Έρευνα της οργάνωσης Save the Children που δημοσιεύτηκε σήμερα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παιδιά και νέοι στη Συρία πάσχουν από "τοξικό στρες" (την ανώτερη μορφή του στρες) και το πιθανότερο είναι να μην μπορέσουν ποτέ να επανέλθουν σε "φυσιολογικές" συνθήκες.
Το τοξικό στρες είναι σύμφωνα με Πανεπιστήμιο Harvard μια επικίνδυνη
μορφή στρες όπου σε διάρκεια απελευθερώνονται ορμόνες του στρες οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και να έχουν επίδραση για πάρα πολλά χρόνια.
Οι συνέπειες του εμφυλίου πολέμου έχουν τεράστια επιρροή στην παιδική ανάπτυξη, που θα έχουν διάρκεια και, πολύ πιθανό, να είναι μόνιμες, επισημαίνει η Marcia Brophy, ειδική για ψυχιατρική ιατρική της οργάνωσης Save the Children.
Η ρίψει βομβών, ο μεγαλύτερος συντελεστής που προκαλεί το στρες
Στην έρευνα συμμετείχαν από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο 450 παιδιά και ενήλικες σε 7 διαφορετικές περιοχές της Συρίας.
Το 84% των ηλικιωμένων και σχεδόν όλα τα παιδιά δήλωσαν ότι το μεγαλύτερο στρες το έχουν στη διάρκεια της ρίψης βομβών.
Το 71% των ενηλίκων δήλωσαν ότι τα κρεβάτια των παιδιών τους είναι συχνά βρεγμένα και έχουν πολλές φορές ακράτεια. Και τα δυο στοιχεία είναι συμπτώματα του "τοξικού στρες", υποστηρίζει η έκθεση
Η πλειοψηφία των παιδιών την Συρία ζει μόνιμα σε συνθήκες πανικού, επισημαίνει η έκθεση. Πάνω από τα μισά παιδιά δεν νιώθουν ασφάλεια ούτε στο σχολείο. Το 51% των ενήλικων δηλώνουν ότι πολλοί νέοι αντιμετωπίζουν με ναρκωτικά τον πανικό και το στρες. Επειδή υπάρχει έλλειμμα γιατρών, πάρα πολλά παιδιά δεν έχουν ψυχολογική υποστήριξη.
Πηγή: Save the Children, ARD
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.