Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Γερμανία: Σπουδές παράλληλα με την εργασία

Πολλές Ανώτατες Σχολές και Πανεπιστήμια προσφέρουν τη δυνατότητα σπουδών παράλληλα με την εργασία. Έχουν δηλ μειωμένο πρόγραμμα και μέρες παρακολούθησης ανά εβδομάδα,  έτσι ώστε ο φοιτητής να μπορεί παράλληλα να εργάζεται.


Επιπλέον, υπάρχουν οι σπουδές εξ αποστάσεως σε πανεπιστήμια όπως  στο Hagen.
Προκειμένου να επιλέξει ο σπουδαστής πρέπει να εξεταστεί εάν η σχολή είναι διαπιστευμένη (akkreditierungsrat.de) και αναγνωρισμένη από το κράτος.

Τι παρέχουν ιδιαίτερο οι παράλληλες με την εργασία σπουδές (berufsbegleitend);
Το Master ολοκληρώνεται συνήθως σε 1-2 χρόνια, ενώ στις berufsbegleitend σχολές χρειάζεται κανείς περισσότερα χρόνια.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες  παράλληλων με την εργασία σχολές.
α) το λεγόμενο Τeilzeitstudium reduziert (μειωμένου χρόνου) όπου λειτουργεί με μειωμένο το ωράριο εργασίας προκειμένου να μπορεί ο φοιτητής να παρακολουθήσει τα σεμινάρια. Μερικά πανεπιστήμια προσφέρουν και σεμινάρια "πακέτο" προκειμένου να είναι πιο εύκολη η συνεννόηση του φοιτητή με τον εργοδότη.
β) Απογευματινά ή Σαββατοκύριακα. Τα σεμινάρια μπορεί σ αυτήν την περίπτωση να τα παρακολουθήσει κανείς καθημερινά αργά το απόγευμα ή δυο Σαββατοκύριακα τον μήνα.
γ) Εξ αποστάσεως σπουδές όπου μπορεί κανείς να επιλέξει το πώς θα καθορίσει τον χρόνο σπουδών. Στην περίπτωση αυτή (επισημαίνεται από ειδικούς) δεν πρέπει  να υποτιμηθεί η διπλή πίεση που προκύπτει από εργασία και σπουδές. 

Μετράει το πτυχίο όπως ένα "κανονικό" Master ;

Ναι. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν διακρίνουν τα πτυχία, όπως προκύπτει από την έρευνα του Πανεπιστημίου Fresenius. Μάλιστα ένα ποσοστό, 14%, των επιχειρήσεων προτιμάει πτυχιούχους που παράλληλα εργαζόταν. Εκτιμούν τον συνδυασμό αλλά και την αντοχή των φοιτητών. 

Τι μπορεί να σπουδάσει κανείς ;
Συνήθως διοίκηση επιχειρήσεων, πληροφορική και πολλά άλλα. Στις εξ αποστάσεως σχολές υπάρχουν και άλλες σχολές θεωρητικής κατεύθυνσης όπως φιλοσοφία. Δείτε εδώ chschulkompass.de ή studieren-berufsbegleitend.de.

Ποιο είναι το κόστος ;Υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Μερικά Πανεπιστήμια ζητούν απλά τα συνήθη κόστη του εξαμήνου, άλλα όμως μπορεί να ζητήσουν και μέχρι 20.000 €. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι συνήθως ακριβότερα. 

Πρέπει ο εργοδότης να πληρώσει τα έξοδα της σχολής ;

Όχι. Μερικοί όμως εργοδότες αναλαμβάνουν ένα μέρος του κόστους. Άλλες επιχειρήσεις δίνουν ειδική άδεια η μειωμένο ωράριο.

Σ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η υποχρέωση με την απόκτηση του πτυχίου να συνεχίσει ο πτυχιούχος την εργασία του για κάποιο διάστημα στην επιχείρηση. Υπάρχουν όμως διάφορες δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης όπως από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας ή υποτροφίες.

Πηγή: ZEIT Campus Ratgeber
Επεξεργασία ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ (Παρακαλούμε την σελίδα που αντιγράφει όλα μας σχεδόν το άρθρα χωρίς αναφορά στην πηγή να βάλει αυτή τη φορά την πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.