Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Personality and Social Psychology, οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Τζιμ Μακ Ναλτι, Αντρεα Μελτζερ, Αναστασία Μακανοβα και Τζον Μανερ, περιγράφουν τις ψυχολογικές αντιδράσεις που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να αποφύγει την απιστία και να διατηρήσουν μια καλή μακροχρόνια σχέση.
Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 233 ζευγάρια που μόλις είχαν παντρευτεί για έως 3,5 χρόνια και κατέγραφαν λεπτομέριες για τη σχέση τους, όπως την ικανοποίηση, την μακροχρόνια δέσμευση, αν είχαν απιστήσει και αν εξακολουθούσαν να είναι μαζί.Εστιάσαν ιδιαιτέρως όμως σε δύο ψυχολογικές διαδικασίες, την απεμπλοκή προσοχής (δηλαδή την ικανότητα να κατευθύνεις την προσοχή σου μακριά από ένα ελκυστικό άτομο που θεωρητικά θα μπορούσε να θεωρηθεί υποψήφιο για ερωτική σχέση) και την αξιολογική υποτίμηση (την τάση δηλαδή για υποβάθμιση της ελκυστικότητας ενός ατόμου, ακόμα και όταν αντικειμενικά θεωρείται όμορφο).
Οι δύο αυτές παράμετροι αξιολογήθηκαν δείχνοντας στα νεόνυμφα ζευγάρια φωτογραφίες πολύ ελκυστικών ανδρών και γυναικών, καθώς και μετρίως εμφανισιακά ατόμων.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που γρήγορα τραβούσαν μακριά την προσοχή τους από ένα πολύ ελκυστικό πρόσωπο ήταν λιγότερο πιθανό να απιστήσουν. Ο χρόνος αντίδρασης ήταν καθοριστικός. Τα άτομα που απέστρεφαν το βλέμμα τους αμέσως είχαν σχεδόν 50% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ εκτός γάμου.
Αντιθέτως, τα άτομα που χρειάζονταν χρόνο για να αποστρέψουν τελικά το βλέμμα τους από ένα ελκυστικό άτομο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να απιστήσουν και οι γάμοι τους ήταν πιθανότερο να μην είναι τόσο σταθεροί.
Επίσης η τάση να υποτιμά κανείς την εξωτερική εμφάνιση ενός πιθανού ερωτικού συντρόφου μείωνε τον κίνδυνο απιστίας και αύξανε την πιθανότητα διατήρησης του γάμου. Τα πιστά άτομα αξιολογούσαν πιο αρνητικά την ελκυστικότητα ενός άλλου ατόμου.
Συνεπώς, απεμπλοκή προσοχής και αξιολογική υποτίμηση ελαχιστοποιούσαν τον κίνδυνο απιστίας και μπορούν να θεωρηθούν προγνωστικοί δείκτες μιας σχέσης που έχει πιθανότητα να πετύχει.
«Οι άνθρωποι δεν έχουν απαραίτητα συναίσθηση του πως συμπεριφέρονται και γιατί. Αλλά οι αντιδράσεις τους είναι ενδεικτικές και στον τομέα των σχέσεων», σχολιάζει ο Δρ Μακ Ναλτι.
Η μελέτη ανέδειξε πάντως και άλλα χαρακτηριστικά που λειτουργούν ως προγνωστικοί δείκτες της απιστίας, όπως η ηλικία, η ικανοποίηση από το γάμο, η σεξουαλική ικανοποίηση, η ελκυστικότητα και το ιστορικό μακροχρόνιων σχέσεων.
Τα νεαρά άτομα και όσοι ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από το γάμο τους ήταν πιθανότερο να είναι άπιστοι.
Αλλά και όσοι δήλωναν ικανοποιημένοι από την ερωτική σχέση μέσα στον γάμο ήταν επίσης επιρρεπείς στην απιστία, ένδειξη ίσως της τάσης του να αξιολογούν θετικότερα το σεξ και να το αναζητούν ανεξαρτήτως του πως αισθάνονται για τον/την σύζυγό τους.
Σημαντικός προγνωστικός δείκτης της απιστίας ήταν και η ελκυστικότητα. Η ελκυστικότητα ενός ατόμου ήταν αρνητικά σχετιζόμενη με την απιστία μεταξύ των γυναικών αλλά όχι των ανδρών, δηλαδή οι λιγότερο όμορφες γυναίκες ήταν πιθανότερο να έχουν εξωσυζυγική σχέση. Επίσης, οι άνδρες ήταν πιθανότερο να είναι άπιστοι αν η σύζυγός τους ήταν λιγότερο όμορφη.
Τέλος, οι άνδρες που ανέφεραν να έχουν σύντομες ερωτικές σχέσεις προ γάμου ήταν πιθανότερο να είναι άπιστοι, ενώ το αντίθετο ίσχυε για τις γυναίκες.
Της Μαίρης Μπιμπή (health.in.gr)
Ενόψει της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, καθολικού αγίου του έρωτα, αμερικανοί ερευνητές μας παρουσιάζουν ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την απιστία, ενώ δίνουν και συμβουλές για να την αποφύγουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.