Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Η 28σέλιδη συμφωνία μεταξύ CDU, CSU και SPD

Δημοσιεύτηκε η 28σέλιδη συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει το κείμενο διαβούλευσης για το κυβερνητικό πρόγραμμα του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία.
Στο τέλος του μεταφρασμένου ελληνικού κειμένου υπάρχει ολόκληρο το επίσημο γερμανικό΄κείμενο 

Tα βασικά σημεία:


Ασφάλιση ασθενείας
Επαναφορά στην παλιά ρύθμιση όπου το μερίδιο που θα πληρώνει ο εργαζόμενος και ο εργοδότης θα είναι το ίδιο. Σήμερα o εργαζόμενος και ο εργοδότης πληρώνουν  το 14,6%. Εάν ο ασφαλιστικός φορέας ανεβάζει το ποσοστό (μ.ο. σήμερα είναι +1%) το πληρώνει μόνο ο εργαζόμενος

Πρόσφυγες
Ο αριθμός των νέων προσφύγων που μπορούν να έρθουν στη χώρα περιορίζεται σε 180-220.000 ετησίως.
Οι συγγενείς και οικογένειες των προσφύγων που ήδη ζουν στη χώρα θα μπορούν να έρχονται στη Γερμανία, αλλά με περιορισμό δηλ. δεν θα ξεπερνούν τους 1.000 ανά μήνα και  θα έρχονται από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Αγορά εργασίας
θα μειωθεί κατά 0,3% το ποσοστό που αναλογεί στους εργαζόμενους και εργοδότες για το ταμείο ανεργίας. Το δικαίωμα για μετατροπή του συμβολαίου εργασίας (για ένα διάστημα) σε συμβόλαιο μερικής απασχόλησης θα είναι εφικτό, αλλά μόνο σε επιχειρήσεις με πάνω από 45 εργαζόμενους.

Οικογένεια 
Αύξηση του επιδόματος τέκνων κατά 25 € το μήνα.
Θα αυξηθεί το μίνιμουμ της κατώτερης σύνταξης κατά 10% για εργαζομένους που έχουν εργαστεί 35 χρόνια, μεγάλωσαν παιδιά ή φροντίζουν ανθρώπους 

Επίσης, γυναίκες που έχουν παιδιά πριν το 1992 θα μπορούν να προσμετρήσουν ως συντάξιμο χρόνο και τον 3ο χρόνο (οι μητέρες έχουν δικαίωμα να παραμείνουν 3 χρόνια στο σπίτι)

Φροντίδα
Δημιουργία 8.000 νέων θέσεων εργασίας και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες.  Καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας για εργαζόμενους σ αυτόν τον τομέα.
Κατοικία
Να χτιστούν 1,5 εκ νέες κατοικίες

Solidaritätszuschlag (φόρος αλληλεγγύης που καταβάλλεται από την Ένωση των δυο Γερμανιών)
Σταδιακά να μειωθεί.
Ευρώπη
Η Γερμανία εκφράζει τη διάθεση να ενισχύσει το ευρωπαϊκό ταμείο που θα χρειαστεί μετά την έξοδο της Μεγ. Βρετανίας από την ευρωζώνη.

Εξοπλισμοί
Σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση όπως πχ στην Υεμένη δεν θα επιτρέπονται οι εξαγωγές εξοπλιστικού υλικού, μια ρύθμιση που αφορά κυρίως την Σαουδική Αραβία

To επίσημο κείμενο με όλα τα σημεία στη γερμανική 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.