Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

ARD: «Διαφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ - Η κρίση στην κρίση»

ARD-tagesschau.de

 «Η ΕΕ δεν μπορεί να βρει λύση στη δημοσιονομική διαφωνία γύρω από το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Ως προς αυτό δεν άλλαξε κάτι ούτε και η Σύνοδος Κορυφής δια τηλεδιάσκεψης. Πλέον παραμένει μπλοκαρισμένη, μεταξύ άλλων, και η εκταμίευση της βοήθειας για τον κορωνοϊό»

Η ανταπόκριση του Holger Beckmann από τις Βρυξέλλες αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Πολλοί πολιτικοί επιστήμονες και οικονομικοί ερευνητές είναι βέβαιοι ότι η σύγκρουση έχει τη δυναμική να διαλύσει στη χειρότερη περίπτωση την ΕΕ. Το γεγονός ότι η αναζήτηση για μία διέξοδο πλέον μετατίθεται χρονικά περιγράφεται από ορισμένους στις Βρυξέλλες ως παραδοχή της αδυναμίας των 27 να ενωθούν πραγματικά στην κρίση του κορωνοϊού με τις πολύ σημαντικές συνέπειές της, ειδικά για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Η Γαλλία και η Γερμανία ανέλαβαν από κοινού το καλοκαίρι την πρωτοβουλία για το ταμείο αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού, αφότου διαφάνηκε το πόσο μεγάλη θα ήταν η οικονομική ύφεση που θα προκαλείτο από την πανδημία –εκείνη την περίοδο, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία. Είναι πλέον σαφές ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί σοβαρά: Η Γαλλία και η Τσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν θα τη γλιτώσουν με μικροζημιές. Το πιο σημαντικό είναι πως παρά τα πολλά υποσχόμενα νέα για ένα ή περισσότερα εμβόλια, δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα τελειώσει η πανδημία.

Το γεγονός ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ πλήττονται λιγότερο από την πανδημία από άλλες επιδεινώνει τις οικονομικές ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή Εσωτερική Αγορά και την Ευρωζώνη. Την άνοιξη, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης ESM, Klaus Regling, κατέστησε σαφές ότι είναι δυνατόν να προκληθεί νέα κρίση χρέους και διάλυση του Ευρώ. Τώρα είναι ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Paolo Gentiloni που απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τα κράτη-μέλη: Θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν την ευθύνη για τους πολίτες στις χώρες τους και σε ολόκληρη την Ευρώπη και να δρομολογήσουν γρήγορα το οικονομικό πακέτο προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα σε αυτήν την κρίση που συμβαίνει μία φορά στα εκατό χρόνια.

Προφανώς, όμως, δεν το κάνουν. Το φιλόδοξο γαλλο-γερμανικό σχέδιο να έρθουν λόγω της πανδημίας πιο κοντά οι χώρες της ΕΕ με την εκταμίευση τεράστιων κεφαλαίων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της ανάληψης κοινού ευρωπαϊκού χρέους και να δοθεί παράλληλα ώθηση στον οικονομικό εκσυγχρονισμό με στόχο την κλιματική ουδετερότητα και την ψηφιοποίηση, είναι πραγματικά δυνατόν να αποτύχει.

Και θα μπορούσε να αποτύχει, καθώς υπάρχει έλλειψη ομοφωνίας στην Ευρώπη. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde υπενθυμίζει στα κράτη της ΕΕ την ευθύνη τους. Αλλά ειδικά στην Πολωνία και την Ουγγαρία, που δεν έχουν καν το Ευρώ ως νόμισμά τους, η έκκληση πέφτει στο κενό.

Καθόσον η ΕΕ δεν δρομολογεί το οικονομικό πακέτο αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης, η ΕΚΤ θα πρέπει να φροντίσει να μην τελειώσουν τα χρήματα στο Νότο της Ευρώπης. Έτσι, η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα σε μεγάλη κλίμακα, προκειμένου να αποτρέψει τη διάλυση της Νομισματικής Ένωσης. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να υποκρύπτει κινδύνους πληθωρισμού, λένε ορισμένοι οικονομικοί ερευνητές -βραχυπρόθεσμα όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η ΕΚΤ κάνει με τη νομισματική της πολιτική αυτό που τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να διαχειριστούν από οικονομικής απόψεως.

Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα μπορούσε να διευθετηθεί η κατάσταση. Είναι αλήθεια ότι στις Βρυξέλλες γίνονται εικασίες σχετικά με το εάν το ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού θα μπορούσε να δρομολογηθεί και χωρίς την Ουγγαρία και την Πολωνία ή εάν θα ήταν δυνατόν να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -αλλά αυτό θα χρειαζόταν χρόνο και είναι περίπλοκο, την ώρα μάλιστα που η Νότια Ευρώπη εξαρτάται τώρα από τα δισεκατομμύρια των Βρυξελλών, όπως λέγεται από τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, και όχι σε κάποιο χρονικό σημείο στο μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.