Δημοσιεύτηκε στον : "Εθνικό Κήρυκα" (ΗΠΑ)
Το σπίτι που γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, στην Πάτρα, ήταν έτοιμο να καταρρεύσει, αφού κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να το αναστηλώσει.
Μέχρι το 2014 που μπήκε "πωλητήριο" και ευτυχώς το είδε και ενδιαφέρθηκε να το αγοράσει ο ομογενής επιχειρηματίας Αθανάσιος (Τομ) Στεφανόπουλος.
Φιλοδοξία του ήταν ο χώρος να μετατραπεί σε Στέγη Γραμμάτων, με πολλαπλές λειτουργίες, αφιερωμένη στην μνήμη του μεγάλου μας ποιητή.
Έτσι ξεκίνησε η αναπαλαίωση και λίγες ημέρες πριν στο άλλοτε εγκαταλελειμμένο και γκρίζο οίκημα της οδού Κορίνθου, που άλλαξε εξ ολοκλήρου όψη χάρη στη δωρεά του κ. Στεφανόπουλου, μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε προτομή του Κωστή Παλαμά, έργο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη και προσφορά της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου.
Ο πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου Χρήστος Μούλιας και μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Στέγης Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» στην Πάτρα.
Παρών στην εκδήλωση και ο ομογενής επιχειρηματίας ο οποίος δεν έκρυβε τη συγκίνησή του. Παίρνοντας τον λόγο, ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι εργάστηκαν ώστε ο χώρος να μεταμορφωθεί χωρίς να αλλοιωθούν τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και να συμπλεύσει με τις χρήσεις του ως χώρος μνήμης αλλά και φιλοξενίας δράσεων πολιτισμού.
«Ηταν ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί», είπε ο κ. Στεφανόπουλος. «Οταν έφυγα στο εξωτερικό και συχνά επέστρεφα στην Πάτρα για διακοπές έβλεπα το σπίτι του Κωστή Παλαμά να μένει στην ίδια κατάσταση. Το σπίτι τώρα ανήκει στην πόλη και δεν το πατούν οι ξένοι, όπως έλεγε και ο Παλαμάς στο ποίημα του, αλλά οι συντοπίτες του», πρόσθεσε ο ομογενής επιχειρηματίας.
Στην εκδήλωση της τοποθέτησης της προτομής παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου, δικηγόρος Χρήστος Μούλιας, ο οποίος περιέγραψε τον τρόπο που η προτομή, της συλλογής Γεωργίου Αναστασόπουλου, από μια πολυκατοικία πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα βρέθηκε στο φυσικό της χώρο, δηλαδή στη Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς».
Επίσης, οι αρχιτέκτονες Σπύρος Δεμαρτίνος και Νίκος Μπακρώζης που έφεραν σε πέρας το έργο αναστήλωσης και ανακαίνισης της οικίας Παλαμά, ανέφεραν ότι τα επίσημα εγκαίνια της Στέγης Γραμμάτων προγραμματίζεται να γίνουν έως τα τέλη του 2017.
Ο Αθανάσιος (Τομ) Στεφανόπουλος, ο άνθρωπος που διέσωσε την οικία Παλαμά στην Πάτρα και εξασφάλισε τη βιωσιμότητα του φορέα που θα διαχειρίζεται τη Στέγη Γραμμάτων δεν είναι άγνωστος στην ελληνική παροικία της Καλιφόρνια.
Είναι ο συνεχιστής μεγάλης ομογενειακής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον τομέα των οπωροκηπευτικών, με προσωπικό περίπου 2.000 ατόμων. Η εταιρεία «Stamules Produce» έχει στην ιδιοκτησία της 18.000 στρέμματα και έδρα το Φρέσνο της Καλιφόρνια. Κύριο αντικείμενό της είναι, στην κορύφωση της καλλιεργητικής περιόδου, η παραγωγή πεπονιών, πράσινων πιπεριών, γλυκού καλαμποκιού, μπρόκολων και φυστικιών τύπου Αιγίνης.
Τα προϊόντα της εταιρείας διοχετεύονται κατά βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά αλλά και στο Μεξικό. Εως το 1980 η «Stamules Produce» προσανατολιζόταν κυρίως στην παραγωγή πεπονιών και βαμβακιού. Τότε ήταν που έγινε η μεγάλη στροφή στην παραγωγή και άλλων προϊόντων.
Την εταιρεία ίδρυσε το 1927 ο Σπύρος Σταμούλης. Είχε μεταναστεύσει στην Αμερική το 1903 και τον πρώτο καιρό εργαζόταν ως σερβιτόρος σε εστιατόρια και ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης. Με όνειρο κάποτε να έχει τη δική του φάρμα και να παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα για τους πελάτες των ξενοδοχείων και εστιατορίων στα οποία εργαζόταν.
Λίγο καιρό αργότερα, ωστόσο, επέστρεψε στην Ελλάδα και πήρε μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με το τέλος του πολέμου γύρισε στην Αμερική μαζί με την σύζυγό του Ελένη. Αυτή τη φορά δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο φρούτων και γρήγορα απέκτησε τη δική του φάρμα την οποία ονόμασε «Stamules Produce Company».
Το 1943 ο Σπύρος και η Ελένη Σταμούλη υιοθέτησαν την πρώτη τους κόρη Παγώνα (Πέγκυ). Και το 1966 η Πέγκυ Σταμούλη παντρεύτηκε τον Αθανάσιο Στεφανόπουλο και μαζί συνέχισαν την οικογενειακή επιχείρηση η οποία έκτοτε αναπτύσσεται διαρκώς. Από το 2013 στην εταιρεία έχουν μπει και τα παιδιά τους Διονύσης, Σπύρος και Ελενα.
Η οικογένεια Στεφανόπουλου είναι συνδεδεμένη με την κοινωνική προσφορά, καθώς χρηματοδοτούν πολλούς κοινωνικούς φορείς καθώς και νοσηλευτικά ιδρύματα στην Καλιφόρνια.
….<< ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΗΑΛΟΥ ΠΟΙΗΤΗ …>>,….ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ,…ΓΙ ῾ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΣΣΟΤΕΡΑ,ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΕ,…!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή