Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Τόμας Ρίγκλερ: "Ιδιαίτερη διάσταση της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη"

Ηταν μάλλον απίθανο η Αυστρία να παραμείνει για πάντα "νησί των ευλογημένων", όπως χαρακτηριζόταν την εποχή του ιστορικού καγκελαρίου της Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 1970 και 1983.

Κάποιος είχε συχνά την αίσθηση ότι ορισμένα πράγματα συνέβαιναν σε άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά όχι στη Βιέννη, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του γνωστού ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας Τόμας Ρίγκλερ.

"Επομένως η σημασία είναι μεγάλη, παρόμοια με εκείνη της επίθεσης στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Βερολίνου το 2016", δήλωσε ο Ρίγκλερ επισημαίνοντας πως σε πολλές άλλες περιπτώσεις μεμονωμένοι δράστες ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια ή ματσέτες και "το γεγονός ότι κάποιος πυροβολεί και σκοτώνει κάποιον με μακρύκανο όπλο στο κέντρο της πόλης έχει μια ιδιαίτερη διάσταση".

Κατά την άποψή του, δύο παράγοντες συναντώνται στην Αυστρία: η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των κρατών από τα οποία πολλοί άνθρωποι πήγαν εθελοντικά να πολεμήσουν στον τζιχάντ - και μπορεί να επέστρεψαν αργότερα.

Επιπλέον, η Βιέννη και το Γκρατς είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σημεία για τους σαλαφιστές, για παράδειγμα από τη Βοσνία - ακόμη και αν δεν είναι δυνατόν να ειπωθεί αν υπάρχουν συνδέσεις εδώ. Το παράνομο εμπόριο όπλων είναι επίσης πολύ ενεργό, για παράδειγμα μέσω της βαλκανικής οδού. Υπάρχουν "διακοσμητικά όπλα", όπως τα απενεργοποιημένα "Καλάσνικοφ" που μπορούν να αγοραστούν στο εξωτερικό και να επανενεργοποιηθούν με λίγη γνώση, ανέφερε ο Τόμας Ρίγκλερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βίντεο έδειξαν ότι ένας δράστης χρησιμοποίησε ένα τουφέκι, πιθανότατα ένα "Καλάσνικοφ", όπλο που στην έκδοση "Full Auto" θεωρείται πολεμικό υλικό και, σύμφωνα με τον αυστριακό νόμο για τα όπλα, εμπίπτει στην κατηγορία Α (απαγορευμένα όπλα), οπότε ο τρομοκράτης πρέπει να το έχει αποκτήσει παράνομα.

"Η οδός Ζάιτενστετενγκασε είναι ένα νευραλγικό σημείο της βιεννέζικης αρχιτεκτονικής ασφαλείας", τονίζει ο Τόμας Ρίγκλερ και υπενθυμίζει ότι μία παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα είχε εισβάλει στην εκεί Συναγωγή ήδη το 1981. "

Δύο άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και έκτοτε η Συναγωγή βρίσκεται υπό συνεχή αστυνομική προστασία, και "είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξε εκεί μια άλλη επίθεση τώρα, σχεδόν 40 χρόνια αργότερα", συμπληρώνει ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.