Το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche με άρθρο της ανταποκρίτριας του στις Βρυξέλλες Silke Wettach αναφέρεται στην συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της 'Ενωσης στην Μάλτα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας ότι τα πρόσωπα όλων των συμμετεχόντων
ήταν ευχαριστημένα για το αποτέλεσμα της συνάντησης.Αφού κάνει αναφορά στο κίνδυνο που υπήρχε να επαναληφθεί το 2015 καταλήγει ότι σε μια χρονιά που τα δυο μεγαλύτερα οικονομικά κράτη της Ένωσης (Γερμανία και Γαλλία) έχουν εθνικές εκλογές η κοινή γνώμη "παραπλανήθηκε" με την απόφαση. Και αυτό, γιατί συνεχίζει να αναφέρεται σε μια ανάπτυξη του 2,7% για το τρέχον έτος.
Το ΔΝΤ μπορεί να έχει πιστοποιήσει τον αριθμό, αλλά συνεργάτες του ανεπίσημα θεωρούσαν το στόχο μη εφικτό.
Οι δανειστές πήραν τον ποσοστό από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση που τον Οκτώβριο του 2016 είχε προβλέψει για το 2017 ανάπτυξη 2,7%, αναφέρει το άρθρο.
Το πόσο υπερβολική είναι η πρόβλεψη αποδείχτηκε λίγο αργότερα όταν ο ΟΟΣΑ έδωσε τη δική του για 1,3%. Το ινστιτούτο ΙΟΒΕ και η Εθνική τράπεζα της Ελλάδας αναφέρθηκαν σε ποσοστά ανάπτυξης μεταξύ 1,5% και 1,8%.
Το επιχείρημα των δανειστών ότι η καθυστέρηση εμποδίζει την ανάπτυξη είναι μια απελπισμένη προσπάθεια να ωραιοποιηθούν τα πράγματα, επισημαίνει το άρθρο.
Και καταλήγει ότι "αν τελικά οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι μικρότεροι τότε θα υπάρξουν δυο άσχημες εξελίξεις"
Πρώτον, θα καθυστερήσει η χώρα να βγει στις αγορές (πρόβλεψη για το 2018) και φυσικά, θα τεθεί το θέμα εάν η χώρα θα μπορεί χωρίς νέα βοήθεια να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της.
Επιπλέον, επισημαίνει το άρθρο, όσο καθυστερεί η ανάπτυξη τόσο η χώρα δεν θα μπορεί να μειώνει το χρέος της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.