Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΨΗΦΟΣ (άρθρο αναγνώστη)

Δημοσιεύουμε άρθρο που μας έστειλε ο αναγνώστης μας Νίκος Κολοκοτρώνης από το Μόναχο για το θέμα της "ψήφου του απόδημου".

Η Ελληνική Πολιτεία, ανέκαθεν επικαλείται, και αναφέρεται στον Απόδημο Ελληνισμό, ο οποίος όντως πολλά προσέφερε στην χώρα. Η
πολιτεία όμως ουδέποτε ενδιαφέρθηκε ούτε ασχολήθηκε πραγματικά και με σοβαρότητα, να αξιοποιήσει το κεφάλαιο αυτό. Αντίθετα το«εκμεταλλεύτηκε» περιστασιακά. Ας μη ξεχνά όμως ότι η σύσταση του κράτους και η ύπαρξη της ώρας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σ αυτούς. 

Ακόμη και σήμερα που κατατέθηκε ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων (πάγιο αίτημα δεκαετιών), τα πολιτικά κόμματα διαφωνούν και διαπληκτίζονται – όχι στο θέμα ουσίας - , δηλαδή, το νόημα της, αλλά σε δευτερεύοντα, ήτοι στην μορφή και τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και τις όποιες αντιδράσεις.Και τίθεται το ερώτημα ! 

Το δικαίωμα να ψηφίζουν οι απόδημοι, είναι μονοσήμαντος ενέργεια  π.χ. ηθικής αποκατάστασης ή  εμπεριέχει βαθύτερη σημασία,  με την έννοια της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ύπαρξης και συνέχεια του Γένους; Ας μη μας διαφεύγει. Λαός χωρίς μνήμη και γλώσσα εύκολα εξαφανίζεται.Οι απαραίτητες προϋποθέσεις (διάβασε περιοριστικοί όροι) που αναφέρονται στο σχέδιο νόμου, οδηγούν τους περισσότερους απόδημους στον αποκλεισμό (απαγόρευση) συμμετοχής στις εθνικές εκλογές. 

Ταυτόχρονα δημιουργούν, εύλογα ερωτήματα που χρίζουν μιας ξεκάθαρης και χωρίς ναι μεν αλλά, απάντησης. Επιτέλους ας μας το πουν σταράτα. Πολιτογραφηθήτε εκεί που είσαστε.Εξάλλου οι περιορισμοί είναι  προσβλητικοί για τον απόδημο Ελληνισμό, και πλήγμα στην έννοια της συνταγματικότητας και Δημοκρατίας. 

Προς τι κόμματα, δημοκρατικά, σοσιαλιστικά, ριζοσπαστικά-αριστερά, κομμουνιστικά; Μια πρώτη έμπρακτη αντίδραση θα ήταν , όσοι είναι όργανα και μέλη κομμάτων να παραιτηθούν.Οι απόδημοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν «κεφάλαιο» για την Πατρίδα, με το να συμβάλουν  σημαντικά στην αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στο Ε.Ε. γίγνεσθαι και στον ρόλο της στα αλκάνια.Ερωτήματα και σκέψεις  υπάρχουν (λ.χ. περιφέρεια), που πρέπει  να συζητηθούν . 

Μέχρι  τώρα όμως, κανείς δεν μας απευθύνθηκε  για να μας ρωτήσει, τι θέλουμε και  τι σκεπτόμαστε; Όλα γίνονται ερήμην.Άραγε μήπως έφτασε η ώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τα «κάτω».Να συγκεντρωθούμε να συνδιαλλαχτούμε, στο μοτίβο, , όχι για να επιβληθεί  κάποια γνώμη, αλλά για  να σχηματίσουμε άποψη – γνώμη. Και να αγωνιστούμε να την προωθήσουμε.Καιρός να οργανωθούμε. 
Καιρός να φτιάξουμε μια Φιλική Εταιρεία!
Εμπρός λοιπόν!

Νικος Κολοκοτρώνης,  Μόναχο 18 Νοέμβρη 2019

Δορυφόρος: Ενυπόγραφα άρθρα δεν εκφράζουν οπωσδήποτε τις θέσεις της συντακτικής επιτροπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.