Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Τι είναι το "28ωρο" που διεκδικεί το συνδικάτο μετάλλου (IGM)

Το συνδικάτο μετάλλου, IGM, στη Γερμανία εκτός από την αύξηση μισθών σε ύψος 6% που διεκδικεί στις φετινές διαπραγματεύσεις θέλει να πετύχει και το "28ωρο".

Τι είναι όμως το "28ωρο" που διεκδικεί το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας (3,9 εκ εργαζόμενοι);

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με πάνω
από 15 εργαζόμενους, στις οποίες εργάζονται τουλάχιστον ένα εξάμηνο, έχουν δικαίωμα για μερική απασχόληση. Δηλ. να μειώσουν το ωράριο εργασίας τους για προσωπικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους.

Δεν υπάρχει όμως, η αντίστοιχη κατοχύρωση της επιστροφής στο πλήρες ωράριο εργασίας.  Δηλ. όταν εξαλείψουν οι λόγοι που ο εργαζόμενος μειώσει το ωράριο σε μερική απασχόληση "teilzeit", να μπορεί να επιστρέψει πάλι σε πλήρες ωράριο (Vollzeit).

Μάλιστα, η διεκδίκηση του συνδικάτου ζητά οι εργαζόμενοι που πρέπει αλλάξουν το ωράριο για να μείνουν στο σπίτι, είτε γιατί έχουν παιδιά κάτω των 14 ετών, είτε γιατί πρέπει να περιθάλπτουν ηλικιωμένους, να λαμβάνουν έναντι του μισθού τους που χάνουν από την αλλαγή του ωραρίου εργασίας.

Οι εργοδότες δηλώνουν αντίθετοι στο συγκεκριμένο αίτημα του συνδικάτου, καθώς εκτιμούν ότι τα εργοστάσια αντιμετωπίζουν συνήθως θετικά τέτοιες ανάγκες των εργαζομένων. Επίσης, επισημαίνουν τον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει για έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.