Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Διευκρινήσεις για τη σύσταση της άμισθης επιτροπής

Το συντονιστικό γραφείο εκπαίδευσης του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας στο Μόναχο προχώρησε στην παρακάτω διευκρινιστική ανακοίνωση όσον αφορά τη σύσταση άμισθης επιτροπής προκειμένου να εξεταστεί ο τύπος σχολείων της Βαυαρίας

Η ανακοίνωση αναφέρει: 

Σύμφωνα με τη συμβολαιογραφική πράξη που υπογράφηκε στις 31.05.2019 και αφορά στο υπό ανέγερση διδακτήριο στο BergamLaimη Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει στις Γερμανικές Αρχές:

1.χωρικό πρόγραμμα για την ανέγερση ενός Grundschule και ενός Mittelschule

2.πλήρη φάκελο για να λάβει άδεια λειτουργίας το νέο Grundschuleκαι Mittelschule

Στην επιστολή που απέστειλε ο Δήμος Μονάχου στο Γενικό Προξενείο στις 30.07.2020 αναφέρεται ότι μέχρι 21/09/2020 έπρεπε να κατατεθεί στο Δήμο του Μονάχου και στη Διοίκηση της Άνω Βαυαρίας το πλήρες χωρικό πρόγραμμα για το υπό ανέγερση κτήριο το οποίο για να εγκριθεί όφειλε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός Grundschule και ενός Mittelschule. 

Επιπλέον σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των προηγούμενων συντονιστών εκπαίδευσης  και  της  περιφερειακής  κυβέρνησης  της  Άνω  Βαυαρίας  έχει  επισημανθεί  από  τη Βαυαρική πλευρά ότι είναι αναγκαίο τα Ελληνικά σχολεία να μετεξελιχθούν σε Grundschule και Mittelschule,  λόγω  του  νομικού  καθεστώτος  που  διέπει  τα  σχολεία  στη  Βαυαρία,  όπου  δεν λειτουργούν πλέον σχολεία με τον χαρακτηρισμό Hauptschule.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 17/09/2020 με την περιφερειακή κυβέρνηση της Άνω Βαυαρίας επισημάνθηκε έντονα για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ανωτέρω μετεξέλιξη.

Τέλος  στις  05/11/2020 διατυπώθηκε  ρητάαπό  την  κυρία Gertrud Braese (Leitende Regierungsdirektorin, Bereich Schulorganisation und Schulrecht, Γενική Διευθύντρια της υπηρεσίας οργάνωσης και νομικού καθεστώτος σχολείων) ότι το χωρικό πρόγραμμαπου κατατέθηκε από την πλευρά μας εγκρίνεται με την προϋπόθεσηότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε στο νέο κτήριο να στεγαστεί ένα Grundschuleκαι ένα Mittelschule. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίθηκε σκόπιμο να συσταθεί  επιτροπή προκειμένου να μελετηθεί από ειδικούς ανυπάρχει η δυνατότητα το νέο σχολείο να λάβει άδεια λειτουργίας ως Grundschule και Mittelschule, χωρίς να υπάρξουν αλλαγές που αφορούν το Ελληνικό Πρόγραμμα που ακολουθεί και χωρίς να γίνεται διαχωρισμός των μαθητών από την 5ητάξη. Διαμηνύουμε σε  όλους  τους τόνους ότι στόχος  της  Επιτροπής  που  συστάθηκε  δεν  είναι  να μετατρέψει τα σχολεία σε γερμανικά αλλά να λάβει άδεια λειτουργίας το νέο σχολείο που θα ανεγερθεί ώστε να μην χαθούν οι 500 θέσεις που ορίζεται από το συμβόλαιο ότι θα παραχωρηθούν στην  Ελληνική  Πολιτεία. 

Δεδομένου ότι  σήμερα  τα  σχολεία  λειτουργούν  ως Grundschule, TeilhauptschuleIκαι TeilhauptschuleIΙ  για να ληφθεί η ανωτέρω άδεια λειτουργίαςπρέπει να γίνουν σχετικές  ενέργειες  και  αντίστοιχες  διαπραγματεύσεις.  

Επιπλέον  εφόσον  η  μετεξέλιξη  αυτή πραγματοποιηθεί για το νέο σχολείο και εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση του καθεστώτος λειτουργίας του, τότε αυτή θα μπορούσε να υιοθετηθεί και για τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες της Βαυαρίας. 

Επισημαίνουμε ότι το Γυμνάσιο/TeilhauptschuleIIτης Νυρεμβέργης έχει αιτηθεί στο παρελθόν τη μετονομασία του σε Mittelschuleάνευ επιτυχίας. Τέλος οι όποιες αλλαγές δεν επηρεάζουν καθόλου τη λειτουργία των Ελληνικών Λυκείων.

Σε καμία περίπτωση η Επιτροπή δεν έχει στόχο να καταργήσει τα ισχύοντα στα Ελληνικά Σχολεία ή να επιφέρει αλλαγές σε βάρος του Ελληνικού Προγράμματος σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.