γιατί αφού ήταν όλα έτοιμα δεν πείστηκαν οι γερμανοί στις 20 Ιουλίου
Το πρόβλημα δεν ήταν το σχέδιο της ανέγερσης όσο το γεγονός ότι δεν εργαστήκαμε πολιτικά στο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην SPD αλλά και μέρος της CSU οι οποίοι λόγω της ιστορικής διαδρομής της υπόθεσης δεν πίστευσαν στην υλοποίηση, από πλευράς μας, του εγχειρήματος. Γι αυτό και πρέπει πλέον να διεκδικήσουμε ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και με ένα ξεκάθαρο χρηματικοοικονομικό πλάνο.
Προσωπική άποψη μου είναι ότι το οικονομικό πλάνο δεν πρέπει να εξαρτάται από την χρηματοδότηση του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας καθώς δεν γνωρίζουμε το ποσό της χρηματοδότησης.

Δεν είναι σταθερό το 70% τον ρωτήσαμε;
Ναι αλλά από ποιό ποσό το 70%; απαντάει. Πρέπει να προηγηθεί μια γνωμάτευση και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας θα κρίνουν το κόστος και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η εκταμίευση του ποσού.

Επιστρέφοντας στο προηγούμενο ερώτημα (γιατί οι γερμανοί είπαν όχι) ο Στ. Κωσταντινίδης συμπληρώνει. "Οι γερμανοί δεν έθεσαν όρους σε επίπεδο τεχνικό αλλά σε όλες τις συζητήσεις μας μιλούσαν για έλλειψη οικονομικού σχεδιασμού όσον αφορά την υλοποίηση του έργου και για τα μη τηρούμενα χρονοδιαγράμματα. Καθοριστική ήταν η απόφαση του αρμόδιου τμήματος του Δήμου ( Kommunalausschuss ) στις 21 Ιουνίου που  ήταν η αρχή για την απόφαση της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20 Ιουλίου η οποία στην ουσία ήταν μια τυπική επικύρωση.

Υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα αν τελικά δεν αλλάξει την απόφασή του ο Δήμος, ρωτήσαμε.
"Φυσικά και υπάρχει αλλά αυτό είναι της μεθεπόμενης μέρας. Σήμερα σχεδιάζουμε με στόχο την 9η Σεπτεμβρίου. Μετά θα έλθει 6η Οκτωβρίου. Από εκεί και πέρα θα μιλήσουμε για την "επόμενη μέρα".

Αν τελικά πετύχει ο σχεδιασμός και γίνει μια νέα συμφωνία πότε θα δούμε έτοιμο σχολείο. 
"Δύσκολο είναι να το δούμε στον αρχικό χρόνο (2017) αλλά από τη στιγμή που θα υπάρχουν χρήματα δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης καθυστέρησης.

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση και απογήτευση στον έναν αυτό μήνα;
Απογοήτευση ότι υπήρχε μια κρυφή ελπίδα ότι παρά τις λίγες μέρες που είχαμε στη διάθεσή μας δεν πετύχαμε στις 20 Ιουλίου να μην παρθεί αρνητική απόφαση. Ικανοποίηση ότι φέραμε αμέσως την γερμανική πλευρά - μετά την αρνητική απόφαση της ολομέλειας - στο τραπέζι της συζήτησης και πήραμε πίσω τα κλειδιά και - προς στιγμήν- και την κατοχή του οικοπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.