Η σχετική ανταπόκριση του free-lancer ρεπόρτερ Tim Röhn από τη Λέσβο αναφέρεται στο πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Λέσβο και τις πιθανές επιπτώσεις στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στους καταυλισμούς του νησιού.
Το κρούσμα αφορά μια γυναίκα που ταξίδεψε στο Ισραήλ, υπάλληλο σούπερ μάρκετ και μητέρα δύο παιδιών. Ήδη το σουπερμάρκετ έχει κλείσει, όπως και τα σχολεία, όπου
πήγαιναν τα δύο της παιδιά, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Έκτοτε, όμως, κυριαρχεί φόβος στους κατοίκους του νησιού σχετικά με τις απρόβλεπτες συνέπειες της εξάπλωσης του ιού, με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στο νησί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών ανέρχεται στις 20.000, με την πλειονότητα εξ αυτών να ζουν στη Μόρια -εντός και γύρω από τον καταυλισμό- που αρχικά σχεδιάστηκε για τη φιλοξενία 5.000 ατόμων. Συνεπώς, όπως αναφέρεται, οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε τροφή και πόσιμο νερό, οι εγκαταστάσεις υγιεινής βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά, ασθένειες εξαπλώνονται και η βία είναι στην ημερήσια διάταξη. Σημειώνεται ακόμα ότι το 40% των ατόμων είναι παιδιά.
Τις επόμενες ημέρες σχεδιάζεται να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης με βίντεο σε podcasts και σελίδες του Facebook στα ελληνικά, αγγλικά, αραβικά και φαρσί. Επίσης, σχεδιάζεται να σταλούν εθελοντές για να εξηγήσουν στους μετανάστες πόσο σημαντικοί είναι οι κανόνες υγιεινής. Καθόλου εύκολο εγχείρημα, με δεδομένες τις άθλιες συνθήκες που ζουν οι άνθρωποι, σχολιάζει ο συντάκτης.
Εξάλλου, οι δάσκαλοι του νησιού οργανώνουν συναντήσεις με φαρμακοποιούς, γιατρούς και τη διοίκηση του νησιού για τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι σαφές τι θα συμβεί, εάν ο ιός μολύνει όσους διαμένουν στη Μόρια. Εδώ και μέρες κυκλοφορεί η είδηση ότι θα αποκλειστεί ο καταυλισμός με τη βοήθεια των δυνάμεων ασφαλείας. Πιθανό επίσης φαίνεται το σενάριο να τεθεί σε καραντίνα ολόκληρο το νησί.
Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα υγείας της Λέσβου δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια τέτοια κατάσταση. Εξάλλου, η ιατρική περίθαλψη στη Μόρια είναι καταστροφική, καθώς πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέστειλαν τις εργασίες τους, μετά από επιθέσεις ντόπιων και ακροδεξιών, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.. Μετά από ερώτημα της Die Welt, η διοίκηση του καταυλισμού βεβαίωσε ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται επί τόπου και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
«Το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να παραμείνουμε αισιόδοξοι ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί», δήλωσε ο Μάνος Λογοθέτης. Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για υπερβολικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον Λογοθέτη, η μεταχείριση των μεταναστών θα είναι ίδια με αυτή των ντόπιων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το σχέδιο δεν είναι να αποκλειστεί η Μόρια.
Από την άλλη πλευρά. οι ντόπιοι ζουν σε κατάσταση κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια, αναφέρει ο Thomas von der Osten-Sacken, σύμβουλος της ΜΚΟ Stand by me Lesvos. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο, συνεχίζει, και εάν εξαπλωθεί ο κορονοϊός, θα επέλθει πλήρης κατάρρευση. «Είναι αδύνατον να ελεγχθεί μια τέτοια κατάσταση. Εδώ έχουμε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο ίδιος. Κατά την άποψή του, για να αποτραπεί η κρίση, πρέπει να μεταφερθεί προς την Ευρώπη η πλειονότητα των μεταναστών από την Μόρια.
Ωστόσο, από κυβερνητικούς κύκλους στην Αθήνα ακούγεται ότι δεν συζητείται μαζική εκκένωση της Μόριας εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Η Λέσβος, όπως φαίνεται, θα αφεθεί στην τύχη της, με κορονοϊό ή χωρίς, καταλήγει το δημοσίευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.