Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Γερμανία: Πρέπει να πάω στην εργασία μου όταν χιονίζει πολύ;

Τα γερμανικά συνδικάτα DGB, ενημερώνουν ακόμη μια φορά, τι ισχύει στην περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών σε σχέση με την προσέλευση στο χώρο εργασίας.

Έτσι όπως επισημαίνει στη σελίδα του το συνδικάτο:
Ο εργαζόμενος έχει την υποχρέωση να
βρίσκεται στην ώρα του στο χώρο της εργασίας του ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας που ισχύει. Εάν όμως κάποιος λόγος αποτρέψει ή κάνει αδύνατη την προσέλευση τότε ο εργαζόμενος μπορεί να δικαιολογήσει μεν την απουσία του αλλά δεν έχει δικαίωμα για πληρωμή την ημέρα της απουσίας του.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης λόγω των καιρικών συνθηκών π.χ. τελειώνει το σχολείο και δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα να παραλάβει κάποιος το ανήλικο παιδιί / μαθητή, τότε ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να τελειώσει νωρίτερα την εργασία του αλλά και πάλι δεν δικαιούται πληρωμή. 

Σε πολλές περιπτώσεις εργοδότης και εργαζόμενοι συμφωνούν ώστε να αναπληρωθούν οι "χαμένες 'ωρες" ώστε να μην προκύψει μείωση μισθού. Αυτό εξαρτάται φυσικά από το ωράριο.

Αν προκύψει ατύχημα στο δρόμο για την εργασία που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες (π.χ. πάγος) τότε αναλαμβάνει το κόστος η δημόσια ασφάλεια. Δεν αναλαμβάνει όμως το κόστος τυχόν ζημιάς που θα προκύψουν σε ΙΧ.

Ελεύθεροι εργασίας δεν μπορούν να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι (όπως αντίστοιχα και σε περίπτωση καύσωνα). Ο εργοδότης όμως οφείλει από ένα όριο και μετά να ρυθμίζει ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να εργαστεί σε φυσιολογικές συνθήκες εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.