Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Γερμανικά ΜΜΕ για επίσκεψη Ερντογάν στην παραλία των Βαρωσίων

Süddeutsche Zeitung

Τίτλος: «Πικνίκ με εκρηκτική δύναμη»

Υπότιτλος: «Ο Πρόεδρος Erdoğan επισκέπτεται τη Βόρεια Κύπρο (sic) και ζητά λύση δύο κρατών για το νησί»

Η ανταπόκριση του Tomas Avenarius από την Κωνσταντινούπολη αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Με μια επίσκεψη στη Βόρεια Κύπρο (sic) που ανακοινώθηκε ως «πικνίκ», ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan έθεσε και πάλι το Κυπριακό στο επίκεντρο. Η επίσκεψη, κατά την οποία ο αρχηγός του κράτους επισκέφτηκε μια παραλία που άνοιξε μόλις στις αρχές Οκτωβρίου και υπό τις διεθνείς αντιδράσεις σε μια εγκαταλελειμμένη από το 1974 πρώην ελληνοκυπριακή συνοικία της πόλης της Αμμοχώστου, αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες και χωρίς καμία κατανόηση από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ταξίδεψε στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (sic), η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Τουρκία, συνοδευόμενος από τον υπερεθνικιστή πολιτικό Devlet Bahçeli. Το δεξιό εξτρεμιστικό κόμμα MHP του Bahçeli υιοθετεί ιδιαίτερα σκληρή στάση στο Κυπριακό. Ο Erdogan ζήτησε σε ομιλία του λύση δύο κρατών για την Κύπρο: «Υπάρχουν δύο λαοί και δύο διαφορετικά κράτη στην Κύπρο». Πάνω σε αυτή τη βάση θα πρέπει πλέον να επιλυθεί το Κυπριακό.

Επίσημη ευκαιρία για την επίσκεψη ήταν η 37η επέτειος της διακήρυξης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Ωστόσο, η επίσκεψη έγινε ακόμα περισσότερο εκρηκτική λόγω του ανακοινωθέντος «πικνίκ» του Erdoğan στην παραλία της ελληνοκυπριακής περιοχής των Βαρωσίων στην πόλη της Αμμοχώστου. Η παραλία των Βαρωσίων είχε κλείσει ως στρατιωτική περιοχή, αφότου το νησί χωρίστηκε το 1974. Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους την άνοιξε εκ νέου η κυβέρνηση της Βόρειας Κύπρου (sic), εν μέσω διεθνών διαμαρτυριών. Αυτό προφανώς συνέβη κατόπιν πίεσης των Τούρκων.

Η παραλία είναι ένα σύμβολο της διαίρεσης της Κύπρου: Οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι των Βαρωσίων, ενός πρώην τουριστικού προπύργιου, τα εγκατέλειψαν όταν το 1974 εισέβαλαν τα τουρκικά στρατεύματα και τα Βαρώσια έγιναν πόλη-φάντασμα ως περιορισμένη στρατιωτική περιοχή. Για δεκαετίες, τα Βαρώσια θεωρούνταν σύμβολο τόσο της διαίρεσης, όσο και της ελπίδας για ειρηνική επανένωση του νησιού μέσω διαπραγματεύσεων: Το 1984, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα Βαρώσια έχουν αξίωση να επιστρέψουν.

Το Κυπριακό παραμένει άλυτο εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Το βόρειο τμήμα του νησιού της Μεσογείου καταλήφθηκε από τουρκικά στρατεύματα μετά από ελληνικό πραξικόπημα το 1974 και ανακηρύχθηκε σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» το 1983. Ωστόσο, αυτό αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία στο Νότο είναι μέλος της ΕΕ από το 2004.

Λίγο μετά το εκ νέου άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων τον Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκαν στη Βόρεια Κύπρο (sic) προεδρικές εκλογές. Ο τότε Πρωθυπουργός της Βόρειας Κύπρου (sic) Ersin Tatar, υποστηριζόμενος από την Τουρκία, επικράτησε. Όπως και ο Erdoğan, θεωρείται εκπρόσωπος μιας σκληρής γραμμής με τη μορφή της ακόμη στενότερης σύνδεσης της Βόρειας Κύπρου (sic) με την Τουρκία.

Έτσι, η επίσκεψη του Erdoğan για «πικνίκ» στέλνει ένα μήνυμα τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα και την ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε την επίσκεψη ως «άνευ προηγουμένου πρόκληση», η οποία έρχεται σε αντίθεση με όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και υπονομεύει τις προσπάθειες για τροχοδρόμηση νέων διαπραγματεύσεων, προκειμένου να ξεπεραστεί η διαίρεση. Το Κυπριακό είναι πιθανό να οξυνθεί περαιτέρω από την πρόσφατη ανακοίνωση της Άγκυρας ότι τα τουρκικά ερευνητικά και γεωτρητικά πλοία θα συνεχίσουν να επιχειρούν στα ύδατα της Κύπρου μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021.

 Zeitonline

Τίτλος: «Ο Erdoğan ζητά μόνιμη λύση δύο κρατών»

Υπότιτλος: «Ο τούρκος Πρόεδρος αρνείται την ένωση του ελληνικού και τουρκικού τμήματος της Κύπρου. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί πρόκληση την επίσκεψη Erdoğan»

Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα ακόλουθα:

// Κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης επίσκεψης στη Λευκωσία (sic), στην Κύπρο, ο τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan τάχθηκε υπέρ μιας μόνιμης λύσης δύο κρατών για το νησί. «Υπάρχουν δύο λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο», δήλωσε ο Erdoğan. Μια μόνιμη λύση στη διένεξη γιατο νησί της Μεσογείου πρέπει να βασίζεται σε αυτό.

Συνεπώς, ο Erdoğan αντιτίθεται στις μέχρι τώρα προσπάθειες που στοχεύουν στην επανένωση μεταξύ του ελληνοκυπριακού νότου και του τουρκοκυπριακού βορρά. Δεν είναι δυνατόν να επανενωθούν οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, δήλωσε ο Erdoğan «Δεν μπορεί κανείς να στεγνώσει τα σημερινά ρούχα με τον χθεσινό ήλιο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Erdoğan επισκέφθηκε επίσης τον παραθαλάσσιο οικισμό των Βαρωσίων, ο οποίος κάποτε κατοικείτο από Ελληνοκύπριους. Ο βορειοκυπριακός πληθυσμός μέχρι στιγμής βρισκόταν σε μειονεκτική θέση στη διένεξη για το διχοτομημένο νησί της Μεσογείου, δήλωσε ο Erdoğan. Είναι σαφές ποιοι είναι οι «πραγματικοί κάτοχοι» των Βαρωσίων, πρόσθεσε σχετικά.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου ασκεί κριτική στην επίσκεψη Erdoğan

Η Τουρκία έχει υπό στρατιωτική κατοχή το βόρειο τμήμα της Κύπρου και είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης νωρίτερα άσκησε κριτική στην επίσκεψη του Erdoğan και έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου πρόκληση». Οι τελευταίες ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ απέτυχαν το 2017.

Η επίσκεψη του Erdoğan πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Κύπρο (sic), στις οποίες επικράτησε ο τούρκος εθνικιστής Ersin Tatar. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Mustafa Akinci,  ο Tatar τάσσεται επίσης υπέρ μιας μόνιμης λύσης δύο κρατών.

Το νησί της Μεσογείου είναι χωρισμένο σε ελληνικό νότο και τουρκικό βορρά από το 1974, οπόταν ο τουρκικός στρατός κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα των Ελληνοκυπρίων. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου αναγνωρίζεται μόνο από την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Εξάλλου, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι επί του παρόντος εξαιρετικά τεταμένες λόγω της διένεξης σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, και η Κύπρος έχει διεκδικήσεις στην περιοχή. //

SPIEGEL Online

Τίτλος: «Επίμαχο ταξίδι στη Βόρεια Κύπρο (sic) - Ο Erdoğan προκαλεί με την επίσκεψη στην πόλη-φάντασμα»

Υπότιτλος: «Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdoğan ταξίδεψε στη Βόρεια Κύπρο (sic) και προκάλεσε με "πικνίκ" στην πρώην κλειστή περιοχή, η οποία άνοιξε πρόσφατα. Έτσι, η λύση στη διαμάχη απομακρύνεται αρκετά»

Το ρεπορτάζ της συντάκτριας διεθνών θεμάτων Anna-Sophie Schneider αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Η Τουρκία είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Την ώρα που η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ιταλία, μεταξύ άλλων, συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν ενεργειακό σύνδεσμο, ο Recep Tayyip Erdoğan έχει στο πλευρό του μόνο την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης στην Τρίπολη. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βόρεια Κύπρο (sic), ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα ανεχτεί πλέον τα «διπλωματικά παιχνίδια» στη διαμάχη για τους ορυκτούς πόρους.

Ειρήνη και η σταθερότητα είναι δυνατόν να επιτευχθούν μόνον εάν παραχωρηθεί στην Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο (sic) το πρέπον μερίδιο εδαφικών δικαιωμάτων, δήλωσε ο Erdoğan περαιτέρω. Επιπλέον, ο Τούρκος αρχηγός του κράτους ζήτησε την έναρξη συνομιλιών για λύση δύο κρατών στο χωρισμένο νησί της Μεσογείου.

«Σήμερα υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο, δύο χωριστές δημοκρατικές τάξεις και δύο χωριστά κράτη», δήλωσε ο Erdoğan κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη διεθνή μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (sic). Ως εκ τούτου, «η λύση των δύο κρατών θα πρέπει να συζητηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας». Με αυτόν τον τρόπο, η επίσκεψή του απομάκρυνε πολύ την εύρεση λύσης στη διαμάχη.

Η Κύπρος είναι χωρισμένη από το 1974 μετά από ελληνικό πραξικόπημα και τουρκική στρατιωτική επέμβαση. Στο Βορρά υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (sic), η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία στο Νότο είναι μέλος της ΕΕ από το 2004.

Το ταξίδι του Erdoğan στη Βόρεια Κύπρο (sic) είναι αμφιλεγόμενο. Ναι μεν έγινε δεκτός από τον εκεί Πρόεδρο Ersin Tatar, αλλά το πρόγραμμα περιελάμβανε και επίσκεψη στον παραλιακό οικισμό των Βαρωσίων, το οποίο κάποτε κατοικείτο από Ελληνοκύπριους -μία επίσκεψη με συμβολική αξία.

Ο Erdoğan συμμετείχε την Κυριακή σε εκδήλωση που ο ίδιος χαρακτήρισε «πικνίκ» στην περιοχή της πόλης της Αμμοχώστου, η οποία παρέμενε κλειστή μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες. Τα Βαρώσια υπάγονται στην κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου KKTC (sic), η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Είναι σαφές ποιοι είναι οι «πραγματικοί ιδιοκτήτες» των Βαρωσίων, τόνισε ο Erdoğan σε κοινή δήλωση με τον Πρόεδρο της Βόρειας Κύπρου (sic) Tatar στα Βαρώσια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνοδευόταν από τον υπερεθνικιστή πολιτικό Devlet Bahceli, με το κόμμα του οποίου το ισλαμικό-συντηρητικό ΑΚΡ του Erdoğan έχει συνάψει κυβερνητική συμμαχία στην Τουρκία. Η επίσκεψη στον παραλιακό οικισμό οξύνει εκ νέου τη διαμάχη για το διχασμένο νησί της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Νότο, Νίκος Αναστασιάδης, είχε χαρακτηρίσει ήδη από το Σάββατο την επίσκεψη του Erdoğan στα Βαρώσια ως «άνευ προηγουμένου πρόκληση». Επιπλέον, κατηγόρησε τον Erdoğan ότι υπονομεύει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών που επιδιώκουν να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστεί η διχοτόμηση του νησιού της Μεσογείου.

Το φαινομενικά αβλαβές «πικνίκ» επιδεινώνει περαιτέρω τις σχέσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα, με τις οποίες η Άγκυρα μάχεται ήδη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Κατά την άποψη της Κύπρου, η επίσκεψη του Erdoğan στα Βαρώσια αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την τελική διαίρεση του νησιού.

Η Αμμόχωστος στα ανατολικά του νησιού θεωρείται σύμβολο της διαίρεσης. Όταν τα τουρκικά τανκς εισέβαλαν στην πόλη τον Αύγουστο του 1974, περίπου 40.000 κάτοικοι της ελληνοκυπριακής περιοχής των Βαρωσίων χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο οικισμός ήταν κάποτε δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο. Μετά την τουρκική επέμβαση, το πρώην προπύργιο του τουρισμού κηρύχθηκε κλειστή στρατιωτική περιοχή. Από τότε, η περιοχή μοιάζει με πόλη-φάντασμα. Τα ξενοδοχεία και τα σπίτια καταρρέουν. Εδώ και δεκαετίες ο ΟΗΕ ζητά οι πρώην κάτοικοι της πόλης-φάντασμα -σχεδόν όλοι Ελληνοκύπριοι- να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πόλη τους υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, παρά την διεθνή κριτική, η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση άνοιξε εν μέρει τα Βαρώσια στις αρχές Οκτωβρίου για πρώτη φορά από το 1974. Ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας είναι έκτοτε προσβάσιμο σε παραθεριστές και ντόπιους. Η Λευκωσία υποψιάζεται ότι η Άγκυρα και ο θεωρούμενος σκληροπυρηνικός Tatar θα ανοίξουν σταδιακά και άλλα τμήματα της Αμμοχώστου μετά την παραλία και στη συνέχεια θα δώσουν τη δυνατότητα εποικισμού τους, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.