Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Γερμανία: Τι ισχύει για το επίδομα αδείας ;

Μόλις ένας στους δυο εργαζόμενους παίρνει επίδομα αδείας από τον εργοδότη,  όπως προκύπτει από έρευνα σε 22 επαγγέλματα από το Ινστιτούτο  Tarifarchiv des Wirtschafts- und Sozialwissenschaftlichen Instituts (WSI) και το Ίδρυμα Hans-Böckler. 

Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 156 € (βιομηχανία άνθρακα) μέχρι και 2.300 € στη βιομηχανία ξύλου και πλαστικού.

Το επίδομα δίνεται συνήθως με τον μισθό του
Μαΐου ή Ιουνίου, αλλά αυτό δεν είναι σταθερό.

Οι βιομηχανικοί εργάτες έχουν καλύτερες πιθανότητες για επιδόματα αυτού του τύπου από ότι  οι εργαζόμενοι στον κλάδο παροχής υπηρεσιών. 

Στην κατηγορία των εργαζομένων στους τομείς της υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών λαμβάνει μόλις το 1/4 το επίδομα αδείας, στο δημόσιο μόλις το 1/3, ενώ στην γαστρονομία και σίτιση το 36%


Αντίθετα στην βιομηχανία λαμβάνουν τα 2/3 το επίδομα αδείας. Με 2.000 € βρίσκεται στην κορυφή το επίδομα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους μετάλλου, χαρτιού και τυπογραφείου. Σερβιτόροι και εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία λαμβάνουν μόλις το 1/10.

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν την Δυτική Γερμανία, στα Ανατολικά κρατίδια τα ποσοστά είναι ακόμη μικρότερα.

Σε 12 από τους 22 κλάδους το επίδομα αδείας αυξήθηκε το 2016. Όπου δεν αυξήθηκε ήταν είτε επειδή δεν υπήρξε συλλογική σύμβαση, είτε επειδή στο συμβόλαιο το ποσό του επιδόματος είναι σταθερό, δηλαδή δεν είναι ποσοστιαίο στο μεικτό εισόδημα.

Το επίδομα λαμβάνει το 51% των ανδρών ενώ μόλις το 39% των γυναικών.

Το επίδομα αδείας δεν είναι υποχρεωτικό από πλευράς εργοδότη. Υπάρχει η υποχρέωση μόνο στην περίπτωση που είναι όρος στο συμβόλαιο εργασίας ή στη συλλογική σύμβαση ή εάν ο εργοδότης το καταβάλει για πολλά χρόνια (δημιουργείται δεδομένο).

Πηγή: Tarifarchiv des Wirtschafts- und Sozialwissenschaftlichen Instituts (WSI) και το Ίδρυμα Hans-Böckler, MMerkur
Επιμέλεια: ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.