Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Γερμανία: Η έκθεση της επιτροπής "σοφών" για την προοπτική της οικονομίας

Η "επιτροπή σοφών" για οικονομικά θέματα είναι μια ανεξάρτητη αρχή που λειτουργεί με νόμο από το 1963 και η οποία αποτελείται από 5 μέλη, δυο εξ αυτών ορίζει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. 

Σκοπός της ομάδας είναι να αξιολογεί την οικονομία και να καταθέτει εκτιμήσεις όσον αφορά την πορεία της.

Σε σημερινή δημοσίευση η επιτροπή καταθέτει την
εκτίμηση ότι ο ιός θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Το μέγεθος των επιπτώσεων το 2020 και 2021 θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις τις επόμενες δυο εβδομάδες. Δηλαδή από το χρόνο και το βαθμό που θα ισχύουν οι περιορισμοί.

Στο σενάριο προβλέπεται ότι η διάδοση του ιού θα ανατρέψει την ανοδική πορεία της οικονομίας το πρώτο 6μηνο και θα έχουμε ύφεση. Ύφεση που θα φθάσει στο τέλος του έτους σε -2,8%. Για το 2021 προβλέπεται, στο πρώτο σενάριο,  πάλι αύξηση του ΑΕΠ +3,7%.
Σύμφωνα με το σενάριο των ,,σοφών,, μετά το καλοκαίρι θα ισορροπήσουν τα οικονομικα μεγέθη. 

Αν όμως η παραγωγή σταματήσει για μεγαλύτερο διάστημα τότε η ύφεση θα φθάσει το - 5,4% και έτσι το 2021 θα αυξηθεί ανάλογα σε +4,9%.

Στο τρίτο σενάριο, δηλαδή η οικονομία να σταματήσει ή να υπολειτουργεί και μετά το καλοκαίρι τότε προβλέπεται μια ύφεση -4,5% ενώ η αύξηση το 2021 θα είναι πολύ μικρή, μόλις +1%.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Lars P. Feld, επισημαίνει ότι " προτεραιότητα παραμένει η υγεία και ο περιορισμός της διάδοσης του ιού. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να δοθούν χρήματα και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι σε περίπτωση που χρειαστεί θα αξιοποιήσει όλες τις δεξαμενές από οικονοικούς θεσμούς όπως ESM και έτσι να καθησυχάσει τις αγορές αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.