Συμφωνία επιτεύχθηκε στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο Θεοδωρικάκος τόνισε πως βρέθηκαν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι, σημειώνοντας: «Φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ψήφο των απόδημων πολιτών,
που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους».
Σχετικά με τα σημεία της συμφωνίας, Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 ψήφων. Η βάση είναι η εξής: Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν εντός Ελλάδας. Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Υπάρχει συμφωνία να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας σε 15 και τα κόμματα εφόσον επιθυμούν, μπορούν να περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια και προσωπικότητες από το εξωτερικό.
Τρίτον, συμφωνήσαμε στην αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες, όπως πρεσβείες, προξενεία κλπ. Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι. Ποιους αφορά; Η βάση της συμφωνίας λέει ότι όσοι Έλληνες έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, θα μπορούν να ψηφίσουν, εφόσον μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.
Tι σημαίνει πρακτικά η συμφωνία αυτή ;
Εκτός της δυνατότητας να ψηφίσει από τον τόπο κατοικίας του όποιος μετανάστευσε στο εξωτερικό πριν το 1988 (αν οι εκλογές γίνουν κανονικά στη θητεία τους το 2023).
Εκτός ολόκληρη γενιά νέων που δεν σπούδασαν στην Ελλάδα και άρα δεν θα έχουν μείνει 2 χρόνια στην Ελλάδα (υπενθυμίζουμε στη διακομματική ότι η στρατιωτική θητεία είναι 6μηνη για τους κατοίκους εξωτερικού και συνεπώς δεν επαρκεί για στοιχείο που θα επιτρέπει να ενταχθεί στο ειδικό εκλογικό κατάλογο).
Εκτός τα παιδιά των γονιών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό την περίοδο της οικονομικής κρίσης όταν θα γίνουν 17 ετών και θα έχουν δικαίωμα ψήφου (δηλαδή το αργότερο στις μεθεπόμενες εκλογές).
Τέλος εκτός μένει μια γενιά που αγωνίστηκε για το αίτημα τη "ψήφου του μετανάστη" μέσα από συλλογικότητες όπως είναι οι Κοινότητες και οι Ομοσπονδίες Συλλόγων. Οι οποίοι αγωνίστηκαν γιατί είχαν (και έχουν) ενδιαφέρον για τη χώρα τους και ήθελαν να συνδέσουν τον ελληνισμό της διασποράς με την πατρίδα τους.
Ίσως όμως η ομόφωνη, από όσο φαίνεται απόφαση της διακομματικής, μπορεί να έχει και ένα θετικό στοιχείο. Να σκεφτεί ποιον βηματισμό θα ακολουθήσει ο απόδημος σε πολιτικό επίπεδο στο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.