Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Γερμανία: 1,8 εκ εργαζόμενοι δεν παίρνουν το κατώτερο ωρομίσθιο

Μπορεί τα επίσημα στοιχεία να δίνουν τον αριθμό του 1,1 εκ εργαζομένων με μισθό κάτω από το νομικά κατοχυρωμένο κατώτερο ωρομίσθιο σήμερα όμως μια έρευνα ήρθε να διαψεύσει τα στοιχεία αυτά.

Συγκεκριμένα, έρευνα του γερμανικού "ινστιτούτου έρευνας της οικονομίας" (Deutsche Institut für
Wirtschaftsforschung -DIW) ανεβάζει τον αριθμό (για το 2016) στα 1,8 εκ.  Οι αριθμοί αναφέρονται σε εργαζομένους που δικαιούνται το συγκεκριένο ωρομίσθιο. Δηλαφή, οι εργοδότες παράνομα δεν πληρώνουν τον νόμιμο μισθό.

Οι εργοδότες χρησιμοποιούν "κόλπα"

Σύμφωνα με την έρευνα σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες πααραβιάζουν το κατώτερο ωρομίσθιο με διάφορα "κόλπα". Π.χ. στην γαστρονμία πληρώνουν μεν το κατώτερο ωρομίσθιο αλλά δεν τηρούν το ωράριο. Ή σε άλλους τομείς δεν πληρώνουν τις ώρες που ο εργαζόμενος πρέπι να είναι σε διαθεσιμότητα ή αφαιρώντας από το μισθό τα υλικά εργασίας

Αλλά και σε άλλους τομείς εργασίας όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η 'Süddeutsche Zeitung' επιλέγουν διάφορα κόλπα και πληρώνουν τους εργαζόμενους παραβιάζοντας το κατώτερο ωρομίσθιο. Π.χ. στους οδηγούς φορτηγών όπου οι εργοδότες δεν υπολογίζουν το διάλειμμα στο μισθό. 

Μάλιστα, όπως αναφέρει η έρευνα του DIW, αν συνυπολογιστούν και οι εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται τις υπερωρίες τότε ο αριθμός των εργαζομένων με μισθό κάτω από το κατώτερο ωρομίσθιο αυξάνονται στους 2,5 εκ.  Αν συνυπολογιστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μαθητευόμενοι και εργαζόμενοι σε τομείς που δεν ίσχυε το 2016 ο κατώτερος μισθός τότε φθάνουμε στα 4,4 εκ εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.